Annonce
Sydfyn

Planer om parkouranlæg på Frederiksøen: Ville give os de bedste faciliteter i landet

I dag kan der blandt andet dyrkes parkour indendøre i en hal i Ollerup. I fremtiden bliver det måske muligt at gøre det samme på havnen i Svendborg. Arkivfoto: Yilmaz Polat.
Der kan være nye aktiviteter på vej til Frederiksøen. I hvert fald er der konkrete planer om at lave en parkourbane i forbindelse med havneudviklingsprojektet Den Blå Kant. Teknik- og Erhvervsudvalget tager stilling til forslaget torsdag eftermiddag.

Svendborg: Sydfynske parkour-udøvere kan i fremtiden få et nyt sted - på en ret så central beliggenhed - at boltre sig på.

Et projekt om at lave et stort parkouranlæg på Frederiksøen er således i støbeskeen. Bliver de planer realiseret, vil Sydfyn lægge sig i førersædet, når det kommer til den forholdsvis nye og ganske populære idrætsform, mener Jacob Kramer fra Svendborg Gymnastikforening.

- Det vil måske betyde, at vi har de bedste parkourfaciliteter i hele Danmark, siger han om anlægget, der efter planen skal ligge på Udrustningskajen.

Annonce

Parkour på Sydfyn

Parkour handler kort fortalt om at kunne komme fra punkt A til punkt B så hurtigt som muligt og kun ved brug af kroppen. Udøveren skal bevæge sig i et flow og springe over eksempelvist mure eller op ad vægge eller andre forhindringer.

På Sydfyn kan man blandt andet gå til parkour i Svendborg Gymnastikforening, hvor der er et udendørsanlæg uden foran Svendborg Idrætscenter. Det er også muligt at dyrke idrætsformen i Ollerup (både på gymnastikhøjskolen og i gymnastikforeningen) og på Vejstrup Efterskole. Begge steder er der indendørs faciliteter.

Nu lægges der op til at lave et udendørs parkouranlæg på Frederiksøen. De overordnede tanker er, at den anlægges på Udrustningskajen, der hvor der i dag er minigolfbane.

Projektet er planlagt til udførelse marts - juni 2020 og vil derved stå klart til brug i sommeren 2020, hvis de økonomiske rammer godkendes i Teknik- og Erhvervsudvalget torsdag aften. /heng

Penge fra Salling

Idéen om at lave parkouranlægget er opstået i forbindelse med havneudviklingsprojektet Den Blå Kant, som i grove træk går ud på at forbinde by og havn og at skabe rum for byliv på hele havnen.

I det projekt er indtegnet et række felter på Frederiksøen, som er tiltænkt ophold, bevægelse og leg.

Forslaget kom fra Føtex i Svendborg i begyndelsen af året og gik på, at man kunne lave parkourbane på det ene af felterne på Udrustningskajen, da det ville være så attraktivt et projekt, at det kunne komme i betragtning til at få støtte fra Salling Fondene. Det viste sig at være godt set, for en ansøgning til fonden udløste 250.000 kroner til formålet.

Siden blev det lokale parkourmiljø - heriblandt repræsentanter fra Svendborg Gymnastikforening, Gymnastikhøjskolen i Ollerup og Vejstrup Idrætsefterskole - inviteret indenfor til at være med til at arbejde videre med projektet, som er på Teknik- og Erhvervsudvalgets dagsorden, når det mødes torsdag aften.

Bliver mere synlig

Jonathan Linde, der underviser i parkour på Gymnastikhøjskolen i Ollerup, har siddet med i arbejdet omkring det nye parkouranlæg.

Han er mere end positivt stemt for planerne.

- Det vil løfte parkourmiljøet på Sydfyn, at man skaber et område, som er frit tilgængeligt og ligger lige nede på havnen, siger han.

Sydfyn har fine faciliteter nu, fastslår Jonathan Linde, men intet som det, der er lagt op til på Frederiksøen.

- Det eneste åbne areal til parkour i Svendborg lige nu ligger ved SG Huset, og kommer man inde fra Svendborg, kan der være lidt langt derud, ligesom selve anlægget også har sine begrænsninger i design og brugbarhed. De andre steder på Sydfyn er desuden knyttet til skoler og er kun tilgængelige gennem det, skolerne eller foreningerne tilbyder, siger han.

Jacob Kramer fra Svendborg Gymnastikforening ser også fine perspektiver for projektet.

- Ved at lægge det på havnen gør man parkour synligt i hele bybilledet, hvor det nu er ude i en hal i Ollerup eller Vejstrup, siger han.

Justeres undervejs

Jonathan Linde forklarer, at der i første omgang blev lavet et udkast til, hvordan anlægget kunne se ud. Det bliver dog løbende justeret og tilpasset udøvernes behov sammen med en af kommunens landskabsarkitekter.

- Vi har nogle andre ønsker for, at det bliver et parkouranlæg, som vi vil bruge. Jeg vil gerne holde fast i tanken om en masteskov, som var en del af det første udkast, men med den måde, det var sat sammen på, kunne jeg ikke se mig selv bruge det til ret meget, forklarer han.

- Så vi er i gang med at udforme noget, som vil være mere attraktivt for parkourudøverne.

Oven i selve arbejdet med anlægget har de indbudte parkourfolk brugt projektet som anledning til at samle kræfterne om at gøre en fælles indsats for parkouren på Sydfyn.

Det forklarer Jacob Kramer.

- Vi prøver og ser, om vi kan organisere parkouren under Parkour Sydfyn. Vi har jo noget i SG, der findes noget i Ollerup og i Vejstrup, men prøver ligesom at koordinere tilbuddene på tværs, så det er ét miljø, man melder sig ind i, siger han.

Spændende og anderledes

Parkourbanen koster i alt 1,15 millioner kroner. En del af pengene er som nævnt allerede kommet fra Salling Fondene, mens der ansøges om 200.000 kroner fra Lokale- og Anlægsfonden.

De resterende 700.000 kroner skal, er der lagt op til, komme fra puljen for Midlertidige Aktiviteter på Svendborg Havn, hvilket Teknik- og Erhvervsudvalget tager under behandling torsdag eftermiddag.

Udvalgsformand Flemming Madsen (S) medgiver, at parkourplanerne ser lovende ud.

- Det ser i hvert fald spændende og anderledes ud, og jeg kan ikke mindes at have set noget lignende. Så vi må sige, at vi lever op til Svendborgstandarden om, at vi har vores egne løsninger. Vi er originale og kopierer ikke, siger formanden, der desuden sidder med i styregruppen for Den Blå Kant-projektet.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense For abonnenter

Veteranhjem vidste intet om ulovligt tilskud fra fond: - Det er en møgærgerlig situation

Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce