Annonce
Nyborg

Pilotprojekt: Nyborg er klar til kloge lygtepæle

LED gadelys i Herrested-Måre skal have indbygget en lille computer, som gør det muligt at styre den langt fra, men også at lygtepælen kan justere sig selv. Arkivfoto: Peter Friis Autzen
Kommunen indleder en testfase, hvor 172 lygtepæle i Herrested-Måre bliver udstyret med en form for computer, der gør lygtepælene mere intelligente
Annonce

Nyborg/Herrested-Måre: Lygtepæle som i forvejen er udskiftet med LED skal i fremtiden have indbygget en mini-computer, som gør lampen intelligent.

Det er ambitionen, når Nyborg Kommune snart går i gang med at installere 172 computere i gadelamperne i Herrested-Måre. Landsbyen bliver testbase for det nye system, som kommunen planlægger at installere.

Samtidig installerer man et lignende system på torvet i Nyborg, hvis primære anvendelse bliver at kunne dæmpe eller skrue op for lyset, når der er arrangementer. Det kunne for eksempel være en koncert, hvor man ønsker at rette folks fokus mod scenen.

- Modulet giver os hurtigere og nemmere muligheder for fejlfinding, fordi lygtepælen sender os en e-mail, når den går i stykker. Den skriver tilmed selv i mailen, hvad der er i vejen, så vi ved præcis, hvad vi skal, når vi kommer frem, fortæller Alex Degn for Miljø- og Teknikafdelingen i Nyborg Kommune.

Det bliver også muligt at ligge programmer ind for at styre, hvor kraftigt gadelyset er henover natten.

- Man kan starte det svagt i skumringen og så skrue gradvist op og ned igen henover natten. Vi kan faktisk også styre hver enkelt lampe individuelt, hvis der bliver behov for det, fortæller Alex Degn.

Annonce

Herrested-Måre klar til kloge lygtepæle

Kommunens Miljø- og teknikudvalg godkendte på deres møde den 31. august, at man ville sætte pilotprojektet i Herrested-Måre i gang.

Årsagen er, at hele landsbyen i forvejen har fået nye gadelamper, som er forberedt til systemet. Derfor skal der blot installeres det korrekte modul for at lamperne kan snakke med centralen.

Modulerne koster hver især 950 kroner, hvorfor projektet i landsbyen bliver en investering på 163.400 kroner. Pengene kommer fra en pulje ved navn "Smart City", som har til formål at indføre mere teknologi i gadebilledet.

Med i de 950 kroner følger fem års abonnement på styringstjenesten, som herefter vil koste 42 kroner per lygtepæl.

Projektet med de intelligente gadelamper vil blive evalueret efter et- og to år, hvorefter man vil tage stilling til, om systemet skal udbredes til hele kommunen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

Fødselarens fine gæst tog regn og blæst med humør - kronprinsessen fik hilst på broen til lands og til vands

Kerteminde

Smitten stiger i Fyns corona-hotspot - nu kommer det mobile testcenter: Se de tre steder, hvor du kan blive testet

Annonce