Annonce
Indland

Politi: Logning af digital færden kan bremse terrorister

Ifølge Københavns Politi er det helt afgørende, at man fremover får adgang til kriminelles færden på nettet.

Fem minutter inden sit angreb mod Krudttønden på Østerbro 14. februar sidste år sendte Omar el-Hussein en statusopdatering ud på Facebook.

I forbindelse med den efterfølgende menneskejagt forsøgte politiet at indhente oplysninger om trafik på de telemaster, der dækkede de steder, hvor gerningsmanden var set på sin færden fra Krudttønden.

Efterforskerne fik dog ikke internettrafikken fra el-Husseins telefon, da teleudbyderen ikke havde logget oplysningerne.

Blandt andet derfor håber Københavns Politi, at internetudbydere fremover forpligtes til at registrere og gemme oplysninger om borgernes digitale fodspor.

- Det vil have afgørende betydning for os at kunne se, hvad kriminelle personer foretager sig på internettet, siger chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov fra Københavns Politi.

Han mener, at det potentielt kunne have haft betydning i jagten på Omar el-Hussein, hvis man kunne have sporet hans færden på internettet.

- Vi ved, at han havde en mobiltelefon med datasimkort på sig, og at han opdaterede sin Facebookprofil inden angrebet.

- Men i jagten på gerningsmanden var vi forhindret i at klarlægge, om han søgte på en given adresse, om han var i gang med at bestille en taxa, eller om han kommunikerede med andre, siger Jørgen Bergen Skov.

Chefpolitiinspektøren påpeger, at kriminelle i dag har flyttet store dele af kommunikationen væk fra de traditionelle sms-beskeder og telefonopkald.

- I meget højere grad benytter de sig af nye kommunikationsformer såsom Viber, Messenger og Facetime. Derfor vil det have afgørende betydning for os, at vi har adgang til sessionslogning, siger han.

Chefpolitiinspektørens udmelding kommer, efter at justitsminister Søren Pind (V) tidligere på året varslede genindførelsen af sessionslogningen, som ellers blev afskaffet i 2014.

Flere parter mener, at borgerne med sessionslogning udsættes for urimeligt omfattende overvågning. Men den bekymring findes ikke hos Københavns Politi.

- Vi beder ikke om at få uhindret adgang til dine og mine oplysninger. Den overvågning, vi skal have adgang til, skal godkendes i retten. Det er kun i de alvorligste sager, vi vil få adgang til trafikken, siger Jørgen Bergen Skov.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Hesselet kan løbe med fornem kokkepris

Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Kerteminde

Naboer i oprør mod solcelleanlæg: 25 familier bliver fattigere for at gøre en rig mand rigere

Annonce