Annonce
Odense

Tændt stearinlys i vinduet: Pludselig gik der ild i gardinerne

Et levende lys i vindueskarmen var årsag til en brand i en lejlighed i Odense mandag eftermiddag. Indsatsleder Anders Højhus Andersen fra Beredskab Fyn kommer her med gode råd til, hvad man kan gøre for at undgå at starte en brand i sit eget hjem her i juletiden.

Mandag eftermiddag, klokken 16.24, fik Beredskab Fyn en alarm om ild i en lejlighed på Chr. Sonnes Vej i Odense.

Et gardin var faldet ned oven i et levende lys i vindueskarmen, og pludselig gik det hurtigt.

Da brandfolkene nåede frem, havde beboerne selv fået slukket flammerne ved at pøse vand på, men der var en del sod- røg- og vandskader i det område af lejligheden, hvor branden var opstået, fortæller indsatsleder Anders Højhus Andersen.

- Nu, hvor juletiden nærmer sig, begynder vi at få en del af de her brande, der opstår, når man bruger levende lys. Det er lidt af en klassiker, fortæller han.

- I det her tilfælde sad der en beboer i stuen, da der gik ild i gardinerne, og derfor blev branden opdaget med det samme, men hvis der ikke havde været nogen i rummet lige på det tidspunkt, så kunne det have udviklet sig til noget langt værre, siger Anders Højhus Andersen.

Annonce
Juledekorationer kan let bryde i brand, hvis man ikke passer på. Foto: Københavns Brandvisen

Husk røgalarmen

Han har et par gode råd, der er værd at lytte til, hvis man vil tænde levende lys i sit hjem.

- Jeg havde tilfældigvis et par røgalarmer med i indsatsleder-bilen, som jeg havde brugt i en anden sammenhæng, så jeg spurgte, om ikke jeg måtte sætte en røgalarm op i lejligheden, og det fik jeg ja til, fortæller Anders Højhus Andersen.

Han kan ikke understrege tydeligt nok, hvor vigtigt det er, at man har en eller flere røgalarmer i sin bolig.

- Hvis man flytter ind i en gammel lejlighed, hvor der ikke fra starten har været et lovkrav om, at der skal være røgalarmer, sådan som der er i nye byggerier i dag, så skal man huske at sætte røgalarmer op selv. Det er en rigtig, rigtig god idé. Det ved vi, for røgalarmer redder liv, siger han.

Pas nu på!

Et andet godt råd er at være varsom med de levende lys - og ikke mindst juledekorationerne.

- Hvis børnene kommer hjem med juledekorationer, de selv har lavet, kan det sagtens være, at der er sat gran helt op til midten af lyset. Og sådan et stearinlys brænder på et tidspunkt ned og antænder det gran, hvis man ikke passer på, siger indsatslederen.

- Juledekorationer er lavet med kærlighed, men man skal holde øje med dem.

Ifølge Anders Højhus er det også en rigtig god idé at sørge for, at gran og juletræer er vandet godt, så grangrenene ikke tørrer ud.

- Man kan for eksempel købe en juletræsfod, der et lavet, så man kan vande træet, så det holder sig frisk og ikke brænder lige så hurtigt som et træ, der er helt tørt, siger Anders Højhus.

Det er vigtigt, at man husker at give sine juledekorationer vand og i øvrigt holde grangrene og pynt væk fra de levende lys. Foto: Peter Leth-Larsen

Vær forberedt

Endelig er det en god idé at have et forstøver med vand eller lignende klar, hvis der pludselig går ild i noget julepynt, siger Anders Højhus Andersen.

Kort sagt skal man være forberedt på, at for eksempel juledekorationer kan bryde i brand, især hvis gran, kogler og andet pynt er tørret helt ud.

På Chr. Sonnes Vej blev branden hurtigt slukket, og skaderne er trods alt begrænsede. Ingen personer kom til skade, oplyser Fyns Politi.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Vagt slukkede brand i bil

Klumme

Hvad er målet med udligning?

Temaet i rigtig mange samtaler i denne tid er den kommunale udligning. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har været til et møde, uden at det har været bragt op. Sidst til et møde med plejefamilierne i Assens Kommune i mandags, hvor den manglende udligning nævnes af flere som en årsag til den besparelse, som kommunen har valgt at lægge på plejefamilierne. Til det skal jeg dog også sige som kommunalpolitiker i Assens, at det også er et spørgsmål om prioritering, og hvis viljen havde været der i byrådet, kunne der have været prioriteret anderledes. Men det er et faktum, at der er stor forskel mellem kommuner i forhold til kommunernes mulighed for at opretholde en god service. Foreningen Bedre Balance har opgjort, at kommunerne i hovedstadsområdet kan bruge 186 kroner for hver gang, kommunerne i resten af landet kan bruge 100 kr. pr. sårbart barn. Skal vi acceptere det? Sundhedsministeren har sagt: “Vi skal knække den ulighed, der betyder, at et barn, der i dag fødes i Gentofte Kommune. i gennemsnit kan regne med at blive 83,4 år, mens det barn, der fødes i Lolland, bliver 77,7 år. Alene på grund af postnummeret.” Ja selvfølgelig skal vi knække uligheden, siger alle. Men er forudsætningen så ikke, at vi må starte med at sikre alle kommuner samme mulighed for service - samme mulighed for at sikre de svage børn et godt liv. Da man oprettede regionerne, var man enige om, at der ikke måtte være forskel på kvaliteten af behandlingen på sygehusene. Derfor bliver pengene til regionerne fordelt med den målsætning, at det er muligt. Når det så handler om kommunerne, så burde vi starte med diskussionen af om vi - som på sygehusområdet - mener, at der bør være samme kvalitet i alle kommuner. Når Mette Frederiksen udråber sig som børnenes minister, så ville jeg forvente, at vi var enige om, at der ikke må være forskel på støtten til det svage barn alene på grund af hvilken kommune, barnet er født i. Derfor vil jeg foreslå, at vi tager hul på en diskussion om, hvorvidt vi vil acceptere ulighed på tværs af landets kommuner. Mit og DF's udgangspunkt er, at vi ønsker et lige Danmark. Et Danmark, hvor det, at man bor i det ene eller andet postnummer, ikke er afgørende for et barns chancer for et godt liv eller kvaliteten af ældreplejen. Jeg vil gå til forhandlingerne med troen på, at vi kan blive enige om en politisk målsætning for udligningsreformen. Og kan vi det, så tror jeg på, at der er håb for et mere lige Danmark.

Annonce