Annonce
Udland

Polens regeringsparti vinder bittersød sejr ved valg

Wojtek Radwanski/Ritzau Scanpix
Tidligere premierminister Jaroslaw Kaczynskis PiS-parti vinder valg, men får svært ved at regere.

Polens konservative regeringsparti, Lov og Retfærdighed (PiS), vandt søndagens parlamentsvalg med det bedste valgresultat, som noget parti har opnået siden 1989.

Partiet fik 43,6 procent af stemmerne, viser det endelige valgresultat.

Dermed har det fået støtte fra over otte millioner vælgere. Det sikrer et absolut flertal i parlamentets underhus, Sejm.

Her får det 235 ud af de i alt 460 pladser. Men partiet mister kontrollen over senatet, hvormed det får sværere ved at regere.

Polens største oppositionsblok, Borgerkoalitionen, får 134 pladser i parlamentets underhus. Det er på grundlag af 27,4 procent af stemmerne.

Venstreorienterede partier får atter plads i parlamentet efter en pause på fire år. De får 49 pladser baseret på 12,56 procent af stemmerne. To andre små partier, deriblandt et stærkt højreorienteret EU-kritisk parti, får også pladser i parlamentet.

PiS havde i det tidligere senat et klart flertal på 61 ud af 100 pladser. Det flertal ryger nu. Ifølge Deutsche Welle har PiS fremover 48 eller 49 sæder i senatet. Den nøjagtige mandatfordeling kendes endnu ikke.

Polens største oppositionsblok, Borgerkoalitionen, får 42 eller 43 pladser i senatet. Resten af pladserne fordeles mellem andre oppositionspartier og uafhængige.

- Det bliver svært for PiS at få lovgivning igennem på samme måde som tidligere i dette nye landskab, hvor det kun har et lille flertal i parlamentet og ikke har flertal i senatet, siger valgforsker Rafal Matyja til dpa.

PiS har ledet Polen siden 2015, og partiet får stor vælgeropbakning på velfærdstiltag, der gavner mange af Polens dårligst stillede.

Kaczynski har i den tid ikke selv siddet på premierministerposten. Få er dog i tvivl om hans store magt i partiet.

Det konservative regeringsparti har tætte bånd til den katolske kirke og har blandt andet talt imod LGBT-rettigheder.

PiS håbede på et stærkt mandat til at fortsætte omstridte reformer af retsvæsnet, medierne, kulturinstitutioner og andet.

Det er reformer, der har bragt Polen på kollisionskurs med EU. Iagttagere forventer, at disse konfrontationer vil fortsætte.

Valgdeltagelsen i Polen lå søndag på 61,1 procent - det højeste siden 1989.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Parti går i folketingssalen for at få bygget ny jernbane to år tidligere

Leder For abonnenter

Lange dyretransporter til udlandet: Det er en svinsk behandling

Grise, køer, får og andre slagtedyr skal behandles ordentligt, mens de er i live - også selv om de på vej til slagteriet. Derfor er det på sin plads, at to fynske vognmandsfirmaer er blevet hevet i retten sammen med en række andre speditører og svinehandlere, fordi de ifølge anklageskriftet ikke har behandlet dyrene efter reglerne. Vognmændene har, som man kunne læse i avisen i sidste uge, overtrådt loven utallige gange. I alt rummer anklageskriftet mere end 1000 punkter, herunder mange hundrede overtrædelser af reglerne om, hvor lang tid dyr må transporteres på ladet af en lastvogn. I andre tilfælde er dyrene blevet stuvet alt for tæt sammen på lastvognene og har dermed ikke fået den mængde plads, som de skal ifølge loven. I atter andre tilfælde har vognmændene ikke afleveret de lovpligtige logbøger over transporterne, hvilket gør, at myndighederne ikke kan få indblik i, om de pågældende chauffører overhovedet har overholdt loven. Det er skamfuldt for vognmandsbranchen, at der er så mange brådne kar blandt medlemmerne. Og det er dobbelt skamfuldt, at disse medlemmer står bag så umådeligt mange overtrædelser af lovgivningen, som tilfældet er. Det er helt afgørende, at kontrollen med vognmændene bliver strammet. Det er et faktum, at antallet af dyretransporter har været kraftigt voksende i de seneste år; alene sidste år blev tæt på 15 millioner svin stuvet sammen på lastvogne og kørt ud af landet - så langt væk som til Italien og Bulgarien. Derfor er det nødvendigt at få langt bedre styr på transporterne, så myndighederne kan sikre sig, at dyrene ikke lider unødigt, mens de står på ladet af en lastvogn på vej gennem Europa. Det er, undskyld udtrykket, svinsk at udsætte dyr for den behandling, som en snes fynske og danske vognmænd har udsat dem for. Derfor er det godt, at vognmændene kommer for retten, så der kan blive statueret et eksempel. For dyrenes skyld. Og for vores egen morals skyld.

Danmark For abonnenter

Myndighederne vil stoppe ham: - Jeg er den bedste omskæringslæge i Skandinavien

Annonce