Annonce
Kerteminde

Plastkposefrit Christianhavn tror på stofposerne: - Mange dråber giver jo en å til sidst

Superbrugsen på Christianshavn var de første til at tage imod stofposerne. Her hænger poserne nu på kroge ved kasserne, fortæller Tanja Fox. Foto: Plastikposefrit Christianshavn
Plastikposefrit Christianshavn tager nu hul på sit fjerde år med at sy poser. - Det er en rar følelse, når man faktisk føler, at man gør noget, siger initiativtager til gruppen, Tanja Fox.
Annonce

Christianshavn: Fredag aften modtog Plastikposefrit Christianshavn lokaludvalgets anerkendelsespris for gruppens arbejde med at gøre Christianshavn fri for plastikposer.

Gruppen har syet omkring 4000 stofposer og går nu ind i sit fjerde år med at forsøge få lokalbefolkningen til at droppe plastikposerne.

Det var den gruppe, som Bitten Nannestad i Mesinge var inspireret af, da hun begyndte at drømme om, at Hindsholm også skulle have en gruppe, der syr stofposer.

Det er Tanja Fox, der er initiativtager til gruppen på Christianshavn.

Hun glæder sig over, at hun nu ofte ser gruppens stofposer i bybilledet.

Plastikposefrit Christianshavn mødes to gange om måneden i det lokale beboerhus, hvor de har fået lov til at låne syværkstedet. Foto: Plastikposefrit Christianshavn
Annonce

Tanja blev klimadeprimeret

Hun etablerede gruppen, da hun følte, at hun blev blev ramt af det, hun selv betegner som en "klimadepression" efter, at hun havde set, hvordan plastikken påvirker vores jord.

- Jeg følte mig handlingslammet. Jeg synes, at der skete for lidt, og jeg følte, at jeg burde gøre noget, fordi jeg synes, at det går for langsomt med de tiltag, der bliver gjort, fortæller hun.

Hun sad med en gammel t-shirt og tænkte:

- Hvorfor skal jeg smide den ud? Den kunne jeg måske lave til en pose.

Det gjorde hun, og i dag er den nærmest et klenodie, forklarer hun, fordi den omsyede t-shirt nemlig blev begyndelsen på Tanjas Fox kamp for at gøre Christianshavn fri for plastikposer.

Efter et indslag i lokal-tv og en artikel i den lokale avis, hvor hun fortalte om sin idé med at sy stofposer, blev hun kontaktet af Kirsten Andersen.

- Det er ofte sådan, at hvis man står alene og hopper, så sker der ikke noget, men hvis man er to, så kommer der pludselig mange.

I dag er der omkring 20, der hjælper med at sy poser. De mødes omkring to gange i det lokale beboerhus, hvor de har fået lov til at låne syværkstedet gratis, fordi de laver ting til lokalområdet.

Der bliver ikke syet efter et fast mønster. Den, som syr, kan sy lige præcis det, de gerne vil.

- Så vi kan have bittesmå poser til en børnebrille og kæmpestore poser til storindkøb. Så sidder vi og griner af de forskellige poser, der er.

Annonce

Den lokale brugs har poserne

Man kan nu få Plastikposefrit Christianshavns poser flere steder i lokalområdet. Superbrugsen på Christianshavn var nogle af de første, der sagde ja til at have dem. Her hænger de på nogle kroge ved kasserne.

Tanja Fox lægger vægt på, at når gruppen kalder sig "plastikposefrit," skal det også være gratis af få en pose.

- Vi er frivillige, og det handler ikke om penge, men om at gøre noget for sit lokalmiljø, pointerer hun og håber, at andre grupper, der kalder sig "plastikposefrit" heller ikke tage penge for deres poser.

- Lige nu er vores problem faktisk, at der er mange, der gerne vil have vores poser, og vi kan slet ikke følge med.

Tanja Fox fortæller, at hun bliver meget glad, når hun hører, at der er andre i landet, der etablerer grupper, hvor de sidder og syr poser.

- Det betyder, at der er nogle, der gør noget. Det er en rar følelse, når man faktisk føler, at man gør noget, selv om jeg da godt ved, at det er en dråbe, men mange dråber giver jo en å til sidst. Og det er en glæde at gøre noget sammen med andre mennesker, fastslår hun.

Plastikposefrit Christianshavn udskrev en logo-konkurrence, hvor et barn fra Børnebyen på Christianshavn vandt. Institutionen Børnehaven har også taget initiativ til, at der bliver syet inderdørsfutter, som skal erstatte de blå plastiksutter, der ofte ligger ved indgangen til institutioner. Foto: Plastikposefrit Christianshavn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
OB

Michelsen efter nederlag: - Det var fortjent

OB

Kampen minut for minut: OB tabte til Randers i den første kamp om Europa League-kvalifikation

Annonce