Annonce
Nyborg

Philipsen tænker stort

Dette triste syn møder tusindvis af gæster, der kommer til Nyborg fra motorvejen. Nu er der lagt op til et butikscenter på 15.000 kvadratmeter. Arkivfoto: Mogens Rasmussen.

Der lægges op til et kæmpe center på Nyborg Lynfrost-grunden. 15.000 kvadratmeters butiksareal svarer næsten til det samlede butiksareal i bymidten.

Nyborg: Der bliver tænkt store tanker både på rådhuset og hos Philipsengruppen i Viborg, når det drejer sig om fremtiden for Nyborg Lynfrost-grunden lidt uden for Nyborg centrum.

Philipsengruppen, der ejer de gamle frysehuse, har ønsket mulighed for at bygge et butikscenter på grunden på op til 15.000 kvadratmeter eller næsten lige så stort som det samlede butiksareal i bymidten. Ønsket er også en stor dagligvareforretning og efter bearbejdning på rådhuset er det blevet til én dagligvareforretning i størrelse mellem 500 og 2600 kvadratmeter. (Den nye Rema 1000 ved Enghave/Storebæltsvej er til sammenligning 1000 kvadratmeter).

Desuden skal der være udvalgsvareforretninger på tilsammen 12.400 kvadratmeter. Der skal være plads til maksimalt tre "mindre forretninger" på mindst 500 kvadratmeter, mens resten skal være større, nemlig over 750 kvadratmeter. Der skal også være plads til helt store forretninger som bilforretninger, trælast eller noget i den stil.

Ønsket fra ejeren bliver nu skrevet ind i forslaget, der skal ind i kommuneplanen.

Nyborg Kommune fik sidste år rådgivnings-virksomheden COWI til at regne på konsekvenserne af et butikscenter på Lynfrosten. COWIs anbefaling lød på, at politikerne bør give lov til et butikscenter på 7.500 kvadratmeter. Butikkerne her skal hver især være forholdsvis store for at skåne de traditionelle butikker i bymidten, mindst 1500 kvadratmeter, og samtidig skal der lægges ekstra kræfter - læs penge - på at styrke bymidten i Nyborg, hvor det meste af handlen jo holder til.

Det er altså ret langt fra Philipsen-gruppens ønsker og det forslag, der nu bliver lagt frem. Det ønskede center minder mere om det, som COWI kaldte det "store scenarium". COWIs beregninger viste, at sådan et center ville genere en stor ekstra omsætning i Nyborg som helhed, nemlig en vækst på over 25 procent - til gengæld vil det gå hårdt ud over de eksisterende forretninger i byen. De eksisterende butikker ville tabe omsætning på mellem 105-165 millioner kroner pr. år, og det vil betyde lukninger og flytninger fra bymidten, skrev COWI for et år siden.

I dagsordenspunktet om Lynfrost-sagen har piben dog en helt anden lyd. Her skriver embedsmændene, at et stort butikscenter på Nyborg Lynfrost vil være "et supplement til den eksisterende handel i byen, særlig bykernen."

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Magnus & Aksel sang tårerne frem i X Factor: - Når I står der og sprudler, så tænker man WAUW!

Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense

Fra sceneskræk til sanger: Odenseanske Aksel er med i X Factor

Annonce