Annonce
Indland

Politi ønsker bedre GPS'er efter dement mand gik i havnen

Nordjyllands Politi har eftersøgt godt 100 forsvundne personer i 2015. En fjerdedel af dem var demente.

Juleaftensdag forsvandt en 72-årig dement mand fra sit plejehjem i Frederikshavn, dagen efter blev han fundet død i byens havn.

Det er anden gang på kun en måned, at en dement er død i Nordjylland efter at være vandret bort.

Det får vicepolitiinspektør ved Nordjyllands Politi, Poul Severinsen, til over for TV2 Nord at efterspørge GPS'er, som demente ikke selv kan tage af, så det bliver muligt at spore de bortgåede ældre.

- Det er uanstændigt, at demente kan gå væk på den måde og falde i havnen. Det er mennesker, som har det dårligt, og som vi er nødt til at passe på, siger vicepolitiinspektøren til Ritzau.

I 2015 har Nordjyllands Politi eftersøgt godt 100 forsvundne personer, og omkring en fjerdedel var demente. Ingen af dem var udstyret med en GPS-sporingsenhed.

- De pårørende fortæller, at de demente piller GPS'erne af, siger Poul Severinsen, som vurderer, at politiet ville kunne redde flere liv, hvis demente ikke selv kunne tage deres GPS'er af.

- Vi har erfaring med eftersøgning af dyre maskiner, som er udstyret med GPS. Dem finder vi typisk inden for ganske kort tid. Det kunne være rart, hvis vi kunne finde de her mennesker lige så hurtigt, siger vicepolitiinspektøren.

Ifølge Serviceloven kan en dement udstyres med GPS, medmindre den demente protesterer. Hvis det sker, kan kommunalbestyrelsen beslutte, at den demente alligevel skal bære GPS, hvis der er risiko for, at personen udsætter sig selv for fare.

Ifølge Nationalt Videnscenter for Demens udstyrer de fleste kommuner demente med GPS. Det kan dog, ifølge videnscentret, være en udfordring at sikre, at den demente bærer GPS'en.

Det er ikke tilladt at låse dørene på danske plejehjem. Der findes ingen statistisk over, hvor mange demente der forsvinder. Men Nationalt Videnscenter for Demens anslår, at over halvdelen af alle demente på et eller andet tidspunkt midlertidigt bliver væk.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce