Annonce
Fyn

Podcast: Aktivisten fik nok af Amdi Petersen og forlod Tvind i protest

Mogens Amdi Petersen spiller guitar for de andre beboere i villaen på Hunderupvej 78 i midten af tresserne. Foto: Odense Stadsarkiv
Carsten Ringsmose, der i 1963 flyttede i kollektiv med blandt andre Mogens Amdi Petersen på Hunderupvej i Odense, fortæller i podcast-serien FYNtastisk om sin tid som aktivist i 1960'erne. Og om sit arbejde i Tvindimperiet, som han endte med at vende ryggen til.
Annonce


Fyn: Odense 1963 - fem år før ungdomsoprøret rigtig bryder ud. På Hunderupvej flytter et kollektiv ind i en gammel patriciervilla. En af beboerne er Carsten Ringsmose. En anden er Mogens Amdi Petersen.

Beboerne arbejder for at afskaffe atomvåben. I kælderen er der galleri og udstillinger, og i stuerne er der oplæsninger af digte.

Sådan er scenen sat i 6. og næstsidste afsnit af podcast-serien FYNtastisk. I podcasten får lytterne et detaljeret indblik i, hvordan nogle af de mest ambitiøse aktivister arbejdede i Odense og på Fyn i 1960'erne, blandt andet gennem interview med Carsten Ringsmose.

- Jeg havde ubetinget husets mest prangende værelse med havestue, egen trappe ned til haven og terrasse nedenfor. Amdi havde det mindste og dårligste værelse i huset, nede i kælderen. Han kunne godt li' at spille den der rolle, fortæller Carsten Ringsmose i podcasten.

- Hos os røg vi ikke hash, og vi havde ikke noget bollerum. Og når vi ikke røg hash, så var det, fordi folk, der var energisk optaget af politiske og kulturelle aktiviteter som regel var modstandere af at ryge hash.

- Og i huset var det sådan, at nogle havde meget mere indflydelse end andre. Og Amdi var typisk en, der havde meget indflydelse som initiativtager og en af de ældre. Og han var en, der i kraft af sin personlighed havde en evne til at få folk til at rette sig efter ham, fortæller Ringsmose om den senere grundlægger af Tvindimperiet.

Hør podcasten her:

Fyntastisk

FYNtastisk – en podcast-serie i syv afsnit, findes på fyntastisk.dk og på fyens.dk.

4. oktober: "Alle veje fører til Fyn" - om forbindelsen over bælterne og en af de fynboer, der arbejdede på Færgen Sjælland.

11. oktober: "Hemmeligheden bag Danmarks bedste brunner".med Umut Sakarya og Joan Ejegod, danmarksmester i brunsviger 2018.

18. oktober: "Fornuft og følelser på fynsk" - med Nicolaj Rasmussen fra DR3-programmet Jomfruernes Klub, slægtsforsker Finn Frederiksen og forfatteren Jesper Wung-Sung.

25. oktober: "Fyn, folkelighed og festival" - om Midtfynsfestivalen før og nu - og nogle af folkene bag - samt et smut omkring Rosenfestivalen i Bogense.

1. november: "Sådan formede Fyn mit liv" - med rebellen fra Langeland, Ole Sørensen, og datteren til en profileret forstander på Korinth Landbrugsskole.

8. november: "Det kollektive liv på Fyn" - om 60'ernes og 70'ernes kollektiver i Odense og Svendborg. Den selvforsynende landsby ved Hundstrup, Carsten Ringsmose fortæller om huset på Hunderupvej + politiske aktiviteter. Til sidst fortæller Steen Heinsen om kollektivet i Svendborg, spillestedet Kloster Moster og kort om venskabet med Gotfred Appel, der skolede Blekingegadebanden.

Desuden udgives denne dag også et bonusafsnit med Steen Heinsen, som fortæller anekdoter og historier om kommunisten og marxisten Gotfred Appel og hans hustru, Ulla Hauton.

15. november: "Fiktive favoritfynboer" - blandt andre Dr. Hansen fra Matador, Eskild fra Svendborg og Smadremanden.

Hertil kommer et par bonuspodcasts, som udgives undervejs.

Annonce

Ud af kollektivet

Carsten Ringsmose var ved at etablere sig som keramiker og havde flyttet sit værksted ud i garagen efter at have haft det inde på sit værelse. Det førte til, at han fik en konflikt med Amdi, fordi Ringsmose gerne ville have en lås på garagen, så alle og enhver ikke kunne gå derind og rode i tingene.

- Hvis de gik derind og ikke vidste, hvordan de skulle forholde sig, og der stod nogle nydrejede ting, som de tog og løftede på, så blev de ødelagt. En anden ting var, at keramikere arbejder med ekstremt giftige kemikalier, så det var hensigtsmæssigt med en lås på.

- Men Amdi havde den idé, at der skulle være fri adgang, så man kunne gå direkte ind fra gaden, hvis man havde lyst til at lave keramik, fortæller Ringsmose, og derfor blev hans ønske om at få en lås på døren stemt ned på et husmøde.

Den beslutning betød, at Carsten Ringsmose flyttede sit værksted ud af kollektivet, og kort tid efter flyttede han også selv ud.

