Annonce
Fyn

Plan om fem fynske corona-testcentre: Men kommer de overhovedet?

Fem testcentret med kapacitet til dagligt at tjekke tusindvis af fynboer blev før påske meldt på vej til Fyn. Blandt andet til denne lokation i Nyborg. Men nu er det slet ikke sikkert, at centrene kommer. Foto: Kasper Riggelsen.
Det er uvist, om de fem ellers planlagte corona-testcentre overhovedet bliver oprettet på Fyn. Det skyldes, at strategien for centrene er til genbehandling.

Der skal oprettes fem centre på Fyn, hvor omkring 5000 borgere dagligt kan blive testet for coronavirus. Og de skal tages i brug i ugen op til påske.

Sådan lød meldingen fra sundhedsmyndighederne 3. april, efter der siden midten af marts løbende var skruet op for det antal danskere, som skulle testes for corona.

Men sådan er det ikke gået. For selvom fem lokationer var peget ud og forarbejdet dermed gjort, er der endnu ikke taget så meget som en eneste test – og arbejdet med at opbygge centrene er slet ikke startet.

Strategien for centrene er under genbearbejdning, og det er derfor uvist, hvornår de kommer – og om de overhovedet kommer.

Det oplyser Asbjørn Høj Larsen fra Fyns Politi. Han politiets kontaktperson i den lokale beredskabsstab, som blev sat til at koordinere arbejdet med at etablere testcentrene.

- Det viste sig, at strategien for testcentrene ikke var helt på plads, og derfor blev det ændret til, at man ville gå ned i antallet af testcentre til et ikke nærmere angivet antal.

- Men man arbejder stadig på den endelige strategi for de her testcentre, og derfor har jeg heller ikke en endelige dato for, hvornår og hvorledes vi går i gang. Jeg ved heller ikke, hvor mange testcentre i givet fald kommer på Fyn om overhovedet nogen, siger Asbjørn Høj Larsen.

Annonce

Venter på svar

I starten af april blev Odense Kommune bedt om at finde to egnede lokationer, mens Middelfart, Nyborg og Svendborg Kommuner blev bedt om at finde en hver.

Med anmodningen fulgte en række krav til, hvad lokationen skulle kunne rumme, og med dem i hånden gik kommunerne og beredskabet på jagt.

- Det var på baggrund af det, vi havde på det tidspunkt for kapacitet, som de skulle kunne rumme. Der var vi ude at kigge på nogle lokaliteter for at være klar med det, og det fik vi også udpeget i godt samarbejde med kommunerne, siger Asbjørn Høj Larsen.

- Men det er ikke sikkert, vi kan bruge dem nu. Det afhænger af, hvilken kapacitet vi skal kunne tage. Altså hvor mange personer og biler, der skal kunne komme igennem i løbet af et døgn. Det er vi nødt til at vurdere, når vi får den nye strategi. Så må vi se, om det, vi har udpeget, holder.

Og hvornår den strategi så er klar, er det helt store spørgsmål, som også Asbjørn Høj Larsen savner svar på.

- Jeg venter den hvert øjeblik, det skal være. Den kan komme i dag, den kan komme i morgen, men det vi nu fået at vide flere gange, men vi tror, at den stærkt på vej.

Annonce

Alt samlet

Når opgaven med at etablere de eventuelle testcentre er landet i det lokale beredskab, er forklaringen simpel, siger Asbjørn Høj Larsen.

- Laver man et testcenter, skal man også have nogle til at bevogte det, man skal have nogle til at lave færdselsreguleringer, og man skal have nogle til at stå for logistikken.

- Derfor er det en rigtig god måde at det på, for så har vi både regionerne, Beredskabsstyrelsen, det lokale beredskab, Hjemmeværnet og politiet samlet. Så har man alle de aktører, der skal bruges til at løfte sådan en opgave.

Asbjerg Høj Larsen oplyser, at det er Styrelsen for Patientsikkerhed, der står i spidsen for arbejdet med strategien. Men hos Styrelsen for Patientsikkerhed aviser man og sender bolden videre til Statens Serum Institut.

Torsdag lykkedes det ikke at få Statens Serum Institut i tale om den nye strategi, og hvornår den er færdig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Endnu en skole i Assens ramt af corona: - Man kan sætte syv-otte streger under, hvor vigtigt det er, at man isolerer sig

Sport

Opløsning i den ene lejr i fodboldkrigen: Flere klubber trækker sig fra Super League, melder medier

Annonce