Annonce
Assens

Plejefamilierne taget i førergreb: "Naivt" forslag giver dem to år at løbe på

Plejefamilierne var i januar samlet til et dialogmøde med politikerne. Netop for at udtrykke deres utilfredshed med "gennemsnitsmodellen". Foto: Janus Fabricius Nielsen
De radikales byrådsmedlem Poul Poulsen (R) kaldte sit ændringsforslag for "naivt", men et flertal i byrådet gik med på den. Forslaget giver plejefamilierne to år ekstra, inden de skal over på den såkaldte "gennemsnitsmodel", som ændrer den måde, de får vederlag på.

Plejefamilier bliver nu tvunget til at overgå til den nye "gennemsnitsmodel", men eksisterende plejefamilier får to år at løbe på. Modellen får betydning for det vederlag, de modtager hver måned for at passe på kommunens plejebørn, og det nye model bliver indført samtidig med, at man skal spare 1,4 millioner hvert år de næste tre år.

Det er faktum efter onsdagens byrådsmøde, hvor netop honoreringen af plejefamilierne blev heftigt debatteret. Der var egentlig lagt op til, at modellen skulle indføres straks, men debatten tog et knæk, da de radikales Poul Poulsen efter en fem minutter lang tale kom med et ændringsforslag.

- Det her bliver et naivt forsøg, indledte han.

Hans foreslog gik på, at nye plejefamilier skulle tage imod den nye model. De nuværende plejefamilier kan derimod vente to år, men de skal være overgået til modellen inden den 1. marts 2020.

Det udløste summen blandt politikerne, og det endte med en pause på et kvarter, så de lige kunne snakke tingene igennem. Da de kom tilbage, var der pludselig flertal for Poul Poulsens forslag, og det var sådan det blev.

Da avisen talte med Poul Poulsen efter mødet, var han selv en smule overrasket over udfaldet.

- Ja, som jeg sagde, så var det et naivt forslag, jeg kom med, men det er da dejligt, at det blev taget godt imod.

- Hvornår lavede du det her ændringsforslag?

- Jeg havde gået og tænkt over det, og så skrev jeg det her i går (tirsdag, red.) formiddag, sagde han.

Annonce

- Jeg havde gået og tænkt over det, og så skrev jeg det her i går (tirsdag, red.) formiddag

Poul Poulsen, Radikale Venstre

Forvirring i byrådssalen

Normalt er der ikke ret mange mennesker til byrådsmøderne i Assens udover politikerne selv, et par embedsmænd og enkelte tilhørere. Det var ikke tilfældet onsdag. Her var der godt fyldt med bekymrede plejefamilier på tilhørerpladserne, og det var dagsordenens punkt om "Ny honoreringsmodel for plejefamilier" skyld i.

Mogens Mulle Johansen (SF) er formand for Uddannelse, Børn og Familieudvalget. Han så helst, at man hurtigst muligt fik alle plejefamilierne over på den nye model. Både fordi det ville give den nu-og-her besparelse på 1,4 millioner, som er en besparelse, der er blevet vedtaget i forbindelse med budgettet for 2020, og fordi det ville lette det administrative arbejde, når man ikke skal køre med to forskellige modeller sideløbende.

Men flere byrådsmedlemmer fra DF, Ø og A var ikke tilfredse med, at plejefamilierne skal tvinges over på den nye ordning.

Der var desuden forvirring omkring, hvad den nye model egentlig betød for de berørte familier, og hvorvidt modellen er en del af en spareøvelse eller om den rent faktisk er en forbedring af den måde, man honorerer familierne på.

Derfor foreslog Socialdemokraternes Charlotte Vincentz Petersen, at man sendte punktet tilbage til udvalgene, så man kan blive helt klar på, hvad konsekvenserne er.

- Vi bliver nødt til at sende den tilbage, for som vi kan høre her i salen, så er det simpelthen ikke et godt nok oplyst grundlag at træffe en beslutning på, sagde hun.

Det gav klapsalver fra de fremmødte plejefamilier. Lige lidt hjalp det dog, og Poul Poulsens forslag løb i stedet med flertallet.

Utilfredshed fra plejefamilierne

Flere af plejefamilierne var ikke just glade for den beslutning. Først var der hovedrysten, men spørgerunden lod de ikke passere uden et par indvendinger.

Eksempelvis fra Jais Frimodt.

- Jeg troede egentlig, det hele var aftalt på forhånd, men der skete faktisk lidt. Der blev tvivl, og det var dejligt, at I gik ud og tænkte jer om en ekstra gang. I tænkte bare ikke længe nok.

- Jeg er selvfølgelig utrolig skuffet over jeres valg og behandlingen af de svage børn og plejefamilierne. Jeg vil gerne udtrykke min medfølelse for jer politikere. For i kan ikke tage en beslutning på det grundlag, I har.

Også Dorthe Mortensen gav udtryk for sin bekymring.

- Kender I forskellen på de to modeller? Kommunen bløder plejefamilier, og den kommer ikke til at bløde mindre af det her, mente hun.

Poul Poulsen mente selv, at hans forslag var naivt. Det ændrede ikke på, at det blev stemt igennem. Foto: Assens Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

3.g-klasse blev landskendt efter at have klaget sin nød: Onsdag jublede og festede de efter nyhed om studenterkørsel

Annonce