Annonce
Erhverv

Plads og millioner til droner: Ny energi til fynsk dronesatning

Dronerne får en legeplads på 900 kvadratkilometer og operatørerne i HCA Airport kan hurtigere og lettere få tilladelse til at flyve - samtidigt er SDU rykket ind og forventer at investere op mod 100 millioner kroner i Beldringe.

Droneaktiviteterne i HCA Airport har fået et nyt og større testområde på næsten 867 kvadratkilometer, der rykker nye firmaer ind og så er SDU nu for alvor trådt ind i drone-området i Beldringe og forventer inden for den kommende årrække at investere op imod 100 millioner kroner i området.

Det er blot nogle af overskrifterne, efter at hele tre ministre, flere nuværende og en enkelt tidligere fynske borgmester, SDU-ledere og ansatte, erhvervsfolk, investorer, presse og andre gæster fredag formiddag var samlet til den officielle indvielse af SDU's nye dronecenter i HCA Airport.

Dermed bliver SDU også del af UAS Denmark, som tæller 150 medlemmer i drone-organisationen, der har base i netop lufthavnen.

- Hermed erklærer vi Danmarks første internationale drone-testcenter åbent - i Odense, sagde transport- og droneminister Ole Birk Olesen og forskningsminister Søren Pind, da de i strid modvind og helt symbolsk klippede en særligt ophængt rød snor på flyvepladsen uden for hallen.

Dermed har droneorganisationen UAS Danmark, firmaer og SDU-forskere og studerende nu fået adgang til et næsten 900 kvadratkilometer stort testområde, som både gør det muligt at flyve endnu højere end hidilt og ikke mindst langt væk og ude af sigt (beyound visual line of sight - BVLOS).

- Hermed erklærer vi Danmarks første internationale drone-testcenter åbent - i Odense.

Transport- og droneminister Ole Birk Olesen og forskningsminister Søren Pind i fællesskab ved åbningen.

Droner i Beldringe

Dronen-industrinetværket UAS Denmark har boet i HCA Airport siden 2013 - og har i de år fået følgeskab af enkelte virksomheder i Beldringe, samtidigt med at klyngen er vokset til 150 medlemmer.Fredag fik UAS Denmark en stor samarbejdspartner i lufthavnen, hvor SDU har indviet sit dronecenter, som fremover både skal indeholde undervisning og forskning, testmiljø og andre funktioner. I første omgang investerer SDU 27 millioner kroner, men de kommende år vil der ifølge dekan på det tekniske fakulter på SDU, Henrik Bindslev, blive investeret op mod 100 millioner kroner i centret i HCA Airport.

Samtidigt med at centret blev indviet åbnede man også op for et kæmpe test og flyveområde over den nordlige del af Fyn og farvandet omkring på ialt 867 kvadratkilometer. Her kan SDU, UAS og firmaer fra ind- og udland bl.a. teste droner i såkaldte BVLOS-flyvninger - Beyond Visual Line of Sight (eller ude af synsvidde). Og samtidigt kan man flyve højere end i dag.

UAS Denmark får i samspil med lufthavnen også større fleksibilitet, da man hurtigt og fleksibelt kan give tilladelser til at flyve med droner - og det letter adgangen til luftrummet og lufthavnen for droneselskaberne, men det skal ifølge UAS Denmark også forbedre forholdene for de andre virksomheder i lufthavnen.

SDU og UAS får i samarbejde en række faciliteter som composit-laboratorium til at arbejde med droner, et test og simulator-miljø, en 3D-radar og ikke mindst kontorer til dronevirksomheder, som gerne vil være del af drone-aktiviteterne i Beldringe.

Se en video fra Beldringe fra fredagens indvielse ved at scanne QR-koden her på siden. Se bl.a. Søren Pind og Ole Birk Olesen klippe den røde snor og hør dronecenterchef Brad Beach fortælle om sine visioner for centret og dronerne på Fyn.

Flere end 200 gæster havde taget turen til SDU's nye dronecenter i HCA Airport fredag. Foto: Nils Svalebøg

Internationalt kraftcenter

- I dag markerer startskuddet til det, som kan blive et international kraftcenter for droneudvikling. Vi skal udvikle droners kæmpe potentiale til at opnå større vækst og droners potentiale er stort. DK kan forblive foregangsland på området, hvis vi sikrer, at teknologien får plads men ikke løber løbsk, sagde Ole Birk Olesen få minutter før indenfor i den hal, som SDU's dronecenter har lagt beslag på.

