Annonce
Odense

Plastik i havene har katastrofale konsekvenser for alle dyr

Plastik i vandet kan skade alle i fødekæden. Undersøgelser fra DTU viser, at mikroplastik bliver spist af bl.a. vandlopper, som bliver spist af fisk, der efterfølgende bliver spist af mennesker. Arkivfoto: Tim K. Jensen

Både store og små dyr tager skade af plastik i vandet. Det såkaldte mikroplastik bliver spist af selv de mindste organismer.

Der er grund til bekymring, når man hører, at der bliver fundet mere og mere affald i vandet i Odense Fjord og i Odense Kanal.

For plastik i vandet kan skade alle dyr i fødekæden. Undersøgelser fra DTU viser, at mikroplastik bliver spist af vandlopper og andre former for dyreplankton. De bliver spist af fisk, der efterfølgende bliver spist af mennesker. En 2016-undersøgelse fra DTU Aqua viste således, at 23 procent af de undersøgte fisk havde ét eller flere stykker mikroplastik i mavesækken.

Når først plastikken er røget i vandet, så forsvinder den ikke derfra, medmindre den bliver samlet op.

Det er muligt selv at gøre noget ved problemet, idet Havmiljøvogter uddeler de såkaldte havfaldsposer flere end 300 steder i landet. I Odense sker det fra Lystbådehavnen Stige Ø, Korshavn Lystbådebro og Spar Nord Odense. Poserne kan man tage med og fylde op med skrald, næste gang man er på stranden eller ved vandet.

Grundlæggeren af den danske organisation Plastic Change, Henrik Beha Pedersen, forklarer, at man ikke ved, om plastik nogensinde bliver helt nedbrudt. En almindelig plastikpose tager 20 år at nedbryde til mikroplast, og plastikringe til dåser tager 250 år at nedbryde. Og selvom det er nedbrudt, så det ikke længere kan ses med det blotte øje, eksisterer det i form af mikroplast.

På verdensplan bliver der produceret mere end 300 millioner ton plastik årligt. Af dem ender 8 millioner ton i havet. Det svarer til, at en skraldebil tømmer sin last i havet hvert eneste minut.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Assens

Stjal stole og lamper

Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Odense For abonnenter

De trofaste-portræt: Efter fire bankrøverier fløjter Lars stadig hver eneste morgen

Annonce