Annonce
Udland

Polens højesteret skal efterprøve uafhængighed af nyt kammer

François Lenoir/Reuters
Polens højesteret skal afgøre sager om dommerpension ved anden instans, hvis nyt kammer ikke er uafhængigt.

En større retsreform i Polen efter regeringsskiftet i 2015 har holdt dommerne ved EU-Domstolen beskæftiget med stribevis af sager.

I den seneste, som omhandler en nyoprettet disciplinærinstans knyttet til højesteret, er der imidlertid ikke den store hjælp at hente hos EU-Domstolen.

I dommen hedder det, at Polens højesteret selv må efterprøve, om den nye disciplinærinstans er tilstrækkelig uafhængig til at håndtere klager fra dommere om tidlig pensionering.

Er dette ikke tilfældet, skal sådanne afgørelser træffes af en anden kompetent instans i det polske retssystem, siger EU-Domstolen.

Dommen er en såkaldt præjudiciel afgørelse, hvor en domstol i et af EU-landene beder EU-Domstolen om hjælp til at fortolke EU-retten.

I svaret fra EU-Domstolen henvises til de "objektive betingelser" for disciplinærkammeret. Det handler blandt andet om måden, hvorpå medlemmer til det særlige kammer bliver udnævnt.

Disse betingelser kan have en karakter, hvor der i offentligheden "rejses rimelig tvivl" om, hvorvidt dette disciplinærkammer er modtagelig for påvirkninger udefra - fra den lovgivende og udøvende magt.

- Disse forhold kan således føre til, at denne instans ikke fremstår som uafhængig og upartisk, hvilket kan skade den tillid, som domstolene skal indgyde borgerne i et demokratisk samfund, skriver EU-Domstolen.

Men det er så op til Polens højesteret, som har stillet spørgsmålet, at afgøre, om disciplinærinstansen faktisk er tilstrækkelig uafhængig.

Er den ikke uafhængig, så siger EU-retten, at højesteret skal se bort fra en polsk bestemmelse om at benytte disciplinærkammeret til tvister om dommeres pensionering.

Polen sænkede for et par år siden pensionsalderen for dommere både i byret og højesteret. Som følge af sager rejst af EU-Kommissionen mod Polen - som Polen har tabt - har Polen trukket dele af reformen tilbage.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Mit Sverige in memorian

Min barndoms Sverige var også min mors og min farfars Sverige. Det var familiebesøg i min mors moster Adeles røde hus i skoven i Halland. Stedet, der stadig emmede af sommerferie paradis for min mor og hendes broder, Roland, i en svunden tid. Familien passede gården som generationer havde gjort det før dem. Adele og hendes broder, Henning, sled og slæbte med at passe besætningen og dyrke den stenede jord. Familiens blod og jord gik i et. Adele og Henning Nilsson døde mætte af dage, ikke fattige, heller ikke rige. Gravstenene på kirkegården i Hishult minder om, at de udgjorde grundstammen af etniske svenskere. Hårdt arbejde havde de, men til gengæld ærligt arbejde fra en tid med et fornuftspræget Sverige, hvor rettigheder og pligter fulgtes ad. Min farfars mor ankom til København fra Blekinge omkring forrige århundredeskifte lige som 100.000 andre etniske svenskere. Som et broderfolk gled de ind i en dansk hverdag på alle niveauer af samfundet. Kun de mange svenske slægtsnavne minder om fortiden. Min oldemor stod på et tidspunkt alene med farfar. Oldemor klarede skærene, og min farfar fandt sin mors fødested i Mørrum, før han gik bort. Ringen blev sluttet. Min længsel mod Sverige er en stærk, ubetinget kærlighed. Det er svenske traditioner, det er Abba, trubadouren Cornelis Wreeswijk, pianisten Jan Johansson, og gensynsglæde med familien i Helsingborg og Skanør. Det er en togtur med Indlandsbanen til Lapland for 40 år siden. Båndene holder trods de mange år, som er gået. Minderne er mange. Jeg sætter en ære i at tale svensk med min familie. Det er velkendt, at Sverige som humanistisk stormagt er ved at blive ført ud over afgrunden. Klinisk renset for fordomme går der en lige linje fra internationalisten og marxisten, Palmes, Rigsdags forslag i 1975 om at gøre Sverige multikulturelt til dagens verdensrekord i antallet af bombesprængninger og voldtægter. Den grænseløse tolerance over for indvandring udvikler sig til en forbrydelse, når det man tolererer er ondskab. Når politikere ved eller bør vide, at indvandring fra 3. verdenslande forøger faren for personfarlig kriminalitet, så mister de deres legitimitet ved ikke at sige fra. I Sverige har den politiske mangfoldigheds utopi udviklet sig til befolkningens modsvarende trøstesløs dystopi i bedste Blade Runner stil med endeløse kampe mellem bevæbnet politi og velorganiserede indvandrerbander. En officiel statsbegravelse kunne være en passende måde, at ære det Sverige politikerne og et flertal af svenskerne selv har lagt i graven; Midnatssolens, de dybe skoves, Pipi Langstrømpes og Emil fra Lönnebergs underfundige Sverige, men også den moderne velfærdsstat funderet på fred fremgang og sikkerhed. Hvil i fred, du blågule, du vil blive savnet, så længe der er nogen, der kan huske dig, du fria, du fjällhōga nord.

Middelfart

Se hele programmet: Navne til Rock Under Broen 2020 afsløret - med populær popduo som genganger

Annonce