Annonce

Stop Svop!

Selv om han ikke længere boede på Hunderupvej, fortsatte Carsten Ringsmose som aktivist.

Blandt andet var han del af en gruppe, der gik rundt til byens butikker for at få dem til at holde op med at sælge varer fra Sydafrika. Aktivisterne ville bekæmpe apartheidregimet ved at boykotte de sydafrikanske produkter.

- Vi havde en plakat med rundt, som vi gerne ville have butikkerne til at hænge op. "Her handler vi ikke med sydafrikanske varer", stod der på den. Hvis så købmanden sagde, at den ville han ikke hænge op, så var det ikke klogt, for så kom der en demonstration ude foran forretningen.

- En af dem, der særlig gik ud over, var en grønthandler oppe i det centrale Odense, der hed Svop. Vores slogan var "Hvis han ikke holder op, så stop Svop". Og du kan fandeme tro, at de fik lært at lade være med at handle med sydafrikanske varer. Og jeg mener, at det var en prisværdig indsats og et godt eksempel på de aktiviteter, vi havde i gang, siger Ringsmose.

Carsten Ringsmose

77 år.

Var som ung meget optaget af dykning og var med til at starte dykkerklubben Neptun, hvor han også var formand.

Var i 1963 med til at starte kollektivet ”Huset” i Tarup. Senere samme år fik kollektivet med adresse på Hunderupvej 78 i Odense. Mogens Amdi Petersen var en af de andre beboere.

I 1969 blev han ansat på Kunsthåndværkerskolen i Kolding, hvor han frem til 1971 underviste i keramisk kemi.

Var omkring 1970 med til at starte Den Rejsende Højskole, hvor han var formand i 13 år.

Højskolelærer på Båring Højskole og Kolding Højskole i 1970'erne. Studerede i samme periode på Odense Universitet, hvor han i 1977 tog socialvidenskabelig kandidateksamen.

Underviste fra 1977 i samfundsfag på Det Nødvendige Seminarium, der dengang var en statsanerkendt forsøgsuddannelse.

I 1982 afbrød Carsten Ringsmose alle sine relationer til Tvind - både som underviser og som bestyrelsesformand.

Har skrevet 80 kronikker i danske dagblade, ikke mindst Fyens Stiftstidende.
– Kun Rifbjerg har skrevet flere kronikker end mig, fordi han altid blev opfordret til det - det gjorde jeg ikke, siger Carsten Ringsmose.

Forfatter til flere bøger og har holdt foredrag om bl.a. børns forhold. Har været tilknyttet Center for Småbørnsforskning.

Annonce

Protest mod Vietnamkrigen

Som 1960'erne skred frem, udviklede USA's krig i Sydøstasien sig voldsomt, og mange aktivister kastede sig ind i kampen imod Vietnamkrigen.

En dag kom der et amerikansk krydstogtskib til Kerteminde. Passagerne, der bestod af velhavende amerikanere, blev kørt ind til Den Fynske Landsby i Odense i busser, og aktivisterne var klar til at byde dem velkommen.

- Vi havde dagen i forvejen omhyggeligt skrevet "USA OUT" (USA ud af Vietnam, red.) i indkørslen, så de kunne se det fra busserne, men de ansatte var gået ud og havde strøet grus på. Så kørte jeg derud og fejede gruset væk, indtil der kom nogle strissere og gav mig et tilhold om, at jeg ikke måtte feje gaden.

Carsten Ringsmose i 1965. Foto: Odense Stadsarkiv
Annonce

Den Rejsende Højskole

I 1970 var Carsten Ringsmose med i den gruppe, der var med til at starte Den Rejsende Højskole, der blev Amdi Petersens start på Tvindimperiet. Siden opstod det Nødvendige Seminarium, hvor Ringsmose i en periode underviste i samfundsfag.

Senere koncentrerede han sig om at lave keramik, samtidig med at han var formand for Den Rejsende Højskole. I 1982 sagde han op i protest, fordi han efterhånden så på Tvind som et fejlslagent foretagende, der ikke kunne rettes op.

- Man begyndte at se flere og flere problematiske forhold rundt omkring, og når man undersøgte dem, fik man nogle uholdbare bortforklaringer, siger han.

I dag bliver Carsten Ringsmose ofte spurgt, om han stadig ser noget til sin gamle ven Amdi Petersen. Svaret er nej.

- Jeg var ikke ven med Amdi, han var en, jeg arbejdede sammen med. Nu samarbejder jeg kun med anklagemyndigheden, siger han.


Hør bonusafsnittet af FYNtastisk her:

Carsten Ringsmose taler til en Vietnam-demonstration på Albani Torv i Odense i 1969. Foto: Odense Stadsarkiv
Hunderupvej 78, som villaen tog sig ud i 1960'erne. Kollektivet var flyttet ind her efter først at have haft et hus i Tarup. Foto: Odense Stadsarkiv
Carsten Ringsmose. Arkivfoto: Privat
Annonce
Fyn

Ny hollænder flyver ind til Odense Håndbold

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Hvorfor skulle jeg overhovedet stemme?

Odense

Efterlyst kvinde er blevet fundet

Annonce