Annonce
Livsstil

Planlæg næste års have: Løg, stauder og buske skal i jorden nu

Honningløg Nectaroscordum siculum er et dejligt blomsterløg, som folder sig ud i maj til juni. Honningløg lægges i september til oktober. Foto: Birgitte Hasholt

Efteråret er en tid, hvor det gælder om at suge den sidste kraft ud af årets varme måneder.

Jordens bekvemme temperatur og fugtigheden fra efterårsregnen skaber ideelle etableringsbetingelser for planter, der puttes i jorden på dette tidspunkt. Det er derfor nu, man bør overveje, hvilke nye udtryk man ønsker at bibringe haven, og lægge blomsterløg, plante stauder, buske og træer.

Med denne indledning har jeg citeret mig selv fra min 10 år gamle havebog, men selvfølgelig gælder det stadigvæk. Vi skal nyde, og vi skal plante og glæde os over, at lyset er så smukt lige nu, og at der stadigvæk er varme gemt i årstiden.

Annonce

Det kan du gøre nu

Læg tulipaner, narcisser, krokus og allium i haven og placer blomsterløgene i grupper. I grupper ser blomstringen ud af mest.Plant træer og buske. Det er nu, planterne kan etablere sig, uden at man skal vande hele tiden.

Japansk løn Acer palmatum er et spektakulært træ med smukke bladformer og farver. Rødbladet japansk løn Acer palmatum ?Atropurpureum? har flotte bordeaux blade. Foto: Birgitte Hasholt

Spas, snegle og steg

I dag støvregner det, imens de fantastiske fem - min håndfuld smukke sneglespisende ænder - giver hals foran køkkenvinduet, hvor de netop kom forbi. Ænderne arbejder sig igennem haven med næbet i græsplænen. De skraber ikke bedene som høns, men lægger sig indimellem oven i planterne for at dase.

Næbbene i græsplænen er skønt at se, fordi den iberiske skovsnegl er en saga blot i mødet med et andenæb. Hviletid på et leje af planter i bedene er selvsagt knap så velset, og de hvide landænder er så store og tunge nu, at mennesker af knap så landlig observans tager dem for at være gæs. Løbeænderne ved man nogenlunde, hvad er. Her er det blot mærkeligt eller morsomt, at de går eller spæner af sted fuldstændig oprejst.

Jeg skal skynde mig at skrive et svar, som jeg har drøftet med en læser, omkring ænder og forskellige arter snegle. Ænderne er utrolig effektive mod nøgensnegle i haven. Man kan altså ikke ønske sig bedre bekæmpelsesmiddel mod de iberiske sneglebanditter, og både moskusænder, landænder og løbeænder eller nogle af de andre anderacer, som man kan anskaffe, tager dem, fordi ænder generelt er vilde med snegle. Vinbjergsneglen i min have har ænderne ikke rørt.

Med hensyn til beplantning er løbeænder mindst hårde ved haven, fordi det er en lille and. Fordelen ved landænder er til gengæld, at man får en stor saftig julesteg, hvis man nænner at slagte de fantastiske dyr. Det bliver vi nødt til meget snart, for efteråret rummer også den slags praktik, men det kommer til at skære hårdt i hjertet. Af en eller anden grund er det nemmere at slagte høns.

Jeg anbefaler

Japansk løn Acer palmatum er meget anbefalelsesværdig og bliver til en stor busk eller et mindre træ med smuktformet løv i opsigtsvækkende farver.Honningløg er et rigtig fint hårdført blomsterløg med kønne hængende klokker. Honningløg er høje planter på op til 120 centimeter.

De meget mørke, næsten sorte farver skaber dramatik i haven om efteråret. Georgine ?Tamburo? og solsikke ?Red hedge? er stadig flotte i slutningen af september og begyndelsen af oktober. Foto: Birgitte Hasholt

De smukkeste blade

Løn kan vi vist alle godt lide, og skulle jeg fremhæve et helt særligt træ i haven, er det netop den indtagende løn, også kaldet Acer.

For et par år siden var min mand og jeg på en planteskole en efterårsdag, netop fordi jeg gerne ville plante det smukke træ. Ønsket gik på en dramatisk mørkbladet løn, og det fandt vi, men inde i en drivtunnel lidt hengemt stod der også en fuldstændig orangebladet løn i en potte. Jeg var solgt! Begge de pragtfulde planter kom med hjem, og jeg sætter pris på dem især om efteråret, hvor berigelsen er ekstra, fordi farverne er intense.

Mine løn er japansk løn Acer palmatum, som i Norden bliver til en stor busk eller et lille træ, der maksimalt udvikler sig til cirka fire meter i højden. Jeg var heldig at finde Acer palmatum i en god størrelse, og fordi betagelsen er så stor, måtte jeg have de fine træer helt tæt på, hvilket vil sige lige uden for vinduet i store potter.

Dette efterår er begge Acer palmatum så velvoksne, at jeg synes, de kræver udplantning, men ellers er japansk løn særdeles glimrende til krukkedyrkning i en årrække, idet der er tale om et temmelig langsomtvoksende træ.

I Japan bliver Acer palmatum også brugt til den fine beskæringskunst bonsai, hvor man skaber yndefuld natur i miniature med grobund i kunstfærdige krukker. Det latinske navn for løn Acer Palmatum hentyder til bladenes udseende - Palmatus betyder "formet som en hånd".

Sådan gør du

Giv japansk løn Acer palmatum en beskyttet vokseplads, så vinden ikke flår og ødelægger de kønne fligede blade. Løn plantes i muldrig fugtighedsbevarende gerne sur jord.

Japansk løn Acer palmatum kan dyrkes i store krukker. Husk altid et godt dræn i bunden af krukken for eksempel potteskår.

Honningløg Nectaroscordum siculum placeres i sol eller halvskygge i veldrænet jord. Man kan være heldig, at honningløg sår sig selv på voksestedet.

Blomsterløg lægges i september til oktober jo før jo bedre, fordi løgene giver det bedste resultat, hvis de lægges, når de er friske. Foto: Birgitte Hasholt

Forårsforbedelser

Ud over at plante buske og træer er det nu, haven fyldes med blomsterløg. Når tulipanerne skal i jorden, er det med spidsen opad - eller man kan gå på kompromis. Det kunne jo være, at man er kommet til at købe mange tulipanløg, og så er det en mulighed at grave en rende i en dybde, der svarer til to gange løgets højde og fordele tulipanløgene deri, samtidig med at man lukker øjnene for, hvordan løgene vender. Hurtigt og nemt, og blomsterne finder vej alligevel, når foråret kommer.

Et elegant blomsterløg, der ikke er så kendt som tulipaner, er værd at stifte bekendtskab med. Honningløg Nectaroscordum siculum også kaldet Allium siculum er en skøn lille forgrening af slægten Allium. Honningløg er en høj plante på 90 til 120 centimeter, og blomsterne hænger som smukke klokker, der farvemæssigt er limegrønne, creme- og blommefarvede. Blomstringstiden for honningløg er maj til juni, og blomsterne er godt beriget med nektar til glæde for nyttige insekter. Honningløg trives i almindelig veldrænet havejord og lægges i september til oktober. Planten hører til de rå- og dådyrsikre planter.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce