Annonce
Debat

Peter, du er også min borgmester

Annonce

Synspunkt: Redaktionschef Jørgen Volmer skriver i avisens leder 17.09: ”Tør øjnene og kom videre” som opfølgning på byrådsflertallets beslutning om at sælge Fjernvarme Fyn. Om fjernvarmen er ejet af skatteborgerne eller forbrugerne bliver på den lange bane forhåbentligt en teknikalitet, uagtet at folkedybet har svært ved at forstå visdommen i, at Odense styrker sin økonomi ved at aflevere 400 mio. til staten for at flytte det formelle ejerskab af fjernvarmen.

Det er derimod langt værre, at borgmesteren efterlader kommunen med et dysfunktionelt og dybt splittet byråd, hvor et stort mindretal, 13 mod 16, føler sig tromlet af en egenrådig og arrogant borgmester. Rammerne for det kommunale virke er i høj grad iscenesat af staten, så byrådet bør derfor ikke være en ideologisk kampplads, men stedet hvor der udtænkes langsigtede og iderige planer for byens udvikling.

Historien rummer navne på en lang række folkekære borgmestre, som evnede at skabe store brede flertal for byrådsarbejdet. Afdøde Jan Boye var en af dem, ligesom han er fader til Odenses store byomdannelse. En byomdannelse som Anker Boye på eminent vis eksekverede og fandt udenbys investorer til. Det var også en Anker Boye, som første gang luftede ideen om at frasælge fjernvarmen, men senere valgte han klogeligt at droppe den.


Skal Odense kunne tiltrække udenbys investorer, så er det tvingende nødvendigt, at borgmesteren evner at skabe brede forlig.


Skal Odense kunne tiltrække udenbys investorer, så er det tvