Annonce
Sydfyn

Pingvinen blev på land: Badedyrene i Svendborgsund indviede en ny bro

Aase Koefoed tog turen i bølgen en halv time inden indvielsen af den nye badebro. Foto: Finn Eriksen
Festligt var det, da Badedyrene i Svendborgsund - Vinterbadeforening efter to års tilløb søndag kunne indvie en helt ny badebro, som i øvrigt må bruges af alle. Blot tre hoppede dog i baljen - og initiativtageren var ikke blandt dem.
Annonce

vendborg: Han er ikke rigtigt kommet i gang i år. Med at bade, altså.

Men mødt op er Dan Korsbæk søndag over middag, for om lidt skal han holde tale og klippe snoren til den bro, som skal indvies.

- Men jeg skal ikke selv i. Jeg bader ikke en skid i øjeblikket - det er bare ikke blevet til noget, konstaterer han og skutter ud over Svendborgsund, inden han finder nogle papirer frem og fortæller lidt om forløbet.

Annonce

Tiltrængt

Vi er på stedet, hvor Tuxensvej møder Svendborgsund, et kvarters tid inden snakken med Dan Korsbæk.

Der er en lille halv time til festen, og ved Svendborg Kajakklubs klubhus er der en kvinde, der ikke kan holde sig i ro.

- Jeg smider altså tøjet nu, siger hun, hvilket ikke er en tilsnigelse, og kort efter forcerer hun det endnu ikke brudte, røde bånd, spæner ud over de friske lærketræsbrædder - og forsvinder ud over broens kant. For så at gøre det igen og nok en gang til ære for de fotograferende.

- Det var dejligt, hævder hun indsvøbt i et håndklæde og fortæller, at hun hedder Aase Koefoed og har set frem til begivenheden.

- Det er en meget stor dag. Det er dagen, hvor vi indvier broen. Den er tiltrængt, siger hun, og en anden af de fremmødte, Bettina Pohle, nikker.

Annonce

For de mange

Hun har siddet med i den gruppe i Badedyrene i Svendborgsund -Vinterbadeforening, der i to år har arbejdet på at søge fonde. Og faktisk har haft held til at skrabe ikke mindre end en kvart million kroner sammen.

Dan Korsbæk var klædt på, som det sig hør og bør for en vinterbader, der skal holde tale ved indvielsen af en ny badebro. Han hoppede dog ikke selv i. Her er han flankeret af Aase Koefoed (tv.) og Bettina Pohle. Foto: Finn Eriksen

- Det er en stor dag, også fordi vi har arbejdet så længe for det. Der er brugt mange arbejdstimer og mange tanker på det, siger hun og afslører, at mindre kunne have gjort det.

- Men vi har villet have et projekt, som så mange som muligt kan få glæde af. Der er gelænder, så den er sikker at bruge for gangbesværede, og så er der et dæk, som børnene kan fiske krabber fra, siger hun.

Annonce

Den Blå Kant

Det er nu, Dan Korsbæk kommer til. Han var med til at at stifte klubben for 18 år siden, og det var ham, der fik idéen til broen.

Broen

Badedyrene i Svendborgsund - Vinderbadeforenings nye bro ligger ved Svendborgsund for enden af Tuxensvej.

Den er lavet af azobe-træ under havoverfladen og lærketræ over.

Det har taget foreningen to år at skaffe penge nok til broen.

Alle må bruge den.

Den har kostet 250.000 kroner, og blandt andre Friluftsrådet, Svendborg Kommune, Nordea-fonden, Fonden for Fynske Bank, Tryg Fonden og XL Jens Schultz har bidraget.

Foreningen har eksisteret i 18 år og holder til ved siden af Svendborg Kajakklub.

Den har omkring 90 medlemmer.

Foreningen har ganske vist brugt en anden bro få meter derfra, men den har pæleormene i stadigt højere grad sat sig på, og desuden bliver den brugt af kajakfolket.

Klokken var 13, luften ligeså, og vandet var ... friskt. Det var de tre kvinder her også - som de eneste. Foto: Finn Eriksen

Og set i historisk kontekst er den nye bro ikke malplaceret.

- Der har været badeanstalt her før, men den blev revet ned i 1960'erne. Så det er en 18 år gammel tanke, der nu er ført ud i livet, siger 71-årige Dan Korsbæk, der ydermere beretter, at projektet er en del af det, der hedder Den Blå Kant.

- Oprindelig var det meningen, at der skulle være industrihavn her. Men i 1970'erne blev vandet i Svendborgsund rent igen, og man har fundet ud af, at det har værdi med bynære strande. Så nu er vi heldigvis fredet, og broen her en en slags substitut for den badeanstalt, der var her engang, smiler Dan Korsbæk, der er iført slåbrok - men ikke meget længere.

Der må ikke synges, når covid-19 hærger, så Anna Birkbøll måtte recitere den sang, hun havde skrevet til lejligheden. Og engagementet fejlede ikke noget. Foto: Finn Eriksen

Han forsvinder for at at dukke op iført en jakke af typen, der hører til kjole og hvidt og af nogle kaldes for en pingvin, og inden han klipper båndet, holder han tale for de vel op imod 30 fremmødte.

Annonce

Du skal da i

Synge i en coronatid må man ikke, så et andet medlem, Anna Birkbøll, må nøjes med at recitere sin nyskrevne sang, som med nogen logik og måske mindre fornemmelse for det fyndige har fået navnet "I anledning af snoreklip og lille indvielse af Badedyrenes nye bro november 2020", hvilket hun gør med stort engagement.

Da bifaldet har lagt sig, og Dan Korsbæk har ført saksen, er der mousserende vin på broen - og mulighed for at hoppe i. Hvilket Aase Koefoed og yderligere to kvinder udnytter.

- Dan, du skal da i, er der en, der siger til Dan Korsbæk, som har smidt jakken og er ved at iføre sig en ternet skjorte.

- Jeg har sagt, at jeg ikke er startet endnu, siger han.

- Det var dejligt, hævdede Aase Koefoed, da hun var tilbage på land. Foto: Finn Eriksen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce