Annonce
Indland

Peter Madsen kræves idømt fængsel på livstid

Ubådskaptajn Peter Madsen blev reddet i land i Dragør Havn fredag 11. august 2017, da hans ubåd sank. Anklagemyndigheden mener, at Madsen om bord på ubåden "UC3 Nautilus" dræbte journalisten Kim Wall, og at han selv sørgede for, at fartøjet sank.

Ubådsbygger Peter Madsen tiltales for drab, usømmelig omgang med lig og for særlig farlig voldtægt.

Anklagemyndigheden har tirsdag rejst tiltale mod ubådsbyggeren Peter Madsen for drabet på den svenske journalist Kim Wall.

Den 47-årige Madsen kræves idømt fængsel på livstid. Samtidig nedlægges der en sekundær påstand om forvaring.

Retslægerådet har nemlig vurderet, at Peter Madsen er så farlig, at forvaring på ubestemt tid kan være påkrævet for at undgå ny kriminalitet.

Det er anklagemyndighedens opfattelse, at drabet på Wall skete efter forudgående planlægning og forberedelse.

Ifølge anklageskriftet er drabsmåden ukendt, men det kan være sket ved halsoverskæring eller kvælning.

Der er samtidig rejst tiltale for særlig farlig voldtægt ved andet seksuelt forhold end samleje og for partering.

- Der er tale om en meget usædvanlig og ekstremt grov sag, som har haft tragiske følger for Kim Wall og hendes pårørende, siger specialanklager Jakob Buch-Jepsen i en pressemeddelelse.

Det har tidligere været fremme, at Peter Madsen nægter sig skyldig i drab. Han afviser også, at forbrydelsen på nogen måde skal være seksuelt motiveret, selv om der i Walls underliv er konstateret hele 14 knivstik.

Omvendt har han erkendt sig skyldig i at have parteret Kim Walls lig og i at have smidt kropsdelene i havet.

Det var om aftenen 10. august 2017, at Peter Madsen og den svenske journalist sammen tog afsted i den hjemmebyggede ubåd "UC3 Nautilus".

De stævnede ud fra Refshaleøen i København, men dagen efter kommer kun Peter Madsen levende i land.

12. august blev Madsen varetægtsfængslet i et grundlovsforhør og har siden da fået sin fængsling forlænget flere gange.

Anklagemyndigheden oplyser, at Kim Walls pårørende er underrettet om tiltalerejsningen. Det samme er Madsen og hans forsvarer, Bettina Hald Engmark.

Hun oplyser tirsdag eftermiddag til Ritzau, at hun ikke har kommentarer til udviklingen i sagen. Advokaten er beskæftiget i en anden straffesag og siger, at hun senere skal tale med sin klient om den rejste tiltale.

Ud over forbrydelserne mod Kim Wall tiltales Madsen for to grove overtrædelser af lov om sikkerhed til søs. I øvrigt vil anklagemyndigheden kræve ubåden konfiskeret med henblik på destruktion.

Allerede nu står det klart, at retssagen mod Madsen begynder i Københavns Byret 8. marts. Der er planlagt otte retsdage, og dommen ventes 25. april.

Annonce

FAKTA: Her er de seneste års livstidsdomme i Danmark

Anklagemyndigheden i Københavns Politi kræver Peter Madsen idømt fængsel på livstid eller alternativt forvaring på ubestemt tid for blandt andet drabet på den svenske journalist Kim Wall.

Her er et overblik over de seneste års domme til livstid i Danmark:

2017: Vestre Landsret: 49-årige Christian Andersen for drab på Hanne Pedersen samt efterfølgende tyveri og ildspåsættelse.

2017: Retten i Svendborg: 26-årige Alexander Jensen idømmes livstid for at have skudt sin gravide ekskæreste og hendes nye kæreste i april 2016 på Langeland.

2017: Retten på Frederiksberg: Ian Ramm Hansen, der er medlem af Bandidos, for at have skudt tre unge personer tidligt om morgenen 11. november 2015. Han ankede sagen på stedet til Østre Landsret.

2016: Østre Landsret: Den 23-årige Asbjørn Haferbier for drab på to mænd i en grusgrav i Sorø.

2016: Vestre Landsret: Peter-Thue Rudgaard for under en ferie i Tyskland at sætte ild til bilen med sine to døtre på bagsædet.

2016: Højesteret: Jørgen Saugsted for drab på advokat Anders Lindholt og forsøg på at dræbe sin tidligere svigersøn.

2012: Vestre Landsret: Andreas Linnet og Jonas Melchior Hansen for drab på 68-årige Elke Mamsen og hendes voksne søn Hans i Møgeltønder.

2011: Københavns Byret: Den såkaldte Amagermand, Marcel Lychau Hansen, for to drab og seks voldtægter.

2011: Retten i Lyngby: Morten Skipper-Pedersen for drab på sine tre børn på to, otte og ti år i Birkerød.

2011: Østre Landsret: Steen Lassen for drab på sin hustru og parrets to børn i Greve.

* Livstidsdømte kan tidligst blive prøveløsladt efter 12 års afsoning.

* Den dømte kan selv indbringe spørgsmålet for retten efter 14 år.

* Gennemsnitligt afsoner livstidsdømte 15-16 års fængsel.

Kilder: Kriminalforsorgen, Ritzau.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Fyn For abonnenter

26,5 milliarder fordelt til sundhed, forurening og trafik: Sådan påvirker regionens budget dig

Annonce