Annonce
Odense

Plastik i havene har katastrofale konsekvenser for alle dyr

Plastik i vandet kan skade alle i fødekæden. Undersøgelser fra DTU viser, at mikroplastik bliver spist af bl.a. vandlopper, som bliver spist af fisk, der efterfølgende bliver spist af mennesker. Arkivfoto: Tim K. Jensen

Både store og små dyr tager skade af plastik i vandet. Det såkaldte mikroplastik bliver spist af selv de mindste organismer.

Der er grund til bekymring, når man hører, at der bliver fundet mere og mere affald i vandet i Odense Fjord og i Odense Kanal.

For plastik i vandet kan skade alle dyr i fødekæden. Undersøgelser fra DTU viser, at mikroplastik bliver spist af vandlopper og andre former for dyreplankton. De bliver spist af fisk, der efterfølgende bliver spist af mennesker. En 2016-undersøgelse fra DTU Aqua viste således, at 23 procent af de undersøgte fisk havde ét eller flere stykker mikroplastik i mavesækken.

Når først plastikken er røget i vandet, så forsvinder den ikke derfra, medmindre den bliver samlet op.

Det er muligt selv at gøre noget ved problemet, idet Havmiljøvogter uddeler de såkaldte havfaldsposer flere end 300 steder i landet. I Odense sker det fra Lystbådehavnen Stige Ø, Korshavn Lystbådebro og Spar Nord Odense. Poserne kan man tage med og fylde op med skrald, næste gang man er på stranden eller ved vandet.

Grundlæggeren af den danske organisation Plastic Change, Henrik Beha Pedersen, forklarer, at man ikke ved, om plastik nogensinde bliver helt nedbrudt. En almindelig plastikpose tager 20 år at nedbryde til mikroplast, og plastikringe til dåser tager 250 år at nedbryde. Og selvom det er nedbrudt, så det ikke længere kan ses med det blotte øje, eksisterer det i form af mikroplast.

På verdensplan bliver der produceret mere end 300 millioner ton plastik årligt. Af dem ender 8 millioner ton i havet. Det svarer til, at en skraldebil tømmer sin last i havet hvert eneste minut.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Energi Fyn interesseret i at købe Fjernvarme Fyn: Borgermøde viste massiv modstand mod fjernvarmesalg

Leder For abonnenter

Sparetid i kommunen: Respekt for aflysning af julefrokost i Ældre- og Handicapforvaltningen

RESPEKT FOR AFLYSNINGEN Julen er som bekendt traditionernes tid, men en arbejdsgiverstøttet firmajulefrokost kan aldrig blive en så fast tradition, at den er ubrydelig. Derfor fortjener beslutningen om at droppe årets julefrokost for de 4500 medarbejdere i Odense Kommunes Ældre- og Handicapforvaltning respekt. Herunder medarbejdernes accept af beslutningen. Forvaltningens direktør Gitte Østergaard og Forvaltningsudvalget traf beslutningen, fordi økonomien er dårlig. Forvaltningen har i år brugt for mange penge, og dette overforbrug skal tjenes ind i 2020. Forvaltningsledelsen agerer altså på samme måde, som en ansvarlig ledelse i en privat virksomhed. I den private sektor er der mere julefryns til medarbejderne i år med store overskud, end i år med røde tal på bundlinjen. Anskuer man Ældre- og Handicapforvaltningen som en helt almindelig arbejdsplads, er beslutningen om at aflyse julefrokosten derfor elementær. Men beslutningen har skabt debat, fordi rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen, Søren Windell (K), er så ærgerlig over aflysningen, at han foreslår en centralisering af kommunens penge til personalepleje. Windells begrundelse er, at alle medarbejdere i en kommune bør have samme beløb til fryns. De enkelte afdelinger kan så selv bestemme, om pengene skal bruges til en julefrokost eller en sommerfest eller noget tredje. Rådmandens forslag er velment, og hans argument om, at god personalepleje er med til at fastholde gode medarbejdere, er bestemt validt. Men det modsatte argument, at lokal medbestemmelse også er personalepleje, er lige så vægtigt. Og her skal man huske, at Odense Kommune ikke blot er en stor arbejdsplads med i alt cirka 13.000 ansatte. Det er også en mangeartet arbejdsplads med vidt forskellige kulturer. Beslutningen om, hvordan man bedst fejrer jul med kollegerne, kan man derfor roligt overlade til de enkelte afdelinger. Det er ikke noget, politikerne behøver at blande sig i, hvad borgmester Peter Rahbæk Juel da også fornuftigvis afviser. Politikerne i Ældre- og Handicapudvalget har i solidaritet - må man gå ud fra - med medarbejderne besluttet også at aflyse deres julefrokost. Det er da en sympatisk beslutning. Men det må være tilladt at tilføje: Alt andet havde også set underligt ud og sendt et blakket signal.

Odense

4500 ansattes julefrokost-tilskud droppes: Tillidsrepræsentant opfordrer medarbejderne til at holde fast i julefrokosten

Annonce