Annonce
forside

Pilgrimme: Indvier bedehus på Ærø

Ideen til bedehuset havde længe ligget i kunstneren Niels Peter Nielsens tanker, men da han hørte at pilgrimsruten Klosteruten skulle gå lige forbi hans gård, var det en oplagt mulighed til at sætte projektet i gang.

På Ærø ligger nu landets mindste bedehus for alverdens religioner. Lørdag blev det indviet sammen med 22 pilgrimme.

Ærøskøbing: - Pilgrimme kommer vrimlende, sang poeten Allan Davies Madsen, da 22 pilgrimme lørdag formiddag indviede Danmarks mindste bedehus på Vråvejen i Ærøskøbing.

De vrimlende pilgrimme var kommet til Ærø for ikke blot at indvie pilgrimruten Klosterruten, der nu omkranser Ærø, men også for at tage del i indvielsen af det lille bedehus, som den lokale kunster Niels Peter Nielsen har skabt ud af sin gårds gamle mælkestald.

- I bedehuset er der kontakt til himlen og jordens skaber med glas i det pyramideformede tag og et vindue til haven, sagde kunsteren til de fremmødte pilgrimme.

Væggene er hvidekalkede, og på den ene væg ses et maleri, der viser Jomfru Maria med Jesus i skødet. Maleren bag er kunsteren August Villads Nielsen, der er nevø til Niels Peter Nielsen.

- Bedehuset er slet ikke færdigt, det står nærmest helt jomfrueligt. I er med til at starte dets historie og meningen er, at der slet ikke skal være en plet tilsidst, der ikke er behandlet religiøst med kunst fra alle religioner, sagde kunstneren.

Bedehuset er for alle religioner, og planen er dermed også at få anvist, i hvilken retning Mekka ligger.

Annonce

Tage hånd om sin sjæl

Karen Marie Jannerup fra Aalborg har været pilgrimsleder i 15 år og er med på turen. Hun er begejstret for, at nogen har taget initiativ til at skabe et nyt bedehus på en pilgrimsrute, der ellers opstår ved, at man forbinder gamle klostre og refugier med hinanden.

- Det er en stor glæde og en stor velsignelse at opleve et nyt rum til bøn. Forskellen på en vandretur og en pilgrimstur er, at det ikke handler om at gå hurtigt forbi, men at man som med bedehuset her bliver indbudt til at gå ind og tage hånd om sin sjæl, siger hun og understreger betydningen af, at der står et konkret sted på ruten, der kan rumme ens bønner.

Berlinsk bedehus for alle

- Det må være Danmarks mindste bedehus, ja vel nærmest mindste kirke og på samme tid det mest rummelige, siger Peter Møller Jensen, der er præst i Bellahøj Kirke.

Som en del af hans indvielsestale fortalte han om et bedehus i Berlin, der for ham mindede meget om de visioner, Niels Peter Nielsen har for bedehuset på Vråvejen.

Det berlinske bedehus går under navnet Enhedens Hus - tre religioner under samme tag - og kommer til at huse en jødisk synagoge, en muslimsk moské og en kristen kirke. Det er hensigten, at det skal være et neutralt mødested for verdens religiøse ledere.

Efter en fælles bøn ledt af præsten fra Bellahøj sang gruppen af pilgrimme ”Dejlig er jorden”, inden de gik af sted mod Ærøskøbing for at tage bussen mod Marstal, hvor de skulle besøge søfartsmuseet og gå en 18 kilometer lang vandretur omkring Østermarksvej, Marstal og Ommel.

Læs mere om Klosterruten på Ærø og det nye bedehus i dagens avis.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce