Annonce
Odense

Pludselig krakelerer hverdagen

Modelfoto: Scanpix

Hvordan ser et typisk forløb ud på Center for Seksuelt Misbrugte? Leder Camilla Carlsen Bechsgaard skitserer to sager, som viser spændvidden i målgruppen

Den velfungerende:

Kvinde, 37 år med hjemmeboende børn, mellemlang uddannelse og et arbejde.

Hun har fået en depression, stress eller oplever andre ting, som gør, at hun er klar over, at hun bliver nødt til at få bearbejdet oplevelser fra hendes ungdom. Men det er første gang, hun skal til at tale om, hvad der er sket.

Annonce

Udfordringerne

Hun er velfungerende udadtil, men har problemer i sine relationer, venskaber og familieliv - problemer, som udspringer af krisen.

Forholdet til hendes mand er på mange måder præget af ubalance. Hun har ikke lyst til sex eller til at have nogen tæt på.

Hun har i det hele taget svært ved at mærke, hvornår hun skal sige ja og nej, fordi hendes krop er forstyrret. Derfor oplever hun også problemer i forhold til sine børn, og hvordan hun skal opdrage dem.

Behandlingen

Når hun har fået en tilknytning til sin terapeut, vil de begynde at se på kerneproblemet - det centrale traume. Hvad er der sket, og hvilke effekter har det?

Hun graver minder frem, hun har haft pakket væk i 30 år, og oplever, at det giver god mening at snakke om, hvad der er sket. Men hun får det også tiltagende dårligere på alle måder og må sygemeldes fra sit arbejde.

Hun får derfor tilbudt et kortere og mere koncentreret forløb med flere samtaler, og efter noget tid begynder hun at mærke en forskel. Hun udvikler sig.

For at bearbejde nogle af de ting, der belaster hende og giver symptomer på depression, tager hun et opgør med nogle ellers fastlåste familierelationer.

- Jeg har ikke lyst til at blive ved med at komme her, for jeg vil ikke være sammen med ham, der krænkede mig, siger hun og får dermed sat en ny grænse.

Efter behandlingen kan hun efter noget tid passe et arbejde igen og oplever, at hun får det bedre.

Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Hvornår sker der noget?

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce