Annonce
Nordfyn

Plastsortering på Nordfyn: - Vi er foran andre kommuner

Anders Thingholm (K) garanterer, at alt indsamlet plast på Nordfyn hverken ender i Østen eller andre tvivlsomme steder, som er blevet kritiseret for at brænde det af under ukontrollerede forhold. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Anders Thingholm (K), formand for Teknik- og Miljø-udvalget, er begejstret for, at det er blevet obligatorisk at sortere plastaffald på Nordfyn. En stor succes, mener han, selv om kun omkring 40 procent af det indsamlede plast genanvendes.
Annonce

Nordfyn: Indsamlingen af plastaffald på Nordfyn, som i september blev gjort obligatorisk, er et eksempel på, at al begyndelse er svær, men også en understregning af, at Nordfyns Kommune har slået ind på den rette miljømæssige kurs.

Det konkluderer Anders Thingholm (K). Som formand for Teknik- og Miljøudvalget er han politisk arkitekt bag ordningen. Han er blevet klandret for at sige, at ordningen er "en stor succes", når kun omkring 40 procent af den indsamlede plast ender med at blive genanvendt.

- Det mener jeg stadig. Vi startede fra nul og er i løbet af ganske kort tid nået op på et relativt højt tal. Som kommune er vi med til at tage ansvar for vores forbrug og genanvendelse, siger han og fremhæver, at udbuddet, som man har sagt ja til, løber i seks år med mulighed for forlængelse.

Med til billedet hører også, at kommunen ikke selv er herre over, hvor meget der bliver genanvendt. Plast er lavet på vidt forskellig vis, og der er forskel på hvilke typer, det er muligt at genanvende.

- Procenten for genanvendelse kan variere fra 40 til 85 procent, og jeg mener, at vi modsat andre kommuner har været realistiske i at sige, hvad der indtil videre kan genanvendes, siger Anders Thingholm.

Annonce

Ny plan undervejs

For tiden arbejder regeringen med en national handlingsplan for plastaffald, og der er optræk til krav fra EU. Dertil skal lægges, at håndteringen med at genanvende plast er under hastig udvikling. Der kommer nye anlæg, og teknologien bliver bedre. Den nordfynske plast ender hovedsaglig med at blive transporteret til videre bearbejdning i Tyskland efter i første omgang at blive opbevaret hos Genknus og Kabel i Odense, der af Miljøstyrelsen er godkendt som affaldsbehandler.

- Det er klart, at plasten fra Nordfyns Kommune håndteres i større partier, og det kan ikke undgås, at det bliver blandet med plast fra andre kommuner og virksomheder.

- Når plasten er oparbejdet, er det dog vigtigt at påpege, at plastgranulatet er en ressource, som kan afsættes til andre plastproducenter. Sådan er markedet. Affald er generelt en handelsvare på lige fod med andre produkter til industriproduktion, derfor søger virksomhederne at købe og sælge disse til den mest optimale pris, siger Anders Thingholm.

Annonce

Markant stigning

Der er godt 13.000 husstande i Nordfyns Kommune, og han glæder sig over, at så mange, som det er tilfældet efter relativt kort tid, er begyndt at sortere plastaffald. Enten ved at sætte affaldet ud til afhentning ved vejen eller ved selv at aflevere det på genbrugspladserne, hvor man de seneste måneder har konstateret en markant stigning i afleveret plast.

På sigt forbedres den nordfynske ordning, når der bliver plastafhentning ved husstanden hver fjerde uge sammen med pap og papir og ikke som nu hver ottende uge.

- Sortering af affald handler i den grad om vaner, og en del af de vaner skal indbefatte, at vi skal væk fra de nemme løsninger med at brænde vores affald af. Vi skal genanvende og se affaldet, herunder plast, som en ressource, siger han og garanterer, at intet indsamlet plast på Nordfyn ender i Østen eller andre tvivlsomme steder, som er blevet kritiseret for at brænde det af under ukontrollerede forhold.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydfyn

Brand i bil på Svendborgsundbroen

Middelfart For abonnenter

Laveste pris er ikke altid vejen til succes: Vognmandsfirma laver rekordoverskud med gamle dyder som faglighed og fleksibilitet

Annonce