Annonce
Nordfyn

Plastsortering på Nordfyn: - Vi er foran andre kommuner

Anders Thingholm (K) garanterer, at alt indsamlet plast på Nordfyn hverken ender i Østen eller andre tvivlsomme steder, som er blevet kritiseret for at brænde det af under ukontrollerede forhold. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Anders Thingholm (K), formand for Teknik- og Miljø-udvalget, er begejstret for, at det er blevet obligatorisk at sortere plastaffald på Nordfyn. En stor succes, mener han, selv om kun omkring 40 procent af det indsamlede plast genanvendes.

Nordfyn: Indsamlingen af plastaffald på Nordfyn, som i september blev gjort obligatorisk, er et eksempel på, at al begyndelse er svær, men også en understregning af, at Nordfyns Kommune har slået ind på den rette miljømæssige kurs.

Det konkluderer Anders Thingholm (K). Som formand for Teknik- og Miljøudvalget er han politisk arkitekt bag ordningen. Han er blevet klandret for at sige, at ordningen er "en stor succes", når kun omkring 40 procent af den indsamlede plast ender med at blive genanvendt.

- Det mener jeg stadig. Vi startede fra nul og er i løbet af ganske kort tid nået op på et relativt højt tal. Som kommune er vi med til at tage ansvar for vores forbrug og genanvendelse, siger han og fremhæver, at udbuddet, som man har sagt ja til, løber i seks år med mulighed for forlængelse.

Med til billedet hører også, at kommunen ikke selv er herre over, hvor meget der bliver genanvendt. Plast er lavet på vidt forskellig vis, og der er forskel på hvilke typer, det er muligt at genanvende.

- Procenten for genanvendelse kan variere fra 40 til 85 procent, og jeg mener, at vi modsat andre kommuner har været realistiske i at sige, hvad der indtil videre kan genanvendes, siger Anders Thingholm.

Annonce

Ny plan undervejs

For tiden arbejder regeringen med en national handlingsplan for plastaffald, og der er optræk til krav fra EU. Dertil skal lægges, at håndteringen med at genanvende plast er under hastig udvikling. Der kommer nye anlæg, og teknologien bliver bedre. Den nordfynske plast ender hovedsaglig med at blive transporteret til videre bearbejdning i Tyskland efter i første omgang at blive opbevaret hos Genknus og Kabel i Odense, der af Miljøstyrelsen er godkendt som affaldsbehandler.

- Det er klart, at plasten fra Nordfyns Kommune håndteres i større partier, og det kan ikke undgås, at det bliver blandet med plast fra andre kommuner og virksomheder.

- Når plasten er oparbejdet, er det dog vigtigt at påpege, at plastgranulatet er en ressource, som kan afsættes til andre plastproducenter. Sådan er markedet. Affald er generelt en handelsvare på lige fod med andre produkter til industriproduktion, derfor søger virksomhederne at købe og sælge disse til den mest optimale pris, siger Anders Thingholm.

Markant stigning

Der er godt 13.000 husstande i Nordfyns Kommune, og han glæder sig over, at så mange, som det er tilfældet efter relativt kort tid, er begyndt at sortere plastaffald. Enten ved at sætte affaldet ud til afhentning ved vejen eller ved selv at aflevere det på genbrugspladserne, hvor man de seneste måneder har konstateret en markant stigning i afleveret plast.

På sigt forbedres den nordfynske ordning, når der bliver plastafhentning ved husstanden hver fjerde uge sammen med pap og papir og ikke som nu hver ottende uge.

- Sortering af affald handler i den grad om vaner, og en del af de vaner skal indbefatte, at vi skal væk fra de nemme løsninger med at brænde vores affald af. Vi skal genanvende og se affaldet, herunder plast, som en ressource, siger han og garanterer, at intet indsamlet plast på Nordfyn ender i Østen eller andre tvivlsomme steder, som er blevet kritiseret for at brænde det af under ukontrollerede forhold.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Opsang til regeringen: Det haster med at afværge trængsel på Lillebælt

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1995: Mand anholdt for ni sexoverfald i Odense

1995 Kriminalpolitiet anholdt kort før kl. 21 i aftes en 37-årig mand fra Odense, som foreløbig mistænkes for at være gerningsmand til ni sexoverfald på kvinder i Odense. Manden, der havde set tv sammen med nogle bekendte, ringende ved 19.30-tiden selv til politiet og fortalte, at det var ham, der onsdag cyklede ind i en 17-årig skolepige på cykelstien bag Haustrups Fabrikker. Han havde genkendt sig selv efter det signalement, som TV 2 havde sendt ud i Nyhederne kl. 19. Den 37-årige tilstod, at det var ham, der havde påkørt den 17-årige pige, men at der var tale om et færdselsuheld. Ifølge pigens forklaring havde den anholdte indhentet og væltet hende på cykelstien men stak af, da hun skreg op. 1970 De to unge odenseanere Peter Sindberg og Bjarne Hildebrandt, der stod som arrangører af beatkoncerten med Jethro Tull i Fyens Forum i fredags, præsenterer en ny koncert allerede på lørdag med den københavnske trio Young Flowers og guitaristen Peter Thorup, der er tidligere medlem af gruppen Beefeaters. Efter forhandling med teaterchef Kai Wilton gennemføres koncerten på Odense Teater som en ”Midnight Session”, der begynder kl. 23.30 og foruden Young Flowers også byder på Otte Franckers kvartet. I øvrigt ligger det nu fast, at den engelske beatgruppe Procul Harum giver koncert i Odense den 19. februar. Koncerten arrangeres i samarbejde med impressario Steen Wittrock. 1945 I Middelfart udviklede der sig rene skandalescener, da kommunen i går åbnede for salget af de kommunale tørvereserver. Praktisk talt alle husstande i byen søgte at sikre sig de tre sække med 40 kilo tørv, som der kunne udleveres, og der opstod vildt slagsmål for at komme frem til udleveringsstedet. Den voldsomme tilstrømning kom helt bag på kæmnerkontoret, der inden for et angivet tidsrum havde åbent for salget. Kvinder og mænd i hundredvis løb storm mod rådhuset, og i løbet af få øjeblikke var alt kaos med råb og skrig fra menneskemængden, hvor der blev puffet og slået med knytnæver. En dame besvimede og en mand fik sin hånd så stærkt læderet, at han måtte under lægehandling.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];