Annonce
Navne

Pink Floyds bassist har sluppet vreden og fylder nu 75

Roger Waters, 75 år, 6. september. Ruud, Vidar/Ritzau Scanpix

På toppen af karrieren i 1977 havde den engelskfødte musiker George Roger Waters, der torsdag den 6. september fylder 75 år, fået nok af at være rockstjerne.

Det Olympiske Stadion i Montreal var ellers udsolgt den aften i juli, hvor Pink Floyd spillede foran 80.000 mennesker.

Men medlemmer af publikum blev åbenbart lidt for højlydte for en frustreret Waters, som ville have ro til at spille bandets sange.

Og så skete det. Roger Waters spyttede efter en fan. En skæbnesvanger begivenhed i bandets historie.

Han er ikke længere vred på publikum, som han var den aften i Montreal.

Tværtimod nyder han i dag at synge de ord, han skrev til klassikere som "Wish You Were Here", "Another Brick in The Wall, part 2" og "Comfortably Numb".

Den vrede Roger har haft sit at slås med. Under Anden Verdenskrig døde hans far, Eric Fletcher Waters.

Sorgen, frustrationen og det politiske engagement, som især faderens død satte i gang, begynder for alvor at præge ham som musiker i de år, hvor det engelske band Pink Floyd under hans lederskab bliver et af de mest succesfulde i musikhistorien.

Ikke mindst takket være et album som "The Wall", som Waters bruger til at sætte ord på sine egne dæmoner, livet uden sin far, med en dominerende mor og modviljen mod at være rockstjerne.

Den aften i Montreal blev første sten i muren, som førte til både et "The Wall"-album i 1979, en koncert og en film. "The Wall" kan vel næsten bedst beskrives som en rockopera med Waters' alterego "Pink" i centrum, der bygger en mur mellem sig selv og publikum.

Med Waters som den kreative drivkraft, tekstmager og indpisker udgav Pink Floyd nogle af de bedste sælgende og mest roste rockalbummer i historien.

Ifølge The Recording Industry Association of America har "The Wall" solgt i 23 millioner eksemplarer i USA, hvilket gør albummet til det femte bedst sælgende nogensinde på de kanter.

Bandets største kunstneriske bedrift, "The Dark Side of The Moon" fra 1973, holder stadig rekorden som det album, der har tilbragt flest uger på Billboard 200-hitlisten i USA. I skrivende stund knap 937 uger, svarende til 18 år.

Den vrede Roger har brændt mange broer i tidernes løb, ikke mindst til sin makker i Pink Floyd, David Gilmour.

Det sidste Pink Floyd-album med Waters udkom i 1983. Waters har brugt en allerede stor del af sin alderdom på selv at turnere verden rundt med "sine" Pink Floyd-sange og har dermed været med til at give yngre generationer følelsen af at være til en rigtig Pink Floyd-koncert med hvad dertil hører af ekstravagante sceneshows og høj lydkvalitet.

Det har i august i år bragt ham til Danmark tre gange, hvor han også spillede numre fra sit seneste soloalbum, "Is This The Life We Really Want?", der udkom sidste år. (ritzau)

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Annonce