Annonce
Odense

Pikante piger på kirkens hvælving

Konservatorarbejdet er detaljernes kunst. Her er den tyske konservator Christoph Oldenburg, der i en årrække har arbejdet i England og nu tjener Nationalmuseets Bevaringsafdeling, i færd med at pudse og rense et pikant kalkmaleri højt oppe under Sanderum Kirkes hvælvinger.

Konservatorer fra Nationalmuseet fandt kirkekunst under kalklag i Sanderum Kirke. Det har været gemt af vejen i over 500 år

Sanderum: Selv de mest garvede konservatorer fra Nationalmuseet glemmer aldrig den dag for nylig, da de arbejdede oppe under korsskæringens hvælv i Sanderum Kirke.

Her fandt de flere usædvanligt velbevarede kalkmalerier.

Da en konservator prikkede på den gamle kalk, kunne hun høre, at den var hul, og da hun satte en spartel under og vippede flagen en smule, røg der en halv kvadratmeter kalk af hvælvingen, og så skete åbenbaringen.

Et hidtil ukendt kalkmaleri dukkede op, og det viste sig tilmed, at have en nærmest sensationel og pikant historie.

Den rutinemæssige kalkning skulle have afrundet mere end et halvt års renovering af kirken i Sanderum.

Annonce
Den hvidkalkede Sanderum Kirke, midt i det gamle landsbymiljø, ved siden af kiosken og over for Sognegården og flere institutioner, er på flere måder enestående - både hvad størrelse og kunstnerisk udsmykning angår. Kirkens vinduer er tildækket for at holde kulden ude.

Håber på 1. søndag i advent

Nu er arbejdet med frilægning af kalkmalerierne og efterfølgende ny indretning af kirken forlænget til jul.

Menighedsrådet håber på genåbning 1. søndag i advent, bemærker formanden Bjarne Larsen.

Eksperterne har konstateret, at de fleste malerier er gotiske og skabt i en katolsk periode, og fundet betegnes som ekstraordinært, fordi farverne står forbløffende klare efter så mange år under kalk.

Konservator Christoph Oldenburg t.h. vurderer sammen med menighedsrådets formand Bjarne Larsen situationen, der ser hullet ud. Men der er håb forude, forklarer den rutinerede "kunsthåndværker".

Frem med det skrevne ord

Kirkens kalkmalerier blev efter datidens sædvane dækket til umiddelbart efter reformationen omkring 1530’erne.

- Årsagen var, at Luthers tilhængere efter reformationen ville gøre op med den katolske indflydelse, fortæller Bjarne Larsen.

- Nu skulle det talte ord mere, end hvad billeder kunne fortælle, dominere kirken.

Tidsmæssigt spænder kalkmalerierne over gotisk og romansk kirkekunst, der kan gøre kirken endnu mere seværdig i årene fremover.

Apropos historie og billedsprog, så viser det sig i dag, at datidens kunstnerne, hverken manglede mod eller fantasi, da de fortalte tidens religiøse historie i saftige billeder.

Nationalmuseet benævner fundene som "meget bevaringsværdige".

Under restaureringen af Sanderum Kirke er der fundet kalkmalerier, der kan dateres tilbage til omkring år 1500.

Anstødelige billeder dækket

To udsmykninger var fritlagt af lokale håndværkere i forbindelse med en kalkning i 1880’erne, men det daværende menighedsråd fandt nogle af figurenes kontante billedsprog for anstødelige, og værkerne blev malet over.

Det er ofte sagt om kirkegængerne, at de kunne vælge mellem at sidde i kirken og tænke på kroen eller omvendt. I Sanderum kunne de til gengæld sidde i kirken og tænke på slige erotiske ting og sager, mens præsten prædikere på latin, som stort set ingen forstod sig på.

Med fundene højt oppe i kirkens hvælvinger opstod der en ny og ganske anderledes situation i nutidens udflyttersamfund syd for Odense.

Der skulle nemlig ansøges om ekstra 1,5 millioner kroner til det videre arbejde.

Under restaureringen af Sanderum Kirke er der fundet kalkmalerier, der kan dateres tilbage til omkring år 1500.

Lyttede til eksperterne

Nationalmuseets afdeling for bevaring anbefalede malerierne fritlagt, og det var et udspil, der overraskede menighedsrådet. Det havde ellers set frem til genåbning engang til sommer.

- Vi lyttede til eksperterne og besluttede, at også vi ønskede kalkmalerierne afdækket, da vi fandt malerierne som væsentlige bidrag til kirkens udsmykning og historie. Den beslutning sendte vi videre til Hjallese Provsti, der reagerede hurtigt og positivt.

Sagen blev sendt til Fyens Stift, der tog indstillingen til efterretning.

Der blev givet grønt lys for en ekstra bevilling og tre af Nationalmuseets egne konservatorer havde arbejde året ud.

Under restaureringen af Sanderum Kirke er der fundet kalkmalerier, der kan dateres tilbage til omkring år 1500.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce