Annonce
Assens

Plejefamilier i vildrede: - Ny model er ren spare-teknik

Dorthe Mortensen er plejemor, og ikke glad for den nye model, som plejefamilierne bliver tvunget over på. Privatfoto.
Plejefamilierne er frustrerede over, at de ikke har haft indflydelse på den nye model, de får honorar efter. Også fordi, Assens Kommune har valgt en anden metode end mange andre kommuner.
Annonce

Der skal findes 1,4 millioner hvert år de næste tre år på Assens Kommunes cirka 94 plejefamilier.

Samtidig med besparelsen vil politikerne indføre en ny model for, hvordan man aflønner plejefamilierne her i kommunen. Og den såkaldte "gennemsnitsmodel" får en hård medfart af plejefamilierne. Det var tydeligt på onsdagens byrådsmøde, hvor politikerne indførte modellen og dermed tvang plejefamilierne til at tage imod tilbuddet.

Det er egentlig en model, som Aarhus Kommune har haft gode erfaringer med, og derfor anbefaler til andre kommuner. Assens Kommune har dog ret til at "(...) tilpasse modellen og honoreringsniveauerne til den lokale praksis", og det har de gjort. Derfor skal der ses på Aarhus Kommunes version, som man har gode erfaringer med, og Assens Kommunes version, som endnu ikke har afprøvet, hver for sig.

Det anbefales samtidig af KL, at man har tæt dialog med plejefamilierne og at de involveres i udformningen af gennemsnitsmodellen. Det var tydeligt, da politikerne vedtog modellen på onsdagens byrådsmøde, at plejefamilierne ikke følte sig hørt og forstået af politikerne. Eksempelvis sagde plejefar Jais Frimodt til politikerne:

- Vi har ikke haft noget at skulle have sagt, og vi føler jo intet ejerskab over det her forløb og modellen. Er det først nu, I har tænkt jer at gå i dialog med os?

Plejefamilierne havde til byrådsmødet medbragt skilte af udskårne plejebørn med skriften: "Alle børn har ret til et godt børneliv". Foto: Janus Fabricius Nielsen.
Annonce

Vi aner ikke, hvad de vil - udover at spare

I Assens' version af gennemsnitsmodellen bliver plejefamiliernes vederlag svær gennemskue, mener plejefamlierne. Den er inddelt i fire niveauer alt efter, hvor meget støtte, barnet kræver. Men modsat andre kommuner, så er vederlagene ikke fastsat i Assens Kommune.

I niveau 1 kan plejefamilierne se frem til at få imellem 8.600 og 13.000 kroner.

I niveau 2 imellem 17.000 og 21.500 kroner.

I niveau 3 imellem 25.800 og 30.000 kroner.

I niveau 4 imellem 33.600 og 42.000 kroner.

Og det er en af grundene til, at plejemor Dorthe Mortensen er i vildrede.

- Der er virkelig stor forskel på at få 8.600 og 13.000 kroner. Og samtidig så aner vi jo ikke, hvilket trin, de vil putte os ind i.

- Vi ved bare, at de skal spare 1,4 millioner. Og hvis de skal det, så må de jo tvinge os ned i honorering. Så kan man jo regne ud, at vi kommer på et lavere trin, end det, vi er på nu.

Hun vil selv vente de to år, hun har fået, inden hun bliver tvunget til at overgå til den nye model.

- Det er jo pest eller kolera. Enten skal vi spare 1,4 millioner med den nuværende model, eller spare 1,4 millioner med den nye. Så jeg bliver på den vi har nu, når vi ikke aner, hvad vi har at gøre med, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce