Annonce
Kultur

Peter Sommer deler ansvaret: Livet og Tiggerne ruller videre

45-årige Peter Sommer har de seneste år fordelt ansvaret mellem sig selv og medlemmerne i bandet Tiggerne. Foto: Simon Staun
Peter Sommer & Tiggerne udsender 16. januar gruppens andet album "Stærk strøm hen over ujævn bund", der tydeligt tegner billedet af nye tider, hvor frontfiguren indordner sig mere efter bandet end omvendt. Avisen Danmarks musikredaktør var med i studiet, da de seks musikere finpudsede sangene inden den første af mange koncerter i 2020.

Samspil: - Livet ruller videre, selvom det er hårdt. Videre og så videre lidt ligesom i sport, forkynder Peter Sommer på hans og bandet Tiggernes aktuelle album, "Stærk strøm hen over ujævn bund".

Tiggerne har rullet sammen med Peter Sommer i to omgange, og mens Peter Sommer i første epoke var omdrejningspunkt og øverstkommanderende i bandet, er både magten og æren i Tiggerne version 2.0 delt med de øvrige fem medlemmer.

Derfor er alle seks musikere inviteret med på Amager-studiets Starfish' førstesal i et køkken, der lever op til betegnelsen samtalekøkken. For alle i bandet får på skift lov at svare på de medbragte spørgsmål.

Hvilken af de 10 nye sange har I de største forventninger til live?

Palle Hjorth, orgel: - Jeg er glad for, at jeg skal svare på det spørgsmål. Albummets andet nummer hedder "Mørket trumfes af Palle Hjorth", hvor jeg er tildelt en orgelsolo, hvilket er helt nyt i dette orkester. Det forventer jeg mig utrolig meget af live. Vi har ikke tidligere være et band med mange soli, men på den nye plade får vi lov til at svæve en smule ud i atmosfæren. Det gør det sjovere at være en del af bandet. Vi har ikke tidligere haft orgel med live, og det er kun brugt en enkelt gang i studiet på "Sandhed Nr. 502" fra 2008.

Hvis der efterhånden er udviklet en speciel "Tigger"-lyd, hvordan vil I så beskrive den?

Søren Bigum, guitar: - Uuuuh ... Jeg vil beskrive vores lyd som summen af seks mennesker, der spiller Peters sange, så godt vi kan. Der er ikke noget bestemt band, vi gerne vil lyde som. Vi har alle bands, vi ser op til og tripper over, men jeg kan ikke nævne et enkelt referencealbum. Sangene på det nye album er ikke entydigt langsomme, lave, høje eller hurtige. Det spænder virkelig bredt dynamisk og stikker i alle retninger. Jeg tror, at vores lyd handler om en kronisk søgen og lysten til at nå nye steder hen.

Peter Sommer, sang og guitar: - Vi går efter et swing-ideal, som man tit hæfter på bands, der har spillet lang tid sammen. Tidligere udsprang vores lyd ofte af, at jeg kom med en sang og en guitar, som bandet skulle klæde på. Det er slet ikke sådan, vi skriver sange mere. Det er bandets lyd og mine sange. Ikke omvendt.

Hvor er Tiggerne om 10 år?

Søren Poulsen, trommer: - Forhåbentlig er vi alle i live ... Derudover håber jeg, at vi stadig udvikler os og nyder at spille sammen. Jeg synes, det er federe end nogensinde at spille med de gutter her, så hvis den udvikling kan fortsætte, ville det være en kæmpe drøm.

Hvis I havde været et hold i en idrætsgren, hvad skulle det så være for et hold, og hvilken titel ville I gerne vinde?

Henrik Poulsen, bas: - Det er sgu sjovt, du spørger. Palle fik for 10 år siden idéen, at vi skulle lave et curlinghold og mødes to timer hver tirsdag, inden vi skulle i øvelokalet. Drømmen var at vinde OL. At det lige blev curling skyldes, at man ikke skal være i særlig god form. Det kan også være, det er der, Tiggerne befinder sig om 10 år. På isen til et OL. Jeg tænker, at Palle skal være ham, der står bagved og råber: "Feeeeej".

Palle Hjorth: - Jeg tror faktisk, jeg ville være virkelig god til curling, fordi jeg har curlingsyn ...

Når fem mænd er sammen i længere tid, opstår der næsten altid øgenavne. Hvad har I fundet på i Tiggerne?

Søren Zahle, guitarist: - Vi har sgu mange ... Henrik er nok den, der har fået flest. Han hedder både Ib René, De Clerk og Deep Pocket. Søren Bigum fik et fedt øgenavn efter en koncert, hvor Kim Skotte fra Politiken kaldte ham Piper. Det har hængt ved siden.

Peter Sommer: På engelsk er en "piper" en rottefænger - en musiker, der lokker med sit mystiske spil. Ligesom i Led Zeppelins "Stairway to Heaven" med linjen: "Then the piper will lead us to reason". Det er også navnet på en champagne og med i navnet på et advokatfirma ... Jeg ved ikke, om Palle selv kender til det, man han kaldes Røvpalle, fordi han så ofte er ude at spille. Henrik er solhingsten. Zahle kaldes Mr. Zahle, Sorrento, Doctor Z, LZ og Performance. Vi har det sgu sjovt og sidder tydeligvis tæt i tourbussen.

