Annonce
forside

Pilgrimme: Indvier bedehus på Ærø

Ideen til bedehuset havde længe ligget i kunstneren Niels Peter Nielsens tanker, men da han hørte at pilgrimsruten Klosteruten skulle gå lige forbi hans gård, var det en oplagt mulighed til at sætte projektet i gang.

På Ærø ligger nu landets mindste bedehus for alverdens religioner. Lørdag blev det indviet sammen med 22 pilgrimme.

Ærøskøbing: - Pilgrimme kommer vrimlende, sang poeten Allan Davies Madsen, da 22 pilgrimme lørdag formiddag indviede Danmarks mindste bedehus på Vråvejen i Ærøskøbing.

De vrimlende pilgrimme var kommet til Ærø for ikke blot at indvie pilgrimruten Klosterruten, der nu omkranser Ærø, men også for at tage del i indvielsen af det lille bedehus, som den lokale kunster Niels Peter Nielsen har skabt ud af sin gårds gamle mælkestald.

- I bedehuset er der kontakt til himlen og jordens skaber med glas i det pyramideformede tag og et vindue til haven, sagde kunsteren til de fremmødte pilgrimme.

Væggene er hvidekalkede, og på den ene væg ses et maleri, der viser Jomfru Maria med Jesus i skødet. Maleren bag er kunsteren August Villads Nielsen, der er nevø til Niels Peter Nielsen.

- Bedehuset er slet ikke færdigt, det står nærmest helt jomfrueligt. I er med til at starte dets historie og meningen er, at der slet ikke skal være en plet tilsidst, der ikke er behandlet religiøst med kunst fra alle religioner, sagde kunstneren.

Bedehuset er for alle religioner, og planen er dermed også at få anvist, i hvilken retning Mekka ligger.

Annonce

Tage hånd om sin sjæl

Karen Marie Jannerup fra Aalborg har været pilgrimsleder i 15 år og er med på turen. Hun er begejstret for, at nogen har taget initiativ til at skabe et nyt bedehus på en pilgrimsrute, der ellers opstår ved, at man forbinder gamle klostre og refugier med hinanden.

- Det er en stor glæde og en stor velsignelse at opleve et nyt rum til bøn. Forskellen på en vandretur og en pilgrimstur er, at det ikke handler om at gå hurtigt forbi, men at man som med bedehuset her bliver indbudt til at gå ind og tage hånd om sin sjæl, siger hun og understreger betydningen af, at der står et konkret sted på ruten, der kan rumme ens bønner.

Berlinsk bedehus for alle

- Det må være Danmarks mindste bedehus, ja vel nærmest mindste kirke og på samme tid det mest rummelige, siger Peter Møller Jensen, der er præst i Bellahøj Kirke.

Som en del af hans indvielsestale fortalte han om et bedehus i Berlin, der for ham mindede meget om de visioner, Niels Peter Nielsen har for bedehuset på Vråvejen.

Det berlinske bedehus går under navnet Enhedens Hus - tre religioner under samme tag - og kommer til at huse en jødisk synagoge, en muslimsk moské og en kristen kirke. Det er hensigten, at det skal være et neutralt mødested for verdens religiøse ledere.

Efter en fælles bøn ledt af præsten fra Bellahøj sang gruppen af pilgrimme ”Dejlig er jorden”, inden de gik af sted mod Ærøskøbing for at tage bussen mod Marstal, hvor de skulle besøge søfartsmuseet og gå en 18 kilometer lang vandretur omkring Østermarksvej, Marstal og Ommel.

Læs mere om Klosterruten på Ærø og det nye bedehus i dagens avis.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Opsang til regeringen: Det haster med at afværge trængsel på Lillebælt

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1995: Mand anholdt for ni sexoverfald i Odense

1995 Kriminalpolitiet anholdt kort før kl. 21 i aftes en 37-årig mand fra Odense, som foreløbig mistænkes for at være gerningsmand til ni sexoverfald på kvinder i Odense. Manden, der havde set tv sammen med nogle bekendte, ringende ved 19.30-tiden selv til politiet og fortalte, at det var ham, der onsdag cyklede ind i en 17-årig skolepige på cykelstien bag Haustrups Fabrikker. Han havde genkendt sig selv efter det signalement, som TV 2 havde sendt ud i Nyhederne kl. 19. Den 37-årige tilstod, at det var ham, der havde påkørt den 17-årige pige, men at der var tale om et færdselsuheld. Ifølge pigens forklaring havde den anholdte indhentet og væltet hende på cykelstien men stak af, da hun skreg op. 1970 De to unge odenseanere Peter Sindberg og Bjarne Hildebrandt, der stod som arrangører af beatkoncerten med Jethro Tull i Fyens Forum i fredags, præsenterer en ny koncert allerede på lørdag med den københavnske trio Young Flowers og guitaristen Peter Thorup, der er tidligere medlem af gruppen Beefeaters. Efter forhandling med teaterchef Kai Wilton gennemføres koncerten på Odense Teater som en ”Midnight Session”, der begynder kl. 23.30 og foruden Young Flowers også byder på Otte Franckers kvartet. I øvrigt ligger det nu fast, at den engelske beatgruppe Procul Harum giver koncert i Odense den 19. februar. Koncerten arrangeres i samarbejde med impressario Steen Wittrock. 1945 I Middelfart udviklede der sig rene skandalescener, da kommunen i går åbnede for salget af de kommunale tørvereserver. Praktisk talt alle husstande i byen søgte at sikre sig de tre sække med 40 kilo tørv, som der kunne udleveres, og der opstod vildt slagsmål for at komme frem til udleveringsstedet. Den voldsomme tilstrømning kom helt bag på kæmnerkontoret, der inden for et angivet tidsrum havde åbent for salget. Kvinder og mænd i hundredvis løb storm mod rådhuset, og i løbet af få øjeblikke var alt kaos med råb og skrig fra menneskemængden, hvor der blev puffet og slået med knytnæver. En dame besvimede og en mand fik sin hånd så stærkt læderet, at han måtte under lægehandling.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];