Annonce
Nordfyn

Pia har klasselokale hjemme i stuen

Pia Kaiser fra Otterup kigger sine noter igennem, inden hun gennem SIM-undervisningen skal fremlægge om Kejsertiden for klassekammeraterne og læreren i Søndersø. Foto: Nils Svalebøg
Resultaterne fra forsøgsordning med SIM-undervisning i Søndersø har været så gode, at man nu udbreder konceptet til hele Fyn.

Otterup: De fleste af os kender til de undskyldninger – eller måske helt legale grunde – der kan være til ikke at komme ud ad døren og afsted på arbejde eller i skole. Men nu er der snart ingen undskyldninger tilbage for at skippe undervisningen på HF & VUC Fyn.

Forsøgsordningen med SIM-undervisning, som man sidste skoleår kørte på HF & VUC Fyn i Søndersø, udrulles nu til hele seks fynske HF & VUC-afdelinger. Resultaterne fra forsøgsordningen har nemlig været rigtig gode, fortæller Peter Vestergaard, som er forstander på HF & VUC Fyn.

- Fra forsøgsordningen har vi oplevet, at tre fjerdedele vælger at komme til undervisningen på skolen, hvis de har mulighed for det. Men kursisterne udtrykker samtidig stor tilfredshed med de fleksible muligheder, som SIM-ordningen giver for at deltage i undervisningen hjemmefra. Med dette tilbud prøver vi optimalt at udnytte de muligheder, som IT giver.

En af dem, der har været oven ud tilfreds med muligheden, er Pia Kaiser fra Otterup. Hun er halvvejs igennem en HF fra afdelingen i Søndersø og synes, at ordningen er en "eminent mulighed".

Annonce

Kort om SIM

Hvad er SIM?

SIM-undervisning er et nyt tiltag på HF & VUC FYN, som tilbyder, at man selv kan vælge, om man vil møde op til den almindelige undervisning i klasselokalet eller om man vil følge undervisningen online hjemmefra. Som en tredje mulighed kan den faglige læring fra undervisningen også "samles op" gennem små videoer, som lærerne løbende producerer, og som kursisterne har fri adgang til. Det vil sige, at hvis man en dag ikke har mulighed for at deltage i en undervisningstime hverken på skolen eller online, så kan man indhente undervisningen senere gennem de uploadede videoer. SIM-undervisning står for SIMultan – fordi du kan deltage, uanset hvor du befinder sig.

Hvordan fungerer det?

I lokalet, hvor undervisningen foregår, er der et kamera og en mikrofon, som gør, at undervisningen streames live. Kameraet filmer lærerens undervisning ved tavlen, og kursisterne kan følge med i undervisningen, stille spørgsmål til læreren og svare på lærerens spørgsmål – uanset hvor de sidder. Kun i enkelte fag indgår der undervisningstimer, som kræver, at man møder fysisk op. Det kan for eksempel være fag som biologi eller fysik, hvor der ind imellem laves eksperimentelle forsøg.

Udstyret til SIM-undervisningen er enkelt og kræver ikke store tekniske investeringer.

Hvem kan bruge det?

SIM-undervisning tilbydes fra dette skoleår på HF og VUC i byerne Glamsbjerg, Nyborg, Søndersø, Svendborg, Middelfart og Faaborg, og alle elever kan frit vælge, om de vil deltage i undervisningen i klasselokalet eller følge den online. Man binder sig ikke til hverken den ene eller anden type undervisning, og man kan derfor fra dag til dag vælge, hvordan man vil følge undervisningen.

Trygge rammer

Pia Kaiser er 46 år, ordblind og mor til seks børn, der også alle er ordblinde. Da hun sidste sommer valgte at begynde på HF, gik hun mere og mere over til at følge SIM-undervisningen – særligt efter at hun for anden gang blev ramt af stress og havde brug for at være hjemme i trygge rammer.

- Der kunne jeg mærke, at det nogle gange blev lidt svært at komme ud ad døren, og så er det jo skide fedt, at selvom man har en dårlig dag, så går man bare ind og tænder computeren. Så er man der stadigvæk og går ikke glip af noget, fordi man ikke møder fysisk op på skolen.

Det sker alligevel cirka en gang om ugen, at Pia Kaiser vælger at møde op på skolen for at følge undervisningen der, men uanset, hvor hun den enkelte dag vælger at tage imod læring, så er morgenritualet det samme.

- Jeg står op om morgenen og gør mig klar, præcis lige som hvis jeg skulle over på skolen, for ellers så bliver det lidt lallet, hvis man bare bliver liggende inde i sengen og tænder for skærmen i nattøj. Så kommer man ikke i gang på samme måde. Det er i hvert fald min erfaring.

