Annonce
Kultur

Podcast: Kom helt tæt på Årets Reumert i helt ny serie

Du kan møde Klaus Knakkergaard og Lene Kryger i det første afsnit i podcast-serien om Reumert. Foto: Michael Bager
I den nye podcast-serie "Rundt om Reumert" kommer du helt tæt på Reumert-prisen. I første afsnit får du blandt andet en kort introduktion til selve prisen, du hører om juryens arbejder - og så finder du ud af hvor meget teater, man skal se, for at kunne uddele en sådan pris.

Hvem var Poul Reumert, hvorfor uddeler man en pris i hans navn, og hvad betyder det at vinde den?

Hvad betyder de rigtige sko for en operasanger, hvordan arbejder en sufflør, og hvor stor en del af oplevelsen ligger i hænderne på scenografen?

Hvad er det for en magi, der kan opstå i scenekunsten, og hvorfor er den så uafrystelig, når den først har ramt? Hvordan begynder et liv med teater, hvordan anmelder og bedømmer man det, og hvordan udvælger man i sidste ende det bedste ud af hundredvis af forestillinger?

Det er blot nogle af de mange ting, den nye podcast "Rundt om Reumert" vil komme ind på i løbet af det næste halve år. Bag podcasten står kulturredaktionen på Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis, og det er naturligvis i anledning af uddelingen 6. juni i Odeon, at den er skabt.

I første afsnit møder du kulturredaktør Klaus Knakkergaard og kulturjournalist, tidligere kulturredaktør, medlem af Reumert-juryen og meget, meget mere Lene Kryger. De to laver de første indledende øvelser til podcast-serien, og du kan blandt andet blive klogere på, hvad Årets Reumert er for en pris.

- Det er i virkeligheden en række priser. Det, der skete, da man i 1998 oprettede Årets Reumert, var, at man ville lave en pris, der skulle hylde scenekunsten i hele landet. Og det med "hele landet" er enormt vigtigt, fordi det er let at sige, at teater er noget, der foregår i de store byer. Teater forgår ligeså meget i Haderslev, Nykøbing Falster og Vendsyssel, så derfor er det en scenepris, der hylder hele landet. Og den hylder ikke kun dem, der er på scenen, men ligeså meget dem, der er bag scenen. Dem, der får tingene til at ske, forklarer Lene Kryger i podcasten.

- Og derfor er det så vigtigt at have sådan en pris. Og vel at mærke en pris, der ikke bliver uddelt af branchen. Det er ikke scenografer eller skuespillere, der sidder og klapper hinanden på skuldrene. Vi er fagfolk, men vi er fagfolk i yderkanten af scenekunsten, hvis man kan sige det sådan, fortsætter hun.

Annonce

Juryen

Lene Kryger, der har skrevet for avisen i 27 år og i alle år beskæftiget sig med kultur af den ene eller anden art, kom med i Reumert-juryen i 2014. Dermed er hun blandt det felt af teaterkendere, der bestemmer, hvem der skal have de fornemme priser. Det arbejde kommer hun også ind på i podcasten. Hun fortæller blandt andet om sammensætningen af juryen:

- Nu kan jeg kun tale ud fra de år, jeg har været med. Men grundstammen i juryen er en blanding af journalister eller kritikere. Der er faguddannede - altså akademikere, der eksempelvis har læst teatervidenskab eller dramaturgi. Der er ledere af kulturinstitutioner, ikke nødvendigvis scenekunst i traditionel forstand. Der har været udøvende kunstnere med, men ikke kunstnere, der har som hovedfag at stå på scenen. Jeg har blandt andet siddet i jury med dirigenten Michael Bojesen og Henning Sprogøe, skuespiller og underviser på skuespillerskolen. Så lad os kalde os en blanding af fagfolk og meget dedikerede amatører, der gennem mange år har udviklet en stor erfaring på området.

Annonce

Pligten at lade sig underholde

Som jury-medlem kræves det i sagens natur, at du ser en del teater om året. Ret meget teater. Det har af naturlige årsager været svært at komme af sted til forestillinger i år, men andre år kan det kræve op mod hundrede forestillinger om året at følge med.

- For mig ligger det på et sted mellem 50 og 90 forestillinger om året, men jeg er ikke en af dem, der ser flest. Jeg har haft den store fornøjelse at sidde i jury med Henrik Lyding, der skrev for Jyllands-Posten, og med Gregers Dirckinck-Holmfeld, som mange vil kende fra tv. De to var oppe på at se omkring 250 forestillinger hvert år. Og der er altså i snit 400 teaterpremierer på et år, siger Lene Kryger.For det er afgørende for hele jury-arbejdet, at mange ser meget teater.

- Der er en regel i juryen, at man kan ikke nominere en forestilling til en Reumert, hvis der ikke er mindst to i juryen, der har set den. Det kan ikke nytte noget, at jeg tager ind og ser noget på Odense Teater og så siger "hold op, de har lavet noget fantastisk" og så prøver at sælge forestillingen til resten af juryen, hvis jeg er den eneste, der har set den. Det er vigtigt, at vi er to, der med hver vores vidvinkel har været inde og se en forestilling, for at den kan nomineres, siger Lene Kryger.

Er du nysgerrig på, hvordan juryen udvælger de nominerede, eller hvordan Lene Kryger blev fanget af teateret, så hop ind og lyt til den første podcast i serien. I kommende afsnit dykker vi længere ind i teatrets fantastiske univers med udgangspunkt i Årets Reumert. Vi gør dig helt skarp på, hvem Poul Reumert var, vi undersøger betydningen af prisen, og så tager vi dig altså med bag, på og foran scenen.

Er der noget, du gerne vil vide om Reumert, så tøv ikke med at sende en mail til klkn@jfmedier.dk, så lover vi at gøre alt hvad vi kan for at give dig et fyldestgørende svar - enten i podcasten eller på tryk.


Sådan lytter du

Du kan lytte til podcasten om Reumert på flere måder.

Du kan finde den digitale udgave af denne artikel på www.fyens.dk eller www.faa.dk. Her ligger podcasten i toppen af artiklen.

Du kan søge på "Kultur set fra Fyn" i din foretrukne podcast-app. Da podcasten er helt ny, kan der gå nogle dage, inden den første episode dukker op - men den kommer!

Du kan også scanne qr-koden her i artiklen med din mobiltelefon, bliver du sendt videre til en direkte link, hvor du kan streame podcasten. I de fleste telefoner kan du scanne qr-koden direkte fra telefonens kamera.

Scan koden og lyt til podcasten "Rundt om Reumert".
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Rød læbestift og Gucci-tasker er velkomne i faaborg-midtfynsk politik: - Jeg ville blive tosset over sommerkjole-kommentar

Annonce