Sammen med sin ministerkollega Pind, borgmester i Odense, Peter Rahbæk Juel, og direktøren i drone-virksomheden Skywatch Henrik Bendixen holdt han tale i dagens anledning, som havde trukket flere mennesker til lufthavnen end på selv den travleste charterrejsedag.

- Det er en utrolig vigtig dag for os som firma og for hele industrien. Det er et center af international topklasse, det er virkelig godt til udvikling af droneløsninger og industri, sagde Skywatch-direktør Henrik Bendixen, som forventer at kunne trække flere kunder til virksomheden efter åbningen af det nye luftrum og de muligheder, som de vil skabe i lufthavnen.

- Vi har internationale kunder, som er interesseret i vores teknologi og med de nye muligheder herude kan vi certificere vores teknologi på en langt bedre måde end hidtil. Samtidig er SDU og deres enorme commitment herude også virkelig spændende, og det vil skabe et spændende miljø og naturlig base for branchen her, sagde Bendixen.

Dronedagen i Odense Lufthavn bød på skåltaler, snacks, boblende vine og naturligvis drone-opvisning efter at de to ministre havde klippet snoren. Foto: Nils Svalebøg
Annonce

100 millioner fra SDU

Hos netop SDU glæder dekan Henrik Bindslev fra det tekniske fakultet sig til at indgå i samarbejde med de 150 virksomheder i drone-clustret under UAS Danmark, og han forventer, at den SDU-investering på 27 millioner kroner, som allerede er budgetteret i Beldringe, bliver mindst fire-doblet inden for en årrække.

- Vi kommer til at investere op imod 100 millioner kroner over de kommende år. Vi skal være med til at udvikle branchen, det er også derfor jeg bl.a. i dag har spurgt Skywatch, hvad de mangler. Vi skal vide, hvad vi kan hjælpe dem med, siger han.

Dekanen peger på, at det ikke skal være nødvendigt for firmaer som Skywatch at rejse til Tjekkiet for at få lavet composit-emner eller til England for at teste droner i vindtunneler. Den slags skal være til rådighed i Beldringe i SDU-regi, lyder det fra dekanen, som dog ikke vil gå yderligere detaljer om de planer - endnu.

Dronedag i Odense Lufthavn med indvielse af nyt dronecenter. Foto: Nils Svalebøg
Annonce

Tre nye firmaer

Flere end 200 personer var linet op i SDU's dronehal til boblende drikke, chokolade og firmafremvisninger fra nogle af de eksisterende og de kommende virksomheder, som er på vej ind i området. Blandt dem kroatiske Kapetair, det norsk/moldaviske samarbejde i Quadsat og danske Barker, som er tre nye beboere i drone-klyngen i Beldringe.

- Vi udvikler teknologi til at teste sattelitforbindelser bl.a. for skibsfarten, som i høj grad er afhængig af sattelit-linket under sejladsen. Med vores udstyr på droner kan de teste forbindelser, så vi har kunder både i skibsbranchen og i sattelitbranchen, siger norske Joakim Espeland, som sammen med sin partner fra Moldova, Andrian Buchi, flytter ind i Beldringe 1. juni. De to er studiekammerater og har hidtil haft deres virksomhed i Horsens.

- Men de muligheder for test og samarbejdet med SDU her gør det oplagt at flytte hertil siger han.

Dronedag i Odense Lufthavn med indvielse af nyt dronecenter. Foto: Nils Svalebøg
Annonce

Større fleksibiltet

Droneaktiviterne i HCA Airport får nu et kraftig løft, efter at dronerne har fået adgang til de næsten 900 kvadratkilometer stort luftrum over nordfyn og området nord for Fyn. Samtidigt har droneorganisationen UAS Denmark fået fået nye beføjelser, som gør det muligt hurtigt og lettere at flyve med droner - uden at det kræver stop for alt anden aktivitet i lufthavnen den pågældende dag.

- Det er vigtigt både for os og de andre beboere her i lufthavnen, for det betyder at vi godt kan afbryde droneflyvningen og sætte den på jorden, mens der lander et fly eller en helikopter. Det giver os en langt større fleksibilitet, siger kommerciel chef i UAS Danmark, Michael Larsen.

Han har efterhånden været flere år i Beldringe og har store forventninger til fremtiden efter at både SDU og de første tre virksomheder har meldt deres ankomst.

- Vi er stadig en lille branche, men der er en god vækst, og det begynder at komme nu. Det tager tid, men det har enorm betydning at SDU flytter ind og bliver partner herude nu. Vi kan mærke en stigende interesse og det er dejligt at vi har tre nye virksomheder, som også flytter ind. De er mindre, men vi mærker også interesse fra større udenlandske virksomheder, som besøger os, for at høre om vi kan tilbyde noget, de kan bruge i deres regi, siger han.

Dronedag i Odense Lufthavn med indvielse af nyt dronecenter. Foto: Nils Svalebøg
Annonce

Nyt vindeventyr

Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel hjalp de to ministre med saksen, da Pind og Olesen skulle klippe den røde snor på flyvepladsen, men den socialdemokratiske borgmester kan også godt selv sætte ord på betydningen af SDU-samarbejdet om droner og det nye større luftrum.

- Der er et rigtig stort potentiale i droner, og det kan være et nyt vindeventyr, der er på vej. SDU har øvet sig i mange år på at være fødekanal til robotterne. Og droner er på mange måder flyvende robotter, så mange af de ting, vi har oplevet med robotter minder om det. Derfor har vi gode forudsætninger og med det dedikerede luftrum, vi åbner for i dag, så går det hele op i en højere enhed, siger Peter Rahbæk Juel.

For den amerikanske leder af drone-aktiviteterne på SDU, Brad Beach, er der efter to års arbejde i Odense tegn på at hans store forventninger kan blive realiseret.

- Vi har en vision om at skabe et øko-system for dronebranhen, hvor du kan gå fra laboratorieniveau til test mange kilometer uden for synsvidde. Det er muligt nu herude, siger han og lufter sine endnu større visioner for branchen og området i Beldringe.

- Når jeg ser ud over de tommer marker, så forestiller jeg mig, at der bliver en hel park af haller og bygninger med virksomheder og aktiviteter, siger han.

Dronedag i Odense Lufthavn med indvielse af nyt dronecenter. Foto: Nils Svalebøg
Transportministeren og forskningsministeren var ikek de eneste ministre til stede fredag i hallen i HCA Airport - også den fynske energi- og forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt deltog i de første minutter af indvielsen af det nye dronecenter. Foto: Nils Svalebøg
Udover Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel var også andre fynske borgmestre som Morten Andersen her og den tidligere Odense-borgmester Anker Boye også til dronedag. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Middelfart For abonnenter

Naboer til motorvej er endt i tvist med Vejdirektoratet: - Vi er villige til at gå i retten for det her

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

'Grønnely-metoden' får hug fra flere sider: De løber en 'vanvittig' risiko, der kræver 'røv i bukserne' hos kommunen

Odense For abonnenter

Åbnede for seks år siden: Nu skal indfaldsvej i Odense bygges om for millioner

Odense

Landsby vil genoplive forladt købmand - lokale har givet over en kvart million: - Det er næsten ikke til at tro

Navne For abonnenter

41-årige Jens er enlig far, selvstændig og politiker: - Jeg var meget bange for at miste mig selv

Formand om milliardaftale: Det kan fastholde sygeplejersker

Nyborg For abonnenter

Friskole ansætter tredje leder på tre år: - Der er ingen tvivl om, at det at skifte leder skaber en eller anden usikkerhed

OB

Bashkim Kadrii: Det er det, jeg har efterlyst

Faaborg-Midtfyn

Bentes brunsvigere blev et stort hit: Men nu er det slut - bageri lukker ned efter 26 år

DF: Danmarks Radio skal skæres voldsomt og blive meget bedre

Odense

Butiksejere raser over betalingsparkering: - Kommunen har trådt på os i årevis

Odense For abonnenter

Letbanedirektør langer hårdt ud efter spansk hovedentreprenør: - For mig er det soleklart, hvem der har ansvaret

Odense

Politikere beklager uskønt forløb i autisme-byggeri: - Ja, kommunen har fejlet - det er bare ikke godt nok

Annonce