Annonce
Faaborg-Midtfyn

Plejehjem har ændret praksis efter Egons død: - Men vi må ikke låse folk inde

Helle Liedecke er leder af de kommunale plejehjem i Faaborg-Midtfyn Kommune herunder Tingager Plejehjem. Hun fortæller, at personalet skal ringe efter politiet, hvis en beboer er forsvundet i mere end 20 minutter. Arkivfoto
Efter Egon Madsen gik fra Tingager Plejehjem og mistede livet sidste år, har plejehjemmene lavet en fast aftale med politiet. Den aftale har de faaborg-midtfynske plejehjem benyttet sig af i alt fire gange siden. Det fortæller leder af de kommunale plejehjem Helle Liedecke, som dog ikke vil kommentere den konkrete aften, hvor Egon Madsen døde.

- Hvad er praksis i Faaborg-Midtfyn Kommune, når demente går fra deres plejehjem?

- Hvis vi har nogle borgere, der føler, at de skal ud i det fri på grund af deres demenssygdom, bliver de bevilget en gps, så vi har mulighed for at se, hvor de går hen. Det sker efter aftale med borgerens pårørende. Gps'en kan være et armbånd, men nogle gange sætter vi gps'en fast i deres sko eller hæfter den på deres tøj. På vores nye plejehjem har vi anlagt sensorer udenfor. Når borgeren overtræder den usynlige cirkel, der ligger rundt om plejehjemmet, kan vi begynde at følge efter borgeren. Men gps'en virker jo kun så længe, de har den på. Problemet kan være, hvis de tager den af og smider den i en grøftekant.

- Efter lige præcis den her ulykkelige sag (Egon Madsens død, red.) inviterede vi politiet til Faaborg-Midtfyn Kommune. Sammen med dem har vi lavet nogle helt klare retningslinjer for, hvad personalet undersøger, og hvornår vi tilkalder politiet. Borgerne bliver, efter aftale med de pårørende, fotograferet, når de flytter ind, og så har vi allerede fra første dag et signalement, som vi kan give politiet. Aftalen med politiet er, at vi selv afsøger hele plejehjemmet fra kælder til kvist. Hvis ikke vi kan finde dem indenfor 20 minutter, kontaktes politiet, og så overtager de eftersøgningen.

- Hvor tit sker det, at demente går fra deres plejehjem i Faaborg-Midtfyn Kommune?

- Det er sket fire gange inden for det seneste år, at vi har bedt politiet om hjælp. To af gangene har vi selv fundet borgerne, og de to øvrige gange har politiet fundet borgerne. Det længste, en borger har været væk, er et halvt døgn.

- Men det er vel også længe. 12 timer?

- Ja, det er det. Men hvis borgerne ikke har en gps på sig, skal vi jo lige opdage, at de er væk, og afsøge plejehjemmet for at se, om de for eksempel har lagt sig i naboens seng. Mange går til deres tidligere hjem, for de ved jo godt, hvor de boede. Så sætter de sig måske i et skur eller i en carport.

- Alzheimerforeningen påpeger, at det mange gange skyldes, at der simpelthen ikke er personale nok til at kunne holde øje med de ældre, særligt om aftenen og natten. Er I godt nok rustet?

- Når vi for eksempel på Tingager Plejehjem har 58 borgere, og flere af dem gerne vil ud på én gang og ikke selv kan finde hjem, så kan vi ikke holde øje med dem alle på én gang. Det er derfor, vi bruger gps’er på nogle af borgerne. Vi har det serviceniveau, som politikerne har givet os til aften- og nattevagter, og det arbejder vi ud fra.

- Alzheimerforeningen pointerer også vigtigheden af at forebygge, så de ældre ikke har lyst til at gå fra plejehjemmet. Altså ved aktivere de ældre og sørge for, at de har nok at se til. Er I gode nok til det?

- Ja, det synes jeg. Vi er også ude med dem, der vil, hver dag. Tingager Plejehjem har for eksempel et hønsehus, vi har cykler, og nu bliver det snart forår. Vi har rigtig mange aktiviteter. Men det er jo ikke alle, der vil med ud.

- Men nu siger du alligevel, at I har været nødt til at tilkalde politiet fire gange i løbet af et år. Hvordan kan man sikre, at det her ikke sker?

- Det kan man ikke. Vi må ikke låse borgerne inde, da det ifølge loven vil være at frihedsberøve dem.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Kerteminde For abonnenter

Nyt forslag: Hvis du flytter til Kerteminde, får du en gratis byggegrund og 100.000 kr. i hånden

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Annonce