Annonce
Odense

Polakker blev bedt om at flytte ind i brandskadet hus: - Nu vil vi ikke mere

En gruppe polakker fortæller, at de angiveligt blev bedt om at flytte tilbage i deres chefs hus, efter det var blevet brandskadet. Foto: Morten Pape/Ritzau Scanpix

Seks polske rengøringsarbejdere blev angiveligt bedt om igen at flytte ind i chefens hus, efter det blev brandskadet. Da de sagde nej, stod de uden job, fortæller Fagbladet 3F.

Den 3. januar udbrød der brand i et hus på Middelfartvej i Odense, hvor der boede 10 polske rengøringsarbejdere. Seks af de 10 står nu uden arbejde, efter at de nægtede at flytte tilbage til chefens brandskadede hus, fortæller Fagbladet 3F.

De seks polakker arbejdede for det fynske vikarbureau Hr. Larsens Produktionskompagni. Allerede mandag - altså fire dage efter branden - skulle deres chef angiveligt have givet dem besked på, at de skulle flytte tilbage til huset, selvom skaderne efter branden ikke var udbedret. Men det ville de polske rengøringsarbejdere ikke finde sig i.

- Vi er blevet behandlet dårligt i lang tid. Nu vil vi ikke mere, siger polakkerne til Fagbladet 3F.

Annonce

Rotter og fugt

De seks polakker fortæller, at der var noget galt med emhætten, som gnistrede, hvilket de flere gange havde nævnt overfor deres chef.

Ifølge politiets døgnrapport er det også i køkkenområdet, at branden er opstået.

Polakkerne fortæller, at de forhold, de skulle bo under i chefens hus, ikke har været optimale. Ifølge Patrycja Kielichowska var der ikke glas, men blot et tæppe for hendes vindue, da hun flyttede ind. Der kom først glas for vinduet tre måneder efter indflytning, fortæller hun.

- Der var huller i gulvet i køkkenet. Der var rotter. Der var koldt. Der var fugt og svamp i badeværelserne, siger de til Fagbladet 3F.

Polakkerne fortæller, at de ikke flyttede derfra tidligere, fordi de fik af vide, at de i så fald ville blive fyret.

- Hvis man talte om det, så fik man færre vagter. Flere, der ville flytte, fik deres timer skåret ned til minimum, fortæller Anna Szewczyk.

Gruppen af polakkere sendte efter branden en mail til deres chef, Jens Larsen, hvor de gav udtryk for deres utilfredshed med forholdene. Derefter svarede Jens Larsen, at de havde indtil klokken 16 dagen efter til at hente deres ting. Derefter vil huset blive låst af. Det fremgår af den mail fra Jens Larsen, som Fagbladet 3F har set.

Ligeledes fortæller Alicja Widelka, at hun blev presset til at tage 20 timers arbejde i weekenden efter branden, selvom hun ingen tandbørste eller rent tøj havde.

Huset på Middelfartvej har ifølge de offentlige registre 10 værelser. Ifølge de polakker, der nu er flyttet derfra, betalte de hver 3.000 kroner om måneden - kontant - i husleje. De fik hverken kvitteringer eller lejekontrakter.

Huset er i orden

Jens Larsen, der er direktør og ejer af Hr. Larsens Produktionskompagni, oplyser til Fagbladet 3F, at køkkenet og tre værelser på grund af røgskader er ubrugelige efter banden, og at der er røg-og sodskader i halvdelen af huset.

Han afviser dog, at de polske medarbejdere skulle have fået besked på at skulle flytte ind allerede fire dage efter branden.

- Der er ikke nogen, der har sagt, at de skal flytte ind, før der er gjort klar til dem, siger han.

Derudover fortæller han, at polakkerne hver betaler 100 kroner om dagen for at bo i huset, og bekræfter, at det betales i kontanter. Det skyldes, at "det er umuligt at opkræve penge, efter folk er fraflyttet". Han forsikrer dog, at der bliver betalt skat af lejeindtægten.

Jens Larsen afviser, at polakkerne skulle være tvunget til at bo til leje i hans hus.

- Faktum er, at nogle af dem kommer med alt, hvad de ejer, i en pose. De har ikke til husleje og depositum. Jeg er egentlig bare behjælpelig med, at de har et sted at bo, siger han.

Jens Larsen fortæller, at der har været slidt hul i linoleumsgulvet, at det var meningen, at en tømrer skulle have installeret nyt køkken i efteråret, men at tømreren ikke havde tid. Ellers mener han, at boligforholdene er i orden.

- Der kan godt have været rotter. Der har der været tidligere, qua at de nogle gange efterlader affald og har madrester stående på værelset og er rejst fra det. Det er jeg ikke herre over, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Danmark

Live: Syv mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter omfattende politiaktion - følg forløbet her

Annonce