Annonce
Odense

Plagiat og fifleri: Letbane-regnskab beskyldes for at puste tallene kunstigt op

Letbanen er godt på vej. Men nu får en rapport bag letbanen kritik af en ekspert. Arkivfoto.

Plagiat og fiflen med prisen er beskyldningerne mod en rapport, der sammenligner letbanen med det billigere alternativ BRT. Regnskabet var en af de ting, der dannede baggrund for beslutningen om at bygge letbanen.

En rapport, der var med til at danne grundlag for beslutningen om at bygge letbanen, beskyldes for at fifle med tallene, så konkurrenten til letbanen ser dyrere ud, end den egentlig er.

Dengang skulle man beslutte, om man skulle bygge letbanen eller et moderne bussystem ved navn BRT.

- Man farver tingene til fordel for letbanen og drejer tingene negativt i forhold til bussystemet, siger Niels Melchior til TV2/Fyn. Han er ekstern lektor og forsker i kollektiv trafik på Aalborg Universitet.

Helt konkret nævner han som et eksempel, at man har regnet ting med som udgifter til bussystemet, som man ikke gør andre steder. Blandt andet regner man det som en udgift, at man skal flytte og grave kabler, selv om det ifølge Niels Melchior ikke er nødvendigt mange steder på ruten.

Annonce

Plagiat

Han mener også, at dele af rapporten er kopieret fra en anden amerikansk rapport fra Metropolitan Area Planning Council.

Mange ting er direkte oversat i forhold til den amerikanske rapport, og tingene er sat op i næsten samme rækkefølge i et skema, der er meget lig det amerikanske.

- De ligner hinanden meget. Det virker til, at man har oversat direkte fra den amerikanske rapport til Odenserapporten, og man burde angive den kilde, man har brugt, siger Niels Melchior til TV2/Fyn.

Firmaerne bag baggrundsrapporten hedder Atkins, Incentive Partners og Grontmij Carl Bro.

Fyens Stiftstidende har forsøgt at få en kommentar fra by- og kulturrådmand, Jane Jegind, men det er ikke lykkedes, fordi hun holder ferie til den 2. januar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Alarm 112

20 personer anholdt i islamistisk terrorsag i Danmark

Danmark

Seks mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter politiaktion

Annonce