Annonce
Assens

Plejeforældre kan ikke tåle flere besparelser: - Det rammer jo de børn, vi arbejder med

Et flertal i Assens Byråd har besluttet, at der skal spares på vederlaget til plejefamilier. Men det vil gå ud over børnene, frygter plejeforældrene. Arkivfoto: Kim Rune
Assens kommune skal spare 1.398.000 kr på vederlag til plejefamilier hvert år de næste tre år. “Vi kan ikke tåle flere besparelser”, lyder det fra plejemor Dorte Mortensen. Hun føler sig overhørt i debatten og har fået nok af de seneste års besparelser på området.
Annonce

- Vi kan ikke tåle flere besparelser.

Sådan siger Dorte Mortensen, efter V, S, SF, K og R i november vedtog det budget, der gælder i perioden 2020 til 2023. For som følge af det, skal der spares knap 1,4 millioner på Assens Kommunes plejefamilier.

- Vi har i flere år været besparet gennem inklusion, skolelukninger, mindre PPR, mangel på hjælpeforanstaltninger, lukning af familiehuse og lukninger af opholdssteder mm. Der er ikke ret mange, der tænker over det, men det rammer jo de børn, vi arbejder med, lyder det fra Dorte Mortensen, der er plejemor for tre børn.

Plejefamilier

Der er i alt 94 plejefamilier i Assens kommune.

Assens kommune har vedtaget besparelser på 39.949.000 kr. - heraf 1.398.000 kr. på nedsættelse af vederlag for plejefamilier. Besparelserne medfører en ændring i måden, man honorerer plejefamilierne på.

Den nuværende model er en klassisk honoreringsmodel, hvor man bliver betalt ud fra hvor plejekrævende et plejebarn vurderes at være. Desto mere plejekrævende et plejebarn er, jo højere er antallet af vederlag. Antallet af vederlag falder derfor typisk over tid, men forhandles årligt.

Der bevilliges mellem ét og syv vederlag til hver plejefamilie. Ét vederlag svarer i 2019 til 4.200kr. I 2020 vil det være 4423kr.

Den nye udbetalingsmodel er gennemsnitsmodellen; hvor det vurderes, hvor plejekrævende det pågældende barn er. Herudfra tildeles et gennemsnitligt honorar. Vederlaget ændres derfor kun i yderst sjældne tilfælde over tid.

Annonce

Plejeforældrene i oprør sammen

Dorthe Mortensen står i spidsen for en Facebook-gruppe med 87 andre plejeforældre Assens Kommune.

De har sammen formuleret deres bekymringer i forhold til de kommende besparelser.

- De plejefamilier, der bliver presset økonomisk, kan komme ud i at måtte stoppe arbejdsforholdet - det betyder, at barnet skal anbringes et andet sted, siger Dorte Mortensen.

Og netop udsigten til en usikker fremtid for børnene, fik plejefamilierne i Assens Kommune til at møde talstærkt op til informationsmøde på Kompasset i november. Her præsenterede kommunen den nye honoreringsmodel, som den har til hensigt at indføre på Kommunernes Landsforenings anbefaling. Den nye honoreringsmodel er i høring hos plejefamilierne i januar.

Annonce

Svært at rekruttere nye familier

Plejefamiliernes Landsforening er, ligesom Dorthe Mortensen, bekymret for besparelserne.

- Den største konsekvens er, at det bliver sværere at rekruttere nye plejefamilier til kommunen, vurderer formanden for fagforeningen Plejefamiliernes Landsforening, Thomas Vorre.

Formanden mener, at konsekvenserne ved besparelserne kommer an på, hvordan kommunen har tænkt sig at fordele pengene.

- Det kan godt være, at de har besluttet sig for, at nye plejefamilier ikke skal have lige så meget i løn. Så er konsekvensen, at de får svært ved at finde nye plejefamilier.

- Hvis de på den anden side tænker at spare på eksisterende plejefamilier, er der nogen, som går så voldsomt ned i løn, at man ikke kan sammenligne det med en almindelig faggruppe. siger Thomas Vorre.

Annonce

Anerkendelse frem for besparelser

Utilfredsheden med besparelserne er så stor blandt plejefamilierne, at der nu er arrangeret endnu et møde med de ansvarlige politikere.

Her kommer Dorte Mortensen også til at deltage.

- Vi håber med mødet til januar at kunne informere politikerne om, at de er ved at ødelægge et meget fagligt og kompetent område på en måde, så de kommer til at mangle plejefamilier fremadrettet. Samtidig vil vi gerne fortælle om vores arbejde og indsats, så vi kan få anerkendelse i stedet for besparelser, siger plejemoren.

Mødet finder sted i januar, og alle er velkomne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydfyn

Mand reddet op af Svendborg Havn

Sydfyn For abonnenter

Fire døde havørne på Tåsinge: Mulige forgiftninger undrer eksperter

GOG

GOG: Storsejr med panderynker

Annonce