Palle Hjorth: - Jeg synes, vi skal arbejde med noget andet end Røvpalle. Jeg kan bedre lide Skovhuggeren fra Højby, fordi jeg spiser så mange træstammer.

Hvilke sange udgør de to musikalske modpoler på "Strøm hen over ujævn bund"?

Peter Sommer: - "Videre og så videre" er oplagt at nævne som yderpunkt med al dens løsningsparathed. Det er et oprigtigt forsøg på at skrive en opløftende sang, hvor det ikke er tvivlen eller problemer, der er i fokus. Den handler derimod om, at alt har løst sig, og at man trygt kan gå videre i livet. De sange har vi sgu ikke lavet mange af. De øvrige sange er meget søgende og handler om at være på vej. Om aldrig at sætte sig på et synspunkt. Åbningsnummeret, "Lad mig forlade dig, før du forlader mig", er fuld af håbløshed og en erkendelse af, at man troede, man kunne, men overhovedet ikke ku'.

Hvad har været højdepunktet i Tiggernes liv?

Palle Hjorth: - Jeg er nødt til at svare vores koncert på Orange Scene på Roskilde Festival i 2018. Det er det oplagte svar, men også det rigtige svar. Inden var vi meget nervøse, men da vi kom på scenen, glemte vi alt om nerver og var meget afslappede. Det endte med at blive et af de nemmeste jobs nogensinde, og vi følte os på intet tidspunkt overmatchet. Det var også en enorm anerkendelse at få lov at optræde på Orange, og så var det fedt at mærke, hvor meget publikum ville os.

Søren Bigum: - Jeg synes faktisk, at vores første øver i efteråret 2016 efter at have været væk fra hinanden i syv år var et højdepunkt. Det var som at flytte tilbage til sin gamle lejlighed, hvor man præcis ved, hvor kaffemaskinen, tv'et og sofaen står. Jeg følte mig fuldstændig afslappet og tryg. Det var så fedt at slå de gamle sange an og fornemme, at vi ikke bare spillede dem lige så godt som i gamle dage. Men bedre, fordi vi alle sammen var modnet undervejs.

Hvad er det værste og bedste ved at arbejde sammen med Peter Sommer?

Søren Bigum: - Peter er en eksemplarisk leder, som ser og faciliterer os alle sammen. Man føler sig værdsat og hørt i hans orkester. Det værste er, at han bor på Amager, så vi ikke kan øve så ofte, som jeg gerne ville. Omvendt betyder det, at man altid glæder sig til at være sammen.

Peter Sommer: - Det vil jeg også godt svare på ... Inden vores pause var jeg usikker på mig selv, hvilket bandet kompenserede for. Min usikkerhed forplantede sig i dem, hvilket godt kunne være hårdt at navigere i. Jeg føler mig væsentlig mere sikker på mig selv og min rolle som sanger og sangskriver i dag, hvilket sparer de andre for en del gætterier og usikkerhed. Jeg føler i højere grad, at vi er forenet som band i dag og fordeler ansvaret mellem os.

Hvad gør bandet Tiggerne til noget særligt?

Søren Poulsen: - At der er frihed til, at vi hver især træder frem på den måde, vi har det bedst med. Vi har også mange relationer indbyrdes, som betyder meget. Jeg har spillet sammen med Henrik i 25 år, Peter og Zahle har arbejdet sammen lige så længe, mens Palle og Bigum har gået på konservatoriet sammen. Derudover har vi spillet sammen på kryds og tværs i en lang række andre bands. Vi har et enormt godt sammenhold og er gode venner, der vil gå langt for at hjælpe hinanden. Også uden for bandet.

Er der opstået særlige traditioner i bandet?

Henrik Poulsen: - "Elskede at drømme, drømmer om at elske" er bygget på snaps og sild. Det var som at holde julefrokost hver eneste middag. Til aftensmad fik vi de samme to thairetter hver eneste aften, en dag prøvede vi en tredje ret og fik ikke én eneste sang i kassen. Never change a winning team ... Med "Stærk strøm hen over ujævn bund" har vi ikke helt haft samme tilgang til maden.

Hvordan er det at skulle sætte lyd til Peter Sommers inderste tanker:

Søren Zahle: - Det er fantastisk, og det har det været helt tilbage til tiden med Superjeg i begyndelsen af 00'erne. Jeg var med til at sætte musik til Peters allerførste sang, "Alle byer har en Adelgade", som aldrig er kommet med på et album. I min optik er Peter klart den bedste danske sangskriver, og det er spøjst at tænke tilbage på, hvordan vi sad sammen som knægte og flippede ud over CV Jørgensen. Peter er blevet vores tids CV, fordi han kan noget, ingen andre kan med ord. Jeg ved godt, det lyder som fedteri, men jeg mener det sgu.

Peter Sommer: - I den sammenhæng er det interessant, at mine ord fylder mindre og mindre i processen. Tidligere skulle musikken passe til lyrikken. I dag former jeg ofte mine tekster efter stemningen i melodien. På den måtte sætter jeg ord og tanker på det, der rumsterer i de andres indre. Jeg synes, jeg er blevet bedre til at lukke øjnene og finde forklaringen på, hvad en melodi handler om. At afkode præcis hvilken sang, vi er i færd med at skabe. Om fundamentet er tvivl eller håb.

Hvilken Tigger-sang har haft den sværeste fødsel?

Peter Sommer: - Det er sangen "Vejskilt", som heller ikke kom med på "Stærk strøm hen over ujævn bund". Det er en sang, jeg har forsøgt at knække koden på i 12-13 år med forskellige bands. Det var en sang, min dengang treårige søn mente, jeg skulle skrive og sende til statsministeren, fordi vejskiltene vendte den forkerte vej i hele verden. Den har været i spil til tre Peter Sommer-plader, to De Eneste To-plader og nu to Peter Sommer & Tigger-plader. Den er indspillet flere gange med fuldt orkester og band. Og droppet hver eneste gang. Den er ikke landet endnu i Tiggerne-regi, men jeg krydser fingre. Jeg tror, det er sangen, der vender hele bøtten og bliver vores "Kvinde min". Indtil da ligger den nede på bunden af skibet og ruller rundt. Om 10 år står vi stadig og kæmper med den sang. Sådan er vi. Altid på vej. Altid videre og så videre.

Peter Sommer & Tiggerne live 2020

19. februar: Fermaten, Herning

20. februar: Kulturhuset, Skanderborg

21. februar: Godset, Kolding

22. februar: Bygningen, Vejle

23. februar: Voxhall, Aarhus

24. marts: Turbinen, Randers

25. marts: Posten, Odense

marts:

marts:

Blå bog

Peter Sommer Christensen er født 28. august 1974 og opvokset i Skanderborg.

Sammen med Carsten Valentin Lassen udgav han to albummer med gruppen Superjeg i 2002 og 2003.

I 2004 solodebuterede Sommer med albummet "På den anden side" med hittet "Valby Bakke". Siden har han udsendt albummerne "Destruktive vokaler" (2006), "Til rotterne, til kragerne, til hundene" (2008), "Alt forladt" (2013) og "Elskede at drømme, drømmer om at elske" (2018) og nu "Stærk strøm hen over ujævn bund" (2020). De to sidstnævnte med bandet Tiggerne.

Tiggerne består af Henrik Poulsen - bas, Søren Poulsen - trommer, Søren Zahle - guitar, Palle Hjorth - orgel/keyboard samt Søren Bigum - guitar.

Bandmedlemmerne skiftes til at svare på spørgsmål. Fra venstre er det Peter Sommer, Søren Zahle, Henrik Poulsen og Søren Poulsen. Foto: Simon Staun
Peter Sommer & Tiggerne skal på turné i februar og marts, hvor de spiller to gange fem dage i træk. Foto: Simon Staun
Palle Hjorth på orgel og Henrik Poulsen på bas giver den gas på nummeret "Begge veje". Foto: Simon Staun
Søren "Piper" Bigum bruger violinbue på sin guitar på åbningsnummeret "Lad mig forlade dig, før du forlader mig". Foto: Simon Staun
Peter Sommer & Tiggerne består ud over Peter Sommer af (fra venstre) Palle Hjorth, Henrik Poulsen, Søren Bigum, Søren Zahle og Søren Poulsen. Foto: Simon Staun
Peter Sommer er den eneste, der bor på Sjælland. Faktisk er det på Amager, mens fire af Tiggerne bor i Jylland og enkelt på Fyn. Foto: Simon Staun
Annonce
Odense For abonnenter

Tiltale mod 32-årig: Sendte bud efter Abdinurs drabsmand og to andre med skarpladte pistoler

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Fyn For abonnenter

Forening svindlede med indsamling til kræftramte børn: Formand ville frifindes i landsretten - fik langt hårdere straf

Kerteminde

Tina åbner klinik på sin landejendom: Nu mangler hun bare et behåret ben

Odense

Første uheld: Letbanen støder sammen med personbil under testkørsel

Forsker: Sygeplejerskers opsigelser kan blive kendt ugyldige

Nyborg For abonnenter

Unge i Nyborg får deres helt eget byråd

Navne

Fynske dødsfald

Nordfyn

Telefonstorm på værkstedet: - Folk reagerer først, når Peter Tanev siger, at nu kommer vinteren

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Fyn

Hun brænder for det frivillige arbejde for udsatte mennesker: Derfor skal Sarwa Sharif være Årets Fynbo

Odense For abonnenter

Manden med arret gør op med den voksne, der forgreb sig på ham som lille: Skriver "afskedsbrev til min pædofil"

OB

Lars Høgh i sin bog om OB's bestyrelsesformand: Niels Thorborg tog mig aldrig over på sit hold

Annonce