Valgfrihed giver mindre pres

SIM-undervisningen er et tilbud, der er åbent for alle, men - lyder det fra HF & VUC i Søndersø - så er der flere grupper, der kan få særlig stor gavn af SIM-undervisningen. Det er for eksempel unge mødre, som har mulighed for at være hjemme ved et sygt barn og alligevel få gavn af undervisningen.

Der kan også være store fordele for unge med social angst, som ikke behøver at sidde midt i en klasse med mange mennesker, og endelig vil det også være en fordelagtig ordning for unge, som dyrker elitesport ved siden af og som indimellem kan være forhindret i at deltage i klasselokalet.

- Vi håber, at vi med denne måde at organisere undervisningen på kan hjælpe flere til at komme videre med deres uddannelse, lyder det fra Peter Vestergaard.

Pia Kaisers historielærer Michael Juul Nielsen foran tavlen i klasselokalet i Søndersø. Foto: Nils Svalebøg

Nye krav til lærerne

Igennem hele foråret har der været kørt en række kurser for at klæde lærerne bedst muligt på til den nye måde at undervise på.

- Det stiller jo nye krav til lærerne, at de skal rumme både kursister i lokalet og online kursister samtidig med, at de skal have styr på teknikken, fortæller Peter Vestergaard.

Pia Kaiser fortæller, at man ikke kan sidde og putte sig derhjemme. Læreren sørger nemlig altid for at inddrage og stille spørgsmål til dem, der sidder og følger undervisningen hjemmefra.

- Så der vil man faktisk nemmere kunne putte sig i klasseværelset, hvis det er det, man vil. Og man har typisk også lidt flere afleveringer, hvis man sidder hjemme, fordi man skal bevise, at man er aktiv. Så for dem der gerne vil snyde lidt og tænker, at det her er en nem udvej, så tror jeg, at de bliver skuffede. Man kommer ikke sovende igennem det.

Når Pia Kaiser er færdig med sin HF næste sommer, ønsker hun at søge ind på statskundskab på universitetet.

I Pia Kaiser klasse med i alt 16 elever, er der normalt tre, der følger undervisningen hjemmefra. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

23-årig havde været til fest: Politiet mangler oplysninger om dræbt ung mand på motorvejen

Leder For abonnenter

Bevar sjælen i byerne

Hver gang man fjerner et hus, fjerner man noget af sjælen, sagde socialdemokraten Anders W. Berthelsen til avisen tidligere på ugen, mens han travede rundt i Hunderup-kvarteret i Odense sammen med en journalist for at kigge på en række af de matrikler, hvor gamle villaer er blevet revet ned til fordel for nybyggeri. Berthelsen har ret: Der forsvinder noget af et kvarters sjæl, når man river en epoke-typisk bygning ned i et kvarter for at erstatte den med et nymodens byggeri. Derfor er det klogt, at de fynske lokalpolitikere beslutter sig for at gennemføre bevarende lokalplaner for kvarterer og bydele, hvor man ønsker at bevare et særligt arkitektonisk udtryk. Det gælder både i Hunderup-kvarteret og i andre boligområder i Odense og på Fyn. Diskussionen om at bevare bygninger drejer sig nemlig ikke blot om nedrivning af gamle villaer i det fornemme Hunderup-kvarter. Det drejer sig også om Gerthasminde og om Møllers Villaby i Odense, og det drejer sig om dusinvis af bymiljøer i Faaborg, i Assens, i Svendborg, ja, i stort set alle de fynske byer. For i langt de fleste byer, landsbyer og bydele findes der karakteristiske bygninger eller kvarterer, som er værd at bevare. Bevares: Vores byer er ikke museer. Derfor er det ikke alle udhuse, cykelskure og parcelhuse, der partout skal bevares for eftertiden, for vores byer skal være levende og kunne udvikle sig i takt med tiden og behovet. En levende by betyder imidlertid ikke, at man som boligejer skal kunne rive bygninger ned efter forgodtbefindende. Tværtimod: I en levende by udviser man respekt for byen, for historien. For dens sjæl. De nedrivninger og nybygninger, som blev nævnt i avisen tidligere på ugen, var markante eksempler på, at det er nødvendigt at skærpe bevaringskravene i Hunderup-kvarteret. Derfor vil det være klogt at gennemføre en bevarende lokalplan i rigmandskvarteret, ligesom det vil være klogt at se på bevaringsindsatsen i andre områder i Odense og i de andre fynske byer. For vi skal have sjælen med. Også i vores byer.

Annonce