Annonce
Faaborg-Midtfyn

Pizza på p-pladsen: Eleverne fik smag for de grønne pizzaer

Mandag eftermiddag bagte elever fra Ringe Friskole grønne pizzaer på p-pladsen i Ringe, da madkonceptet GoCook kom forbi.

Ringe: - I må ikke komme for meget mel på, for så bliver den tør.

Sofie Kildegaard bryder ud i et grin, mens Andrea Skregeskov slår fast, at det er nødvendigt med mel, så pizzadejen ikke hænger fast.

Det er midt på eftermiddagen mandag, og billedet på SuperBrugsens parkeringsplads i Ringe er noget anderledes end normalt.

15 elever fra 6. klasse på Ringe Friskole er nemlig i fuld sving med at bage pizzaer på p-pladsen. Og vel at mærke grønne pizzaer, hvor fyldet består af grønsager - og lidt ost.

- Jeg plejer næsten altid at have kød på min pizza. Men det er fedt, og så prøver man også noget nyt, siger Sofie Kildegaard.

Friskoleeleverne er inviteret af SuperBrugsen i Ringe. Som en af 20 butikker i landet får Ringe i denne omgang besøg af Coops nationale madprojekt, GoCook. Et madprojekt, som 6. klasserne arbejder med i det daglige, når der står madkundskab på skemaet, forklarer underviser Stine Harnow Nielsen.

- Det er fantastisk materiale til undervisning, og det er lige til at gå til. Det fedeste er, at vi også kan arbejde teoretisk som "hvorfor hæver brød" og med gluten. Det er bare megafedt, og det fanger eleverne, lyder det fra hende, mens eleverne får instruktion af dagens GoCook-team, Michel Krøger og Michelle Lang.

Annonce

Unge og sundhed

Missionen for GoCook er at skabe den første generation af børn og unge, der er bedre til at lave mad end deres forældre, og i front for projektet er kokken Gorm Wisweh, som uddeler i SuperBrugsen, Jonas Jakobsen, og eleverne dog ikke får at se denne dag.

- Det underbygger også det, som vi gerne vil - nemlig det sunde hos de unge. Det her er en anden måde at servere budskabet på, end ved at sælge økologiske grønsager, siger Jonas Jakobsen, mens de første pizzaer smides i ovnen.

Helt så langt er Silas Duus ikke nået med sin første pizza. Den bliver blandt andet med radiser.

- Jeg plejer at have kød på mine pizzaer. Det her er anderledes, men det er fint, for så lærer man at spise grønt, og at sundt også kan smage godt, siger Silas Duus, der er ret klar i mælet, når det kommer til spørgmålet, om han spiser mange grønsager.

- Nej, det er ikke for mange, smiler han.

Til gengæld er der stor tilfredshed med elevernes grønne pizzaer hos pizzabagerne selv - og hos de mange, der kigger forbi for at få en smagsprøve.

- Det smager godt, og så er det sundt, lyder det samstemmende fra Alberte Ejstrup og Karoline Jespersen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce