Annonce
Odense

Plastik i havene har katastrofale konsekvenser for alle dyr

Plastik i vandet kan skade alle i fødekæden. Undersøgelser fra DTU viser, at mikroplastik bliver spist af bl.a. vandlopper, som bliver spist af fisk, der efterfølgende bliver spist af mennesker. Arkivfoto: Tim K. Jensen

Både store og små dyr tager skade af plastik i vandet. Det såkaldte mikroplastik bliver spist af selv de mindste organismer.

Annonce

Der er grund til bekymring, når man hører, at der bliver fundet mere og mere affald i vandet i Odense Fjord og i Odense Kanal.

For plastik i vandet kan skade alle dyr i fødekæden. Undersøgelser fra DTU viser, at mikroplastik bliver spist af vandlopper og andre former for dyreplankton. De bliver spist af fisk, der efterfølgende bliver spist af mennesker. En 2016-undersøgelse fra DTU Aqua viste således, at 23 procent af de undersøgte fisk havde ét eller flere stykker mikroplastik i mavesækken.

Når først plastikken er røget i vandet, så forsvinder den ikke derfra, medmindre den bliver samlet op.

Det er muligt selv at gøre noget ved problemet, idet Havmiljøvogter uddeler de såkaldte havfaldsposer flere end 300 steder i landet. I Odense sker det fra Lystbådehavnen Stige Ø, Korshavn Lystbådebro og Spar Nord Odense. Poserne kan man tage med og fylde op med skrald, næste gang man er på stranden eller ved vandet.

Grundlæggeren af den danske organisation Plastic Change, Henrik Beha Pedersen, forklarer, at man ikke ved, om plastik nogensinde bliver helt nedbrudt. En almindelig plastikpose tager 20 år at nedbryde til mikroplast, og plastikringe til dåser tager 250 år at nedbryde. Og selvom det er nedbrudt, så det ikke længere kan ses med det blotte øje, eksisterer det i form af mikroplast.

På verdensplan bliver der produceret mere end 300 millioner ton plastik årligt. Af dem ender 8 millioner ton i havet. Det svarer til, at en skraldebil tømmer sin last i havet hvert eneste minut.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Nyeste tal: De konstaterede tilfælde af corona er markant på retur i Nyborg Kommune

Odense

Mand voldtaget på institution

Annonce