Annonce
Fyn

Planer fremrykkes: Fynsværket dropper kullene i 2022

Fra 2022 vil Fynsværket ikke længere fyre med kul. Det nyhed bliver tirsdag præsenteret på værket i Odense. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Som et af de sidste værker i Danmark, gør Fynsværket sig nu klar til at droppe kul. Det skal ske i 2022 i stedet for 2025. Fjernvarmen skulle kun blive marginalt dyrere.
Annonce

Fynsværket meddeler tirsdag formiddag, at kraftvarmeværket i Odense vil droppe at fyre med kul i 2022. Dermed er der sat ekstra blus under den grønne omstilling, idet planen indtil nu har været, at kullene skulle droppes fra 2025.

Trods fremrykningen fra 2025 til 2022 vil det odenseanske kraftvarmeværk være et af de sidste til at droppe kul.

Planerne om det kulfrie varmeværk fra 2022 præsenteres på et pressemøde på Fynsværket. Her er blandt andet den fynskvalgte klimaminister Dan Jørgensen til stede.

Ministeren hilser beslutningen velkommen:

- Jeg er meget glad for den beslutning, der er truffet i Odense i dag. Det viser et enormt visionært engagement i den grønne omstilling, der vil kunne aflæses i Danmarks nationale CO2-regnskab. Kul er noget af det værste for klimaet, så det er beslutninger som denne, der gør en forskel. Regeringen har løbende været i tæt dialog med Odense Kommune om beslutningen og bakker fuldt ud op om resultatet af det store arbejde, siger klimaminister Dan Jørgensen (S).

Også Odenses borgmester ser positivt på beslutningen:

- Vi har en ambition om at gøre Odense CO2-neutral, og når vi nu skovler kullene væk, sparer vi klimaet for hundredtusindvis ton CO2. Det er et væsentligt skridt lokalt og kan tydeligt aflæses i det nationale CO2-regnskab, som bliver reduceret med knap en procents udledning. Det viser, at Odense vil gå forrest i kampen for et bedre klima.

Annonce

900.000 tons reduktion

Fjernvarme Fyns plan fremrykker udfasning af kul fra 2025 til sommeren 2022 og betyder, at klimaet sparres for i alt cirka 900.000 ton CO2, som ellers ville være udledt de tre år. Den årlige reduktion svarer til, at 200.000 benzin- og dieselbiler i den danske bilpark med ét slag udskiftes med elbiler.

Det har været afgørende for Odenses borgmester og de øvrige parter at sikre gode vilkår for virksomheder og arbejdspladser på Fyn. Som et element i planen er der indgået en aftale med Gartnernes Fjernvarmeselskaber om konkurrencedygtig varmeforsyning for de fynske gartnere, som aftager cirka 16 procent af Fjernvarme Fyns varme, fremgår det af pressemeddelelsen:

- Vi har haft en god dialog med Fjernvarme Fyn og bakker fuldt ud op om den grønne omstilling, som også vil være et aktiv for gartnerierhvervet. Som proceskunde er varmeprisen dog afgørende, og det glæder os derfor, at varmeprisen fortsat vil være konkurrencedygtig, siger Mikael Petersen, direktør for Gartnernes Fjernvarmeselskaber

Annonce

Rammer ikke prisen

For private kunder vil omstillingen ifølge pressemeddelelsen betyde en forventet maksimal prisstigning på 25 kroner om måneden for en gennemsnitlig husstand. Fjernvarme Fyn vil derfor stadig være et af Danmarks billigste fjernvarmeselskaber sammenlignet med andre store fjernvarmeforsyninger.

- Det har været en fornøjelse at deltage i Fjernvarme Fyns udvikling og valg af grønne løsninger, som er til fordel for både kunderne i Odense og for klimaet, siger Anker Boye, bestyrelsesformand for Fjernvarme Fyn i pressemeddelelsen.

Siden 2018 har kul udgjort cirka en tredjedel af varmeforsyningen hos Fjernvarme Fyn, mens to tredjedele er kommet fra forbrænding af affald, halm og træflis.

Annonce

Store summer investeres

Også hos næstformanden for Fjernvarme Fyn er begejstret for beslutningen:

- Vi tager et vigtigt skridt i dag mod et CO2-neutralt Odense i 2030, og samtidig sikrer vi de 5000 arbejdspladser i gartnerierne. Fjernvarme Fyns løsning sikrer en god balance mellem kendt og ny teknologi og muliggør en yderligere indfasning af CO2-neutrale teknologier i takt med, at de modnes, siger Venstres byrådsmedlem Christoffer Lilleholt, næstformand i Fjernvarme Fyn, som suppleres af administrerende direktør Jan Strømvig:

- Vi anvender den førende klimavenlige teknologi i den grønne omstilling og udnytter ressourcer, som ellers ville gå til spilde. Samtidig kan vi stadig tilbyde erhvervslivet og husstande varmepriser, der er blandt Danmarks laveste. Det betyder samlet set, at vi har fundet nogle gode og robuste løsninger på udfasningen af kullene.

Den endelige udfasning af kul i 2022 sker via en investering på cirka 875 millioner kroner. Set over perioden 2017-2022 kommer Fjernvarme Fyn til at investere knap to milliarder kroner i den grønne omstilling.

Fjernvarme Fyn lånefinansierer investeringen for at minimere kuludfasningens påvirkning på varmeprisen. Investeringen på cirka 875 millioner kroner bliver indregnet i varmeprisen over mange år.

Odense Kommune ejer cirka 97 procent af Fjernvarme Fyn, mens Nordfyns Kommune ejer cirka 3 procent.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce