Annonce
Debat

Pleje. Sosu-robotternes indtog

SDU Robotics har fået en stor bevilling fra Innovationsfonden til at udvikle en robot, som skal kunne varetage nogle af de manuelle opgaver på danske plejehjem for, citat "... at overtage rutineopgaver, så plejepersonalet får mere kvalitetstid med de ældre".

Det er der i og for sig intet i vejen med, og der skal lyde et dybfølt tillykke til SDU Robotics med at have modet og visionerne til at kigge denne vej. Grunden til, at jeg som byrådskandidat for Alternativet Odense vælger at fremhæve sagen, er, fordi det stiller et moralsk spørgsmål: Hvad ønsker vi på sigt, at den moderne teknologi skal bruges til?

For jeg kan være bekymret for, at der i det nuværende politiske miljø vil sidde en forvaltning og indtænke store økonomiske besparelser ind i det her og glemme det fokus, jeg synes der bør være, nemlig at hvis vi kan få robotter til at løse manuelle opgaver, så skal vi sikre os, at borgerne oplever den samme og gerne større omsorg, end de gør i dag.

Sosu-assistenter over hele landet lever en hård tilværelse, hvor der er stram styring på tid og pleje til den enkelte borger. Og jeg kan frygte, at for borgeren vil en stor del af denne omsorg gå tabt, fordi man nu i stedet har en robot til at trille rundt og løse manuelle opgaver. Mit fokus vil være, at med en sådan robot og alle fremtidige robotter i omsorgsfagene, at man tilsvarende griber muligheden for at give borgerne mere omsorg, end de oplever i dag.

Jeg er på ingen måde teknologiforskrækket. Den 12-årige dreng, der lever inden i mig, er lykkelig for, at jeg overhovedet kan gå på valg og diskutere fremtidsteknologi, såsom robotter. Men det er vigtigt for mig, at vi har de rigtige rettesnore at guide og vejlede os. At vi ikke kun fokusere på, hvad vi kan med teknologien, men hvad vi vil.

Alternativets holdning er, at robotteknologi, AI og den generelle nye industrielle revolution er kommet for at blive. Vi bliver nødt til at forholde os til, hvordan det kan give os et bedre samfund, hvor borgerne, især de svage, de syge og de ældre, opnår en væsentlig forbedring i den omsorg, de får fra samfundet. Det kan robotter sagtens være en del af - men det er ikke noget, der sker af sig selv. Det kræver, at vi aktivt gør noget for det.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Omtale. FS var tavs om Don Juan

Læserbrev: Fyens Stiftstidende skal have ros for at lave gode foromtaler af kulturelle begivenheder på Fyn. Læserne får på denne måde en påmindelse om, at koncerten, udstillingen, teaterstykket og så videre snart har premiere, og man kan samtidigt få inspiration til, om det måske var en kulturbegivenhed, man kunne tænke sig at opleve. Foromtalerne er meget nyttige for læserne, uanset hvilken form de tager: baggrundsinformation, interview med kunstneren, en skuespillers dagbogsoptegnelse inden premieren osv. Bortset fra notitser i Det Sker-sektionen, har FS ikke omtalt Den Fynske Operas opførelse af Don Juan fra den 29. november til 7. december 2019. Mozarts Don Juan, som også kaldes operaernes opera, er en af Den Fynske Operas største forestillinger i 2019-2020-repertoiret, og operaen fik end ikke en anmeldelse fra FS. Det er især en skam, da forestillingen godt kunne have raget rigtigt mange stjerner til sig. Instruktøren og pianisten Jacob Beck havde kreeret en genial sammenblanding af komedie og tragedie, tale på dansk så alle kunne forstå handlingen og de smukke arier på italiensk. Man grinte rigtigt meget og kunne samtidigt nyde de yderst professionelle operasangeres smukke arier og levende skuespil. Alt i alt er det en forestilling, som appellerer til et ungt publikum, og det ville have være fornemt, hvis FS kunne have været med til at fremme dette. Operagængere er nok nogle af de mest trofaste avisabonnenter, så det er nok ikke klogt at skuffe dem for meget med tavshed om vigtige operabegivenheder på vores ø.

Fyn

Stor politiaktion i Munkebo: Har sandsynligvis forbindelse til terror

Danmark

Seks mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter politiaktion

Annonce