Annonce
Livsstil

Pigen er 18 - huset 436

Foto Steen Heiberg Assens ældste hus

I Korsgade i Assens ligger en af den slags ejendomme, der får turisternes øjne på stilke. Det lerklinede hus fra 1572 har rummet snedkere, hattemagere, frøkener og social- demokrater - i dag rummer det Rie Nielsen og hendes familie

Pigen er 18, temperaturen 25 - huset 436.

Det kan det næsten ikke blive mere fynsk sommerpostkort.

Gårdhavens brosten er toppede, de røde roser slynger sig i duftende flor, og solen smiler til gårdhavens hvide kurvebænk, hvor 18-årige Helene Lund-Sørensen udsmykker dagen i selskab med en god bog.

På det smalle fortov få meter derfra gør turister stop ved det gule hus med den sorte jernport. De læner først nakken tilbage, så drejer de hovedet på skrå og øjnene på højkant for at få et kig gennem jernporten. Klik, siger det - og nummer 11 er endnu et minde i et digitalt feriealbum.

Korsgade 11 er et af de ældste huse i Assens - det er fra 1572 og fredet.

Her har boet hattemagere, sadelmagere, snedkere, isenkræmmere, frøkener, socialdemokrater og minimum én venstrekvinde - Rie Nielsen - der muntrer sig ved tanken om, at Socialdemokratiet engang havde sit lokale partikontor, hvor hun i dag har stue.

Annonce
Et kig fra porten gennem den forreste gård. Roserne på siden af huset har to funktioner - de pynter, og de skærmer, så der er en smule privatliv i gården.

Aldrig til salg

Socialdemokraterne er rykket ud for længe siden, men Rie Nielsen (tidligere formand for Venstre i Assens) bor her, og skal hun herfra, bliver det i vandret position.

- Jeg er vild med mit hus. Folk kan byde hvad som helst for det - det kommer ikke til salg. Aldrig, siger hun med tryk på aldrig.

Rie Nielsen købte sin historiske drøm i 1989 formedelst 450.000 kroner. Da lignede bygningen ganske vist mere historie end drøm. Ejendommen rummede tre lejligheder, og de trængte med et behersket sprogbrug til noget af en overhaling.

Det vidste Rie Nielsen, men huset måtte hun eje.

- Jeg er vild med gamle huse, og jeg er vild med Assens. Da min datter (i dag 31 år og meget, meget gravid, red.) var lille, gik jeg forbi huset med hende i barnevogn, og jeg sagde til mig selv, at hvis det nogen sinde kom til salg, så ville jeg købe det.

Det skete. Ganske vist mange år senere, men det skete.

Badeværelset i stueetagen er selvfølgelig også holdt i den gamle stil, der er tro mod huset. Bemærk koøjet i døren.

Lokalplan skal passes

I dag bor Rie Nielsen i huset med sin mand Bjarne Gjervig og hans 18-årige tvillinger - Helene og Peter - der så småt er trukket hjemmefra.

Rie Nielsen vidste også, at hun investerede i et stykke Assens-historie. Kort tid efter købte hun endnu et af byens ældste huse - det ligger ligledes i bykernen og er i dag lejet ud.

- Det er så vigtigt, at vi bevarer det gamle. Man skal selvfølgelig søge om tilladelse til at renovere selv de mindste ting, men der er jo en mening med at have en lokalplan, siger Rie Nielsen, der kan tale sig meget varm meget hurtigt, når emnet er byrenovering.

- Det er fint, at man ikke bare kan lave om. Selvfølgelig er det tit meget dyrere at restaurere gammelt end at hyre en gravko og jævne det hele med jorden og bygge noget nyt, men så kommer det hele til at ligne hinanden. Vi skal værne om det, vi har.

Fra at rumme tre lejligheder, mønstrer det lerklinede hus med de røde vinduer i dag knap 300 kvadratmeter bolig til én familie.

I stueetagen er der pænt højt til loftet, i stuen på første sal er der lavt, og på anden etage går loftet op i kip med fritlagte bjælker.

I stueetagen er der køkken, kontor, badeværelse og ud mod gaden den stue, der i sin tid rummede førnævnte socialdemokrater, og som måske skal omdannes til "noget sjovt" - måske et bed and breakfast eller en butik af en eller anden art.

- Det kunne være meget skægt, men jeg ved ikke, om det nogensinde bliver til noget - men det er da altid rart at have planer, smiler Rie Nielsen og danner fortrop til førstesalen.

Et kig gennem køkkenet, der lige som alt andet er bygget specielt til huset. Det er f.eks. umuligt at gå ud og købe et komfur, der passer i et hus fra 1572. Der er varme i gulvet i køkkenet.

Vindue til 17.000 kr.

Den er også renoveret og rummer stue med brændeovn, to værelser og et mindre nyistandsat badeværelse, hvis beskedne vindue er arkitekttegnet og derfor alt andet end en ydmyg post i budgettet. 17.000 kroner står det i.

På anden sal ligger soveværelset med en herlig udsigt over vandet, og tilbage er to værelser, hvoraf gemalen har inddraget det ene til sin store radioamatør-hobby.

Rie Nielsen har kig på det til hyggestue, men endnu er det lykkedes hendes bedre halvdel at forsvare sin maskuline bastion udi radiobølger.

Her er "mande-helle", og selv om fruen har det med at tale varmt for sin sag, har hun forståelse for, at visse ting må have lov at være, som de er.

Og hvis de ikke skulle have lov at være det i et hjem fra 1572, hvor skulle de så?

Foto Steen Heiberg Assens ældste hus
Foto Steen Heiberg Assens ældste hus
Stuen i stueetagen ud mod gaden - det var her socialdemokraterne huserede i sin tid - er som resten af huset møbleret med dit, mit og vores. I denne stue er det meste af inventaret dog fra Rie Nielsens familie. Rie Nielsens mor var ud af en snedkerfamilie fra København, og mange af møblerne er håndlavede og stammer fra den gren.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

OB

OB ophæver kontrakten med Anders K. Jacobsen: Kan frit forhandle med andre klubber

Annonce