Annonce
Debat

Pleje. Sosu-robotternes indtog

SDU Robotics har fået en stor bevilling fra Innovationsfonden til at udvikle en robot, som skal kunne varetage nogle af de manuelle opgaver på danske plejehjem for, citat "... at overtage rutineopgaver, så plejepersonalet får mere kvalitetstid med de ældre".

Det er der i og for sig intet i vejen med, og der skal lyde et dybfølt tillykke til SDU Robotics med at have modet og visionerne til at kigge denne vej. Grunden til, at jeg som byrådskandidat for Alternativet Odense vælger at fremhæve sagen, er, fordi det stiller et moralsk spørgsmål: Hvad ønsker vi på sigt, at den moderne teknologi skal bruges til?

For jeg kan være bekymret for, at der i det nuværende politiske miljø vil sidde en forvaltning og indtænke store økonomiske besparelser ind i det her og glemme det fokus, jeg synes der bør være, nemlig at hvis vi kan få robotter til at løse manuelle opgaver, så skal vi sikre os, at borgerne oplever den samme og gerne større omsorg, end de gør i dag.

Sosu-assistenter over hele landet lever en hård tilværelse, hvor der er stram styring på tid og pleje til den enkelte borger. Og jeg kan frygte, at for borgeren vil en stor del af denne omsorg gå tabt, fordi man nu i stedet har en robot til at trille rundt og løse manuelle opgaver. Mit fokus vil være, at med en sådan robot og alle fremtidige robotter i omsorgsfagene, at man tilsvarende griber muligheden for at give borgerne mere omsorg, end de oplever i dag.

Jeg er på ingen måde teknologiforskrækket. Den 12-årige dreng, der lever inden i mig, er lykkelig for, at jeg overhovedet kan gå på valg og diskutere fremtidsteknologi, såsom robotter. Men det er vigtigt for mig, at vi har de rigtige rettesnore at guide og vejlede os. At vi ikke kun fokusere på, hvad vi kan med teknologien, men hvad vi vil.

Alternativets holdning er, at robotteknologi, AI og den generelle nye industrielle revolution er kommet for at blive. Vi bliver nødt til at forholde os til, hvordan det kan give os et bedre samfund, hvor borgerne, især de svage, de syge og de ældre, opnår en væsentlig forbedring i den omsorg, de får fra samfundet. Det kan robotter sagtens være en del af - men det er ikke noget, der sker af sig selv. Det kræver, at vi aktivt gør noget for det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Frodig kulturfantasi midt i et corona-år

Middelfart For abonnenter

Mandesex i skoven kan handle om uforløste fantasier i parforholdet: - Det kan være svært at tale med sin partner om, hvad man har lyst til

Annonce