Annonce
Middelfart

Politi:Alt svigtede på Egely

Den fem meter høje betonmur, som omgiver ungdomsfængslet Egely, kunne ikke holde på tre kriminelle unge, der flygtede fra den ellers flugtsikrede institution natten til i går. For de havde nøgle til porten. Foto: Hans Østergaard

FANGEFLUGT: Flere sikkerhedsbrist, da unge truede sig udaf topsikret ungdomsfængsel

Annonce

NØRREAABY: Et knækket askebæger og en krykke var de våben, som tre unge kriminelle brugte, da de natten til i går truede sig ud af det nyopførte ungdomsfængsel Egely på Søndergaardsvej.

Men så let må det ikke være at slippe ud af en institution, der er beregnet for de hårdeste af landets unge kriminelle, lyder det fra Middelfart Politi, som rejser en skarp kritik af sikkerheden på Egely.

- Vi sad med åben mund og forstod overhovedet ikke, hvordan det kunne lade sig gøre, da vi fik meldingen om flugten, siger vagthavende ved Middelfart Politi.

Klokken var 01.48, da en 18-årig indsat via kaldeanlægget på sit værelse bad om en hovedpinetablet. En af institutionens nattevagter gik til værelset for at aflevere pillen - men vagten fik en ubehagelig overraskelse, da han låste døren op.

Indenfor ventede den 18-årige med et knækket leraskebæger, hvis skarpe kant han holdt truende op mod vagtens ansigt.

Stik imod alle regler befandt også en 17-årig medindsat sig i værelset. Han truede vagten med en krykke, som han havde fået efter en nylig operation for en korsbåndsskade.

De to unge fik vagten til at udlevere sine nøgler og afmontere sin radio uden at aktivere overfaldsalarmen. Og mens vagten flygtede ud til to kolleger i atriumgården, låste de to unge en 16-årig kammerat ud fra et andet værelse.

Herefter flygtede alle tre fra Egely, idet de brugte vagtens nøgle til at låse sig ud i friheden.

Kendt for våben

De tre unge var anbragt på Egely, fordi de har begået væbnede røverier i Jylland og i København. Flugten vakte derfor bekymring hos Middelfart Politi, fordi alle tre var kendt for at bære våben.

Men friheden blev kortvarig for de tre flugtfanger.

Politiet rettede hurtigt søgelyset mod Odense, fordi man vidste, at den ene havde en kæreste i den fynske hovedstad. Men de tre efterlyste dukkede ikke op hos kæresten.

Politiet fandt imidlertid frem til, at kæresten har en søster i Nyborg. Man besluttede at tjekke hendes adresse også og alarmerede derfor Nyborg Politi, som netop da var i gang med en øvelse med politihundene. Og da betjentene ankom hos søsteren med hele hundestyrken klokken 11.22 i går, sad de tre unge og varmede sig efter nattens flugt tværs over Fyn.

Den 18-årige blev efter anholdelsen indsat i Odense Arrest, mens de to andre blev ført tilbage til Egely.

Kritik fra politiet

Hos Middelfart Politi ser man med stærkt kritiske øjne på de sikkerhedsbrist, som flugten har afsløret på Egely.

- Der er to unge på værelset, da nattevagten kommer ind, og det er imod reglerne. Om natten skal de unge være låst inde enkeltvis på hver deres værelse. Det er den første brist, siger vagthavende på politistationen i Middelfart.

Han sætter også en kritisk finger på det forhold, at nattevagten var udstyret med en universalnøgle, som kan låse alle døre i den topsikrede institution op - hele vejen ud til friheden.

- Og da nattevagten løber ud til sine to kolleger i atriumgården, er de alle som forstenede. Ingen aktiverer deres alarm. Det virker, som om de ikke er godt nok oplært, lyder kritikken fra vagthavende.

Han peger desuden på, at ingen af de tre unge - selv om de alle har væbnede røverier på samvittigheden - er frygtindgydende kraftkarle, der bør kunne sætte tre vagter på en topsikret ungdomsinstitution for hårde kriminelle ud af spillet med blot et askebæger og en krykke.

Den 18-årige er med sine 175 cm den største, men meget tynd og ranglet. Den 17-årige er ligeledes tynd og måler 170 cm, mens den 16-årige er 165 cm og almindelig af bygning.

Der venter således Egely en udfordring, når fem specialpladser for særligt voldelige og uregerlige unge kriminelle tages i brug.

Pladserne er oprettet på opfordring af socialminister Eva Kjer Hansen (V), fordi ingen institutioner hidtil har magtet denne særlige gruppe.

Utrygge naboer

Da Fyns Amt i august 2002 besluttede sig for at opføre den nye institution for unge kriminelle på Søndergaardsvej i Nørre Aaby, var naboerne skeptiske. Efter flugten natten til i går giver de ikke meget for amtets forsikringer om, at institutionen er flugtsikret.

For hvad nytter den fem meter høje grå betonmur, som naboerne kan se fra deres stuevinduer, når de unge blot kan låse hoveddøren op med en nøgle?

- Vi har hørt stolpe op og stolpe ned om, hvor flugtsikkert det er. Men jeg har nu hele tiden tænkt, at der nok skulle ske noget. Selvfølgelig vil de unge prøve af, om det er så sikkert, som de siger. Så jeg er ikke overrasket, siger Søren Greve, som er en af de naboer, der fra starten var skeptisk over for det nye ungdomsfængsel.

- Det mest uhyggelige er, at vi som naboer ikke har kunnet gøre en pind. Når amtet begynder at rulle, så ruller det hen over alle os borgere, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Bil kørte ind i jordbunke

Annonce