Annonce
Debat

Pleje. Sosu-robotternes indtog

SDU Robotics har fået en stor bevilling fra Innovationsfonden til at udvikle en robot, som skal kunne varetage nogle af de manuelle opgaver på danske plejehjem for, citat "... at overtage rutineopgaver, så plejepersonalet får mere kvalitetstid med de ældre".

Det er der i og for sig intet i vejen med, og der skal lyde et dybfølt tillykke til SDU Robotics med at have modet og visionerne til at kigge denne vej. Grunden til, at jeg som byrådskandidat for Alternativet Odense vælger at fremhæve sagen, er, fordi det stiller et moralsk spørgsmål: Hvad ønsker vi på sigt, at den moderne teknologi skal bruges til?

For jeg kan være bekymret for, at der i det nuværende politiske miljø vil sidde en forvaltning og indtænke store økonomiske besparelser ind i det her og glemme det fokus, jeg synes der bør være, nemlig at hvis vi kan få robotter til at løse manuelle opgaver, så skal vi sikre os, at borgerne oplever den samme og gerne større omsorg, end de gør i dag.

Sosu-assistenter over hele landet lever en hård tilværelse, hvor der er stram styring på tid og pleje til den enkelte borger. Og jeg kan frygte, at for borgeren vil en stor del af denne omsorg gå tabt, fordi man nu i stedet har en robot til at trille rundt og løse manuelle opgaver. Mit fokus vil være, at med en sådan robot og alle fremtidige robotter i omsorgsfagene, at man tilsvarende griber muligheden for at give borgerne mere omsorg, end de oplever i dag.

Jeg er på ingen måde teknologiforskrækket. Den 12-årige dreng, der lever inden i mig, er lykkelig for, at jeg overhovedet kan gå på valg og diskutere fremtidsteknologi, såsom robotter. Men det er vigtigt for mig, at vi har de rigtige rettesnore at guide og vejlede os. At vi ikke kun fokusere på, hvad vi kan med teknologien, men hvad vi vil.

Alternativets holdning er, at robotteknologi, AI og den generelle nye industrielle revolution er kommet for at blive. Vi bliver nødt til at forholde os til, hvordan det kan give os et bedre samfund, hvor borgerne, især de svage, de syge og de ældre, opnår en væsentlig forbedring i den omsorg, de får fra samfundet. Det kan robotter sagtens være en del af - men det er ikke noget, der sker af sig selv. Det kræver, at vi aktivt gør noget for det.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Charlottes børn har flere gange sovet på banegården: Transportminister vil nu have undersøgt behovet for nattog på Svendborgbanen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Nordfyn

Beredskabet måtte opgive søgningen: Mand svømmede ud på midten af sø og forsvandt fra overfladen

Kerteminde For abonnenter

Odense Havn har ulovligt bygget stort bassin: Kerteminde Kommune erkender fejl

Odense

- Det er et meget specielt øjeblik: I årevis har Ole jagtet det perfekte billede- pludselig sad ugleungerne lige foran ham

Navne For abonnenter

Som far så datter - Anika får energi af sit frivillige arbejde

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

OB

Se videoanalyse og højdepunkter: VB fik skovlen under OB til sidst

Navne For abonnenter

Stjerne i "Langt fra Las Vegas": Nu er Sofie revystjerne på Fyn

For abonnenter

Kim solgte sin virksomhed for et trecifret millionbeløb: - Man skal aldrig blive iværksætter for pengenes skyld

Erhverv

Stålgigant ansætter på livet løs til ny fabrik - breder sig over kæmpe areal

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Sport For abonnenter

Modgangen vendt til endnu en triumf - Odense Håndbold ser frem til drømmefinalen mod Esbjerg

Odense For abonnenter

Kendt fra Bagedysten - nu sælger hun kager i Odense: - Folk kan blive helt chokerede over prisen

Sydfyn

Slut med Stenstrup-manøvren: Bramsen og Helveg vil lave vigespor på Svendborgbanen

Annonce