Annonce
Nordfyn

Plads til flere: 11 psykisk sårbare nordfynboer har en frivillig samværsven

Operation Samværdighed er et samarbejde mellem Bedre Psykiatri, Røde Kors og Nordfyns Kommune. Billedet her er fra starten i 2018. Fra venstre er det Judith Poulsen, chef for Sundhed og Rehabilitering, Nordfyns Kommune, Heidi Andersen, formand for Bedre Psykiatri Nordfyn, Kirsten Schnefeld, aktivitetsleder Røde Kors, Henrik Hørslev Hansen, afdelingsleder Handicap og Psykiatri Nordfyns Kommune og Engfred Andreasen, formand Røde Kors Søndersø. PR-foto
I Operation Samværdighed har personer med en psykisk diagnose mulighed for at mødes med en frivillig uden om de offentlige systemer. Lige nu er der 11 nordfynske samværspar.
Annonce

Nordfyn: Operation Samværdighed begyndte i det tidlige efterår 2018 i et samarbejde mellem pårørendeforeningen Bedre Psykiatri, Røde Kors og Nordfyns Kommune for at give nordfynboer med en psykisk diagnose mulighed for at få en frivillig samværsven.

Målet var fra begyndelsen at matche fire par, hvor en frivillig og en deltager mødes uden om kommunale og sundhedsfaglige systemer.

I dag kan aktivitetsleder i Samværdighed Heidi Andersen fortælle om 11 par, som mødes typisk en gang om ugen, måske for at gå en tur, sidde og snakke over en kop kaffe, følges ud at handle eller ordne andre praktiske ting. Hvad møderne skal indeholde, aftaler samværsparrene selv.

Ud over de 11 par har Heidi Andersen to frivillige og tre deltagere på venteliste. Men hun kan ikke bare sætte de to frivillige sammen med to af deltagerne, for det handler om at finde det rigtige match, dels geografisk men også med hensyn til interesser og behov.

Derfor mødes Heidi Andersen eller den anden aktivitetsleder med de frivillige og de psykisk sårbare, når de tilmelder sig, for at finde ud af hvem der kan passe sammen, ligesom hun eller kollegaen også er med første gang, parrene mødes.

- Og indtil nu har det været nogle rigtig gode match, og jeg er gået fra det første fælles møde med en yes-oplevelse, fortæller Heidi Andersen.

Annonce

Lytte og anerkende

Det ligger i sagens natur, at når Operation Samværdighed bygger på frivillighed, så er der ikke løn involveret. Men der er dog penge fra blandt andet de kommunale paragraf 18-midler til for eksempel en biograftur, et café-besøg - når det er muligt - eller en fælles julefrokost.


Man skal kunne lytte, være anerkendende og kunne rumme en, der har nogle store problematikker.

Heidi Andersen, aktivitetsleder


Det kræver ikke bestemte forudsætninger at blive frivillig samværsven med en psykisk sårbar person.

- Man skal kunne lytte, være anerkendende og kunne rumme en, der har nogle store problematikker.

- Mest af alt skal man have lyst til at være sammen med et andet menneske, for planen er, at man skal hygge sig sammen og gerne motivere deltageren til at komme ud og møde andre, så de ikke er så isolerede, siger Heidi Andersen.

Lige nu er hun på jagt efter en frivillig samværsven i Otterup og en i Veflinge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Her er argumenterne for, hvorfor salget af Odense Havn til én entreprenør er en god idé - eller en rigtig dårlig

Fyn

33.000 indkaldt på en gang: Kronisk syge fynboer kan få første Covid-19 vaccine stik i marts eller først i april

Annonce