Annonce
Navne

Pink Floyds bassist har sluppet vreden og fylder nu 75

Roger Waters, 75 år, 6. september. Ruud, Vidar/Ritzau Scanpix

På toppen af karrieren i 1977 havde den engelskfødte musiker George Roger Waters, der torsdag den 6. september fylder 75 år, fået nok af at være rockstjerne.

Det Olympiske Stadion i Montreal var ellers udsolgt den aften i juli, hvor Pink Floyd spillede foran 80.000 mennesker.

Men medlemmer af publikum blev åbenbart lidt for højlydte for en frustreret Waters, som ville have ro til at spille bandets sange.

Og så skete det. Roger Waters spyttede efter en fan. En skæbnesvanger begivenhed i bandets historie.

Han er ikke længere vred på publikum, som han var den aften i Montreal.

Tværtimod nyder han i dag at synge de ord, han skrev til klassikere som "Wish You Were Here", "Another Brick in The Wall, part 2" og "Comfortably Numb".

Den vrede Roger har haft sit at slås med. Under Anden Verdenskrig døde hans far, Eric Fletcher Waters.

Sorgen, frustrationen og det politiske engagement, som især faderens død satte i gang, begynder for alvor at præge ham som musiker i de år, hvor det engelske band Pink Floyd under hans lederskab bliver et af de mest succesfulde i musikhistorien.

Ikke mindst takket være et album som "The Wall", som Waters bruger til at sætte ord på sine egne dæmoner, livet uden sin far, med en dominerende mor og modviljen mod at være rockstjerne.

Den aften i Montreal blev første sten i muren, som førte til både et "The Wall"-album i 1979, en koncert og en film. "The Wall" kan vel næsten bedst beskrives som en rockopera med Waters' alterego "Pink" i centrum, der bygger en mur mellem sig selv og publikum.

Med Waters som den kreative drivkraft, tekstmager og indpisker udgav Pink Floyd nogle af de bedste sælgende og mest roste rockalbummer i historien.

Ifølge The Recording Industry Association of America har "The Wall" solgt i 23 millioner eksemplarer i USA, hvilket gør albummet til det femte bedst sælgende nogensinde på de kanter.

Bandets største kunstneriske bedrift, "The Dark Side of The Moon" fra 1973, holder stadig rekorden som det album, der har tilbragt flest uger på Billboard 200-hitlisten i USA. I skrivende stund knap 937 uger, svarende til 18 år.

Den vrede Roger har brændt mange broer i tidernes løb, ikke mindst til sin makker i Pink Floyd, David Gilmour.

Det sidste Pink Floyd-album med Waters udkom i 1983. Waters har brugt en allerede stor del af sin alderdom på selv at turnere verden rundt med "sine" Pink Floyd-sange og har dermed været med til at give yngre generationer følelsen af at være til en rigtig Pink Floyd-koncert med hvad dertil hører af ekstravagante sceneshows og høj lydkvalitet.

Det har i august i år bragt ham til Danmark tre gange, hvor han også spillede numre fra sit seneste soloalbum, "Is This The Life We Really Want?", der udkom sidste år. (ritzau)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Inden ny lov er færdig: V og K i Odense vil aktivere indvandrere på fuld tid

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];