Annonce
Odense

Plads til alle i værkstedet: Folk med psykiske lidelser reparerer kommunens biler

Mekaniker Ole Helmer Jensen og Mathias Aagren Madsen (th) får en snak under motorhjelmen i værkstedet på Kildemosevej. Foto: Michael Bager
Michiel van Geijn og Mathias Madsen kæmper med psykiske lidelser, men er begge blevet hjulpet på vej af et relativt nyt tilbud på Værkstedet Kildemosevej, hvor kommunens flådestyring holder til. Her repareres og serviceres kommunens biler, el-biler og -cykler.

- Hva´så din gamle hollænder. Godt at se dig igen.

Michiel van Geijn får et kærligt dunk i ryggen af mekaniker Ole Helmer Jensen.

Det er ikke mere end halvanden uge siden, at den 38-årige hollænder forlod Værkstedet Kildemosevej, hvor kommunens el-biler og -cykler repareres og serviceres, for at begynde i jobprøvning ved H. J. Hansen, men gensynsglæden er alligevel stor.

Michiel van Geijn smiler til Ole Helmer, men de mørke øjne er alvorlige. Han forsøger at bevare optimismen i sit nye job, men frygter endnu et nederlag tegne sig forude.

Det gik ellers fantastisk godt, da han var på Værkstedet Kildemosevej, hvor han er tilbage på besøg. Her kom han helt uden forudsætninger for arbejdet med biler for et halvt år siden, og som månederne gik arbejdede han sig ind i fællesskabet og fik styr på opgaverne på værkstedet.

- Det var en virkelig god oplevelse. Alle har jo brug for succesoplevelser, men sådan nogle som os har det nok især, fordi vi har så meget andet at slås med, som han siger.

Mathias Aagren Madsen (th) har været på et autoværksted før, men ikke med samme succes som på Kildemosevej. Det blev til meget fejning, og den følelse kender Michael van Geijn (tv). Foto: Michael Bager

Borgere med udfordringer

"Slåskampen" har for Michiel van Geijns vedkommende stået på, siden han fik børn for ni år siden, og er gradvist blevet forværret siden. Han har haft alvorlige psykiske problemer med stress, depression, en psykose og tre indlæggelser, og for fire år siden fik han diagnosen bipolar lidelse. I dag lever han med store personlige stemningsskift, der gør det svært for ham at passe et almindeligt arbejde.

På trods af mange års erfaring som kok og sælger i en delikatesse-virksomhed, er det svært for ham præcis at finde den rette hylde, hvor han ikke enten synker ned i kedsomhed og tristesse eller bliver opstemt og ambitiøs på en måde, der er ødelæggende for ham.

- Det ligger lidt i min sygdom, at jeg kan blive overentusiastisk og komme til at stille for store krav til mig selv. Jeg kan hurtigt blive stresset, men jeg kan også hurtigt blive meget ked af det, fortæller hollænderen, der taler flydende dansk, selv om han kun har boet i landet i knap fem år.

På værkstedet møder han Mathias Madsen, der kun har været på værkstedet et par måneder.

Mens Michiel van Geijn først for relativt nylig har fået en psykiatrisk diagnose, har Mathias Madsen kæmpet med psykisk sygdom så længe, han kan huske.

Annonce

Lang liste med diagnoser

Listen af forskellige psykiatriske diagnoser, den 24-årige fynbo kæmper med, er lang og ændrer sig hele tiden. Det nærmeste han kommer en beskrivelse af sin tilstand er "blandet personlighedsforstyrrelse og skizotypi."

- Men jeg har været "inde i systemet" altid, og jeg har lært at arbejde meget med mig selv. Jeg er blevet min egen coach, fortæller han.

Mathias Madsen har været i et utal af beskæftigelsestilbud, men praktikken på Værkstedet Kildemosevej er det bedste han har prøvet indtil nu, siger han:

- Personalet er godt her, og vi får lov at lave noget. Nogle af de andre steder, jeg har været, skal man selv opfinde sit job, fordi folk på en almindelig arbejdsplads ikke har så meget tid til at tage sig af os, og fordi de måske tror, vi ikke kan klare så meget. Så bliver man sat til at feje hele tiden.

- Ja, man kan hurtigt komme til at feje meget, nikker Michiel van Geijn genkendende.

Drømmen for Mathias Aagren Madsen er at tage en erhvervsuddannelse. Desværre forhindrer lovgivningen, at han tager den på nedsat tid, og derfor må han nøjes med AMU-kurser for at opkvalificere sig. Foto: Michael Bager
Annonce

Altid "inde i systemet"

Både Mathias Madsen og Michiel van Geijn håber en dag at finde et fleksjob, der passer til dem og deres formåen.

Mathias Madsen er tre gange begyndt på en videregående uddannelse, der hver gang er endt med nederlag. Nu drømmer han om at starte på en erhvervsskole, men det kan af en eller anden grund ikke lade sig gøre på nedsat tid. Derfor er ambitionen foreløbig at tage nogle AMU-kurser, mens han er på Værkstedet Kildemosen.

- Jeg har haft mange dårlige oplevelser, og dem har jeg ikke brug for flere af. Blandt andet derfor, er det godt at komme her, hvor man kan få nogle succesoplevelser med sig hjem, siger han.

På Værkstedet Kildemosevej er der også medarbejdere fra Center for Socialpsykiatriske Dagtilbud, CSD, og det giver god mening, for så er hjælpen tæt på, hvis noget går skævt. Der er også en sammenhæng til de mange aktivitetstilbud, CSD har til borgere med psykiske lidelser.

Et ophold på Værkstedet Kildemosevej er tidsbegrænset og borgerne skal visiteres til tilbuddet.

Michael van Geijn var et halvt år på værkstedet på Kildemosevej. Nu er han videre i en praktik hos H. J Hansen. Han har en del erfaring fra et tidligere arbjde i en delikatesse-virksomhed, og han håber han med tiden kan få spændende opgaver i sit nye job. Han har brug for et job, der giver han livskvalitet og glæde, siger han. Foto: Michael Bager
Annonce
Odense For abonnenter

Manden med arret gør op med den voksne, der forgreb sig på ham som lille: Skriver "afskedsbrev til min pædofil"

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Skudt helt ved siden af: Nyt OUH skal have 1400 flere p-pladser end forventet

Nordfyn For abonnenter

Sæleksperter efter nuttet syn i Bogense: - Man skal ikke lade sig narre - sæler er rovdyr og kan finde på at bide

Odense Bulldogs

Odense Bulldogs' sejrsstime brudt - nederlag til Rødovre efter straffeslag

Kultur For abonnenter

Brutalt, udsigtsløst og med et glimt af håb: Serieteater bevarede intensiteten

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

GOG For abonnenter

Ung GOG-streg vil se en fyldt arena i gult i svær Europa-kamp

GOG For abonnenter

GOG-kommentar: Det er ligeså spændende uden for banen

Assens

200 elever holdt hjemme, men skolen må ikke lukke ned: - Jeg kunne godt finde på at sende alle hjem i en uge

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

Kerteminde

Skuffede bilejere på stribe: Tyve slog til igen og igen med blandet resultat

Odense For abonnenter

Bager-ægtepars comeback var et mareridt: - Det er en befrielse at være blevet løst fra det lort

Fyn

OUH kan ikke løse sygeplejerske-problem - de truer med at sige kollektivt op tirsdag

Annonce