Annonce
Nyborg

Plejehjem i Nyborg: Fra institution til hjem

Man bliver i godt humør af den nye indretning af gangene på Plejecenter Svanedammen, mener 101-årige Erna Ingeborg Sørensen. Her ser hun på et stort billede på væggen lige uden for døren til hendes lejlighed. Foto: Magnus Gersbo-Møller.

Nyeste viden om demente er brugt til at gøre det gamle by-plejecenter Svanedammen til et bedre hjem for ældre og demente.

Erna Ingeborg Sørensen klipper snoren til Plejecenter Svanedammens nye verden. Bag kørestolen ser lederen af hjemmet, Annette Fabricius til. Foto: Mognus Gersbo-Møller.
101-årige Erna Ingeborg Sørensen ved en af dørene til plejecentrets boliger. Dørene er nu individuelle og ligner forskellige gamle hoveddøre. Når en ny beboer flytter ind, kan vedkommende endda få en dør, der ligner hoveddøren fra hendes tidligere hjem. Foto: Magnus Gersbo-Møller.

Nyborg: - Tusind tak. I har gjort et stort arbejde. Det ser rigtig pænt ud.

En kvindelig beboer på Plejecenter Svanedammen rejste sig og holdt en lille takketale, selv om samlingsrummet på det gamle plejehjem torsdag middag var proppet med håndværkere, folk fra kommunen og selvfølgelig beboere.

Alle var samlet for at fejre de forandringer, der gennem nogle måneder har forvandlet hjemmet fra institution til hjem for de 48 beboere.

Øvelsen er gået ud på at komme af med alt det grå og triste og lukke lys og menneskelighed ind på hjemmet, hvor en stor del af beboerne er demente. Og det blev markeret ved, at en beboer på hver af de tre etager fik lov til at klippe den røde snor til de nye tider over.

Centerleder Annette Fabricius og hendes personale har blandt andet fjernet det traditionelle, triste porcelæn og erstattet det med kopper og tallerkner med farver, blomster og border. Dørene til lejlighederne er ved hjælp af plastic-film tryllet om, så de er forskellige og ligner gamle hoveddøre. Alle lejligheder har fået en "gadelampe" ved døren, postkasse og individuelt navneskilt.

På gangene er der hængt kæmpe fotostater op med billeder af dyr og børn, og lyset er blevet smart: Om dagen er der knald på lyset på gangene, så det minder om dagslys, mens det om aftenen automatisk dæmpes, og de små lamper ved dørene tændes. Der er kommet masser af blomster og potteplanter, og hist og her er der stillet en bænk eller et par stole, så beboerne kan sidde på gangene og få en sludder.

- Det handler om at gøre centret hjemligt, hyggeligt og genkendeligt, siger lederen på Svanedammen, Annette Fabricius.

Lyset vigtigt

- Jeg synes, det er fantastisk med planterne og alt det lys, vi har fået ind, siger en af Svanedammens yngste beboere, Mogens på 65 år. Han ønsker ikke efternavnet i avisen.

- Det med lys og planter betyder noget for sådan en som mig, der altid har været glad for at færdes ude i naturen blandt andet som lystfisker, siger Mogens, der indrømmer, at han ikke er så vild med de storblomstrede tapeter og alt det andet pynt, der er fulgt med forandringerne på Svanedammen.

101-årige Erna Ingeborg Sørensen er uforbeholden positiv over forandringerne:

- Der er blevet så pænt. Man kan kun blive i godt humør af at se det, siger hun.

Forandringerne på Svanedammen omfatter også en mindre udbygning af køkkenerne på de tre etager. Det har givet mulighed for, at alle beboere i en afdeling kan spise sammen og i øvrigt også være med i forberedelsen af måltiderne ved et køkkenbord, der giver mulighed for at arbejde i flere højder. Samtidig er der blevet plads til at indrette en fælles dagligstue på hver etage.

Pengene til forandringerne er kommet fra to statslige puljer: 1,4 millioner kroner til ombygningen af køkkenerne er fra en pulje, der netop havde til formål at skabe liv i plejehjemmenes køkkener og få noget af madlavningen tæt på beboerne. Indretningen af gangene er finansieret med cirka 600.000 fra en særlig pulje, som er afsat til at gøre landets plejehjem mere demens-venlige.

Annonce
Odense For abonnenter

Tiltale mod 32-årig: Sendte bud efter Abdinurs drabsmand og to andre med skarpladte pistoler

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Jeanette Sandberg om SF-kollegas exit: - Det er urimeligt overfor vælgerne, at Mulle hiver sit mandat ud af partiet

Fyn For abonnenter

Forening svindlede med indsamling til kræftramte børn: Formand ville frifindes i landsretten - fik langt hårdere straf

Odense

Naboer vidste bedre end kommunen - uønsket endestation droppet: - Det kunne vi godt have fortalt dem

Odense

Slut med soft opening: Nu åbner børneuniverset Ville Vau, og det nye H.C. Andersens Hus er i fulde omdrejninger

For abonnenter

Kassetænkning holder hjemløse fanget i hjemløshed

Odense For abonnenter

Da rådhustårnet i Odense var i fare for at styrte sammen: En skandale ramte byrådet

GOG For abonnenter

Svingende GOG henter alligevel - igen - et point i topopgør

Odense

Første uheld: Letbanen støder sammen med personbil under testkørsel

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Nyborg For abonnenter

Unge i Nyborg får deres helt eget byråd

Faaborg-Midtfyn

Yildirim åbner nyt pizzeria: Én ting på menuen er han særlig stolt af

Annonce