Annonce
Fyn

Phishing: Sådan undgår du at hoppe i svindel-fælden

Engang kunne man spotte en fup-mail på dårligt sprog, der tydeligt havde været igennem Google Translate. I dag skal man dog være noget mere opmærksom for at spotte sådan en mail. Foto: Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson

De fleste danskere er blevet gode til at spotte falske mails, når det drejer sig om den slags, der påstår, at du har glemt at hente en stor lottogevinst eller en anselig arv fra din rige onkel i Amerika. Men svindlerne bliver dygtigere og dygtigere. Læs her, hvordan du undgår at falde for phishing-mails.

Annonce

1. Forhold dig skeptisk

Engang kunne man spotte en fup-mail på dårligt sprog, der tydeligt havde været igennem Google Translate. I dag skal man dog være noget mere opmærksom for at spotte sådan en mail. Foto: Scanpix/Pawel Kopczynski

En phishing-mail beder dig om at udlevere personlige oplysninger, for eksempel nøglerne på dit NemID nøglekort. Vær skeptisk over for mails, der efterspørger den slags informationer. Hverken din bank eller en offentlig myndighed vil nogensinde bede dig om at udlevere den slags oplysninger. Ordlyden i en phishing-mail er ofte præget af en skræmmetaktik. Eksempelvis kan der stå, at din netbank er ved at blive hacket, eller at dit NemID spærres, hvis du ikke følger instruktionerne i den pågældende mail.

2. Klik ikke på links

Links i phishing-mails har til formål at narre dig hen på forfalsket websted. Det mest sikre er helt at undlade at klikke på links i mails eller på websider, du ikke har tillid til. Indtast i stedet webadressen i browserens adressefelt.

3. Kontakt afsenderen

Hvis du er i tvivl, om en mail er ægte, er det en god idé at ringe eller sende en mail til afsenderen. Du skal dog ikke bruge svar-funktionen i mailen, for så ryger svaret blot tilbage til svindlerne. Find i stedet selv mailadressen eller telefonnummer via en søgemaskine. I øvrigt vil virksomheder og institutioner gerne advares, hvis der er falske mails i omløb med deres navn.

4. Brug forskellige passwords

Brug ikke det samme password flere steder. Hvis du genbruger dit password, skal svindlerne kun have fat i dit password til ét websted for at få adgang til alle de andre steder, hvor du har brugt det samme password. Brug desuden stærke passwords, det vil sige minimum otte karakterer med både tal, tegn og store og små bogstaver.

Kilder: NemID, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen og Rådet for Digital Sikkerhed

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Tidligere rådmand Per Berga er død

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Annonce