Annonce
112

Pinsa kan andet end pizza: Italiensk madrevolution indledt i Odense

Gilberto Colangelo håber, at han snart kan åbne pinsabod nummer to i Odense. Og derefter i resten af Danmark. Foto: Simon Staun
Gilberto Colangelo står bag Pinsame, der på kort tid er blevet den take away-restaurant i Odense med de bedste kundebedømmelser. Den italienske ejer kalder sig dansk pinsa-ambassadør og håber, at han om få år sidder på hele det skandinaviske marked.

Da 30-årige Gilberto Colangelo drog til Danmark i 2014 for at tage et semester på Syddansk Universitet, havde han ikke forventet, at han ville forelske sig. Ikke i en pige, da han allerede havde en kæreste. Men i Danmark.

- Jeg kom til Danmark som udvekslingsstudent fra Sapienza Università di Roma, hvor jeg studerede økonomi. Da jeg begyndte på SDU, var jeg helt paf over faciliteterne. Biblioteket kunne man benytte døgnet rundt. Det samme med fodboldbanerne og svømmehallen. Det var et paradis for mig. Studerende fra et italiensk universitet ville tabe kæben af benovelse, og det gjorde jeg også. Det var kraftigt medvirkende til, at jeg forelskede mig i Danmark, siger Gilberto Colangelo.

Allerede efter den første uge i Odense havde Gilberto Colangelo fået et job på restauranten Da Filippo, der lige som andre italienske restauranter i Odense værdsætter landsmænd, fordi de har samme respekt for traditionerne.

- Jeg faldt lynhurtigt til på Da Filippo, hvor jeg startede som opvasker, men efter kort tid endte med at være både tjener, stå for vagtplaner og indkøb samt hjælpe til i køkkenet som kok. Lønnen som ufaglært arbejder var højere her end lønnen for en uddannet akademiker i Italien. Det gav ikke mening at vende tilbage til Italien til en lavere løn, så jeg besluttede at blive i Danmark, siger Gilberto Colangelo.

Annonce

Arkaden Food Market

Odenses tidligere festcentrum, Arkaden, har fået nyt liv under navnet Arkaden Food Market.

Stedet åbnet 1. oktober 2017 og har i dag 16 madboder og tre barer.

Man kan nyde streetfood-inspireret mad fra alle verdenshjørner, og avisen har derfor snakket med en række bodejere, som fortæller om deres mad, og hvordan de er havnet i Danmark.

Ekstremt tilfredse kunder

Han arbejdede to år på Da Filippo og har også været forbi et kuld af de andre italienske restauranter og pizzeriaer i midtbyen.

- Jeg havde egentlig håbet at kunne blive partner på Da Filippo, men da det trak ud, besluttede jeg at kaste mig ud i mit eget projekt med pinsa, som minder om pizza, men alligevel skiller sig ud på flere punkter. Det handler især om dejen, der består af tre forskellige slags mel og er forbagt, så det bages to gange. Mens pizzaen er flere hundrede år gammel er pinsaen relativt ny - faktisk fra 2007 - derfor var Pinsame det første sted i Danmark, man kunne smage den, siger Gilberto Colangelo.

Han fremhæver, at han laver den bedste pinsa i hele Danmark.

- Det hænger retfærdigvis sammen med, at vi er det eneste sted i Danmark, der laver den ... Men vores bedømmelser på Facebook og Wolt indikerer, at kunderne er tilfredse. Vores karakter på Wolt er 9,6 ud af 10, hvilket er bedst af samtlige restauranter i Odense, som får bragt mad ud, siger Gilberto Colangelo.

Satser på Skandinavien

De første tre måneder arbejdede han 1300 timer. Han fik hjælp fra en enkelt medhjælper, som arbejdede 10 timer om ugen. I dag er der fem ansatte ud over ham.

- Min bror, hans kæreste, en ung italiener fra Abruzzo, en cypriot samt en tidligere studiekammerat fra Grækenland er med på holdet. De er alle i færd med at uddanne sig som grafikere eller forskellige former for administration, hvilket betyder, at firmaet kan bruge deres kompetencer. Der er til en vis grad tale om en familievirksomhed, selv om det er mig, der er chefen, siger Gilberto Colangelo.

Han formoder ikke, at han kommer til at bruge sin bachelor i økonomisk videnskab i internationale institutioner eller sin kandidat i økonomisk analyse af internationale institutioner.

- Hvis jeg skulle bruge min uddannelse, ville jeg formodentlig få et job på et regeringskontor eller en ambassade, hvor jeg skulle sidde bag et skrivebord fra otte morgen til fem eftermiddag. Hver eneste dag. Det ville være verdens undergang for mig. Jeg elsker at arbejde i et køkken, hvor man er fysisk i gang. Så kombinationen af at kunne bruge kroppen til at bage og bruge min hjerne til at optimere og planlægge er perfekt for mig, siger Gilberto Colangelo.

Hvis alt går efter planen, åbner han sit andet pinsa-sted i Odense inden november. Derefter satser han på at etablere sig i flere danske byer.

- Jeg vil gerne sætte mig på både det danske og skandinaviske marked. Jeg tror, pinsaen har et stort potentiale, fordi den tydeligvis har noget andet at byde på end pizzaen. Der åbner pinsa-steder overalt i verden i disse år, så man kan godt sige, at jeg er med i en italiensk mad-revolution. Man kan godt kalde mig den danske pinsa-ambassadør, siger Gilberto Colangelo og ler.

At begynde på SDU i Odense på et udvekslingsophold for fire år siden ændrede Gilberto Colangelos liv. Foto: Simon Staun

Perfektionerer konstant

En af de åbenlyse fordele ved at have en madbod er, at man kan koncentrere sig om færre retter end de fleste regulære restauranter.

- Hvis jeg åbnede en italiensk restaurant med kødretter, pizza, salater og desserter, skulle jeg indkøbe langt over 100 ingredienser. I min bod bruger jeg kun 20-25 ingredienser inklusive salt og mel. Det betyder for det første, at spildet er minimeret. Men det betyder også, at det er nemmere for mig at finde de optimale ingredienser, så jeg kan perfektionere mit produkt. Alt lige fra mel til fyld er nøje udvalgt, siger Gilberto Colangelo.

Han synes, at Arkaden har den åbenlyse fordel, at alle boderne på samme måde kan optimere deres retter, fordi de ikke skal bruge al deres tid på logistiske udfordringer eller bruge store summer på leje af lokaler.

- Jeg er sikker på, at de fleste hernede har samme fordele, som jeg har. Prisen for at have en bod er markant mindre end at drive en restaurant, så i stedet for at bruge penge på borde og stole, kan man investere for at forbedre sit produkt. Derfor er det samlede niveau hernede imponerende. Hvis de forskellige steder skulle åbne deres egen restaurant, ville kvaliteten aldrig blive så høj, siger Gilberto Colangelo.

Selv om pinsaen er i familie med pizzaen, understreger Gilberto Colangelo, at der er markante forskelle. Foto: Simon Staun
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce