Annonce
Fyn

Peter fik Johnson & Johnson-vaccine som den første på Fyn: - Jeg har lyst til at sænke skuldrene og få hverdagen tilbage

Peter Jølbæk blev vaccineret med Johnson & Johnsons vaccine som den første i Practios nye vaccinationscenter i Dok5000 i Havnegade i Odense. Han forstår godt, at myndighederne vil være forsigtige, men mener, at de to vragede vacciner blot skulle være sat på pause og ikke helt fjernet fra vaccinationsprogrammet. Foto: Lars Krejberg
Practio har nu åbnet dets vaccinationscenter på havnen i Odense, hvor man - hvis man ønsker det - kan få en af de vragede vacciner mod covid-19 fra Johnson & Johnson eller AstraZeneca. Det takkede blandt andre 38-årige Peter Jølbæk ja til, selvom han har været i tvivl om beslutningen.

Klokken 14.30 tirsdag åbnede dørene til Dok5000 på havnen Odense, hvor sundhedsvirksomheden Practio nu tilbyder fynboerne de ellers fravalgte vacciner fra Johnson & Johnson og AstraZeneca.

Forrest i køen var 38-årige Peter Jølbæk fra Odense, der valgte den førstnævnte, amerikanske vaccine, som kun kræver et enkelt stik.

- Den skulle have bedre dækning og en bedre risikoprofil for min aldersgruppe. Og så er man færdigvaccineret med ét stik. Så det var en no brainer, siger han til Fyens.dk, mens han venter det obligatoriske kvarter til observation, inden han må forlade havnebygningen.

Annonce

Han blev dermed den første på Fyn, der gjorde brug af tilvalgsordningen, som et flertal i Folketinget vedtog, efter de to vacciner var blevet valgt fra af Sundhedsstyrelsen på grund af få tilfælde af usædvanlige blodpropper.

Vil ikke bruge ferien i testkø

Peter Jølbæk har været i tvivl, om han skulle gøre brug af tilbuddet, men har kigget på statistikkerne fra USA og accepteret den risiko, der er. Og så har regeringens beslutning om, at Sundhedsstyrelsen skal revurdere vaccinerne, fordi vaccinationskalenderen er skredet, også haft indflydelse.

- Hvis der ikke skal mere til, end at vaccinationskalenderen rykkes, så er de nok ikke så farlige. De er jo godkendt alle mulige andre steder, det er kun ganske få lande, der har taget dem ud. Jeg er enig i, at man skal være forsigtig, og der skal være tillid til vacciner, men forsigtighedsprincippet er gået for langt. Man skulle kun have sat dem på pause, mener Peter Jølbæk, der ser frem til at få friheden tilbage.

Peter Jølbæk kom i god tid og fik lov at få en stol, mens han ventede på at blive vaccineret. Det strammede lidt i skulderen, men ellers oplevede han intet ubehag ved stikket, som sikrer ham friheden til cafébesøg og til at se sine forældre uden først at skulle testes. Foto: Lars Krejberg

- Jeg har lyst til at sænke skuldrene og få hverdagen tilbage. At kunne gå på café eller ud at få en øl uden at skulle testes. Der er jo også en sommerferie, der står for døren, og den vil jeg ikke bruge på at stå i testkø, siger han.

Annonce

Lægeordineret vaccine

Vaccinerne fra Johnson & Johnson og AstraZeneca blev taget ud af programmet af Sundhedsstyrelsen, fordi der har været nogle få tilfælde af særlige blodpropper hos vaccinerede. Og det har også været en del af overvejelserne hos den 38-årige odenseaner, der arbejder for Miljøstyrelsen.

- Det betyder jo ikke nødvendigvis, at man stiller træskoene, men det er da noget, man skal overveje. Heldigvis er man blevet bedre til at sige, hvad man skal være opmærksom på. Men man skal også tage højde for, hvor mange der dør af corona. Og at situationen i det hele taget tærer på folk. Det kan jeg da mærke på venner, familie og kolleger.

Om de vragede vacciner

Vaccinerne fra Johnson & Johnson og AstraZeneca blev taget ud af det danske vaccinationsprogram af Sundhedsstyrelsen, fordi der har været nogle få tilfælde af særlige blodpropper hos vaccinerede. 

Siden da er der kommet større viden om vaccinerne fra andre europæiske lande.

Regeringen har bedt Sundhedsstyrelsen vurdere på ny, om den amerikanske Johnson & Johnson-vaccine og svensk-britiske AstraZeneca alligevel bør tages med i det danske vaccinationsprogram.

Det sker, efter vaccinationsplanen for danskerne flere gange er skredet. Senest på grund af færre leverancer af vaccinen fra Moderna, og fordi godkendelsen af CureVac-vaccinen trækker ud, skrev Ekstra Bladet.

Sundhedsstyrelsen ventes at være klar med den nye vurdering af vaccinerne i løbet af et par uger.

Hvis man ønsker at benytte tilvalgsordningen og få en vaccine fra Johnson & Johnson eller AstraZeneca, kræver det godkendelse fra en læge, og derfor skal man først igennem en videokonsultation, som bestilles på hjemmesiden practio.dk. Herefter vurderer en læge, om der skal ordineres en vaccination.

Peter Jølbæk fik grønt lys efter en videokonsultation lørdag og skulle egentlig have været vaccineret i København søndag. Han fik dog lov at få stikket i Odense i stedet.


Jeg er enig i, at man skal være forsigtig, og der skal være tillid til vacciner, men forsigtighedsprincippet er gået for langt.

Peter Jølbæk, vaccineret med Johnson & Johnson


I Dok5000, der normalt bruges til messer, konferencer, fester og koncerter, var der ikke hektisk på åbningsdagen for Practios vaccinationscenter. Blot otte personer stod i kø, da Fyens.dk forlod Havnegade 20, hvor der ventes tusindvis af vaccinationer den kommende tid.

På landsplan er 87 procent af de tilmeldte i tilvalgsordningen mænd, og gennemsnitsalderen er 33 år, oplyser Practio. Omkring hver sjette er blevet afvist efter konsultationerne. Det er næsten udelukkende Johnson & Johnson-vaccinen, der bruges.

Annonce
Odense For abonnenter

Nyt notat afslører dyb frustration i specialenhed mod bander: Kriminelle går under jorden, men kan beholde kontanthjælpen

Annonce
Annonce
Annonce
OB

OB-angriber lejes ud til Kolding IF

Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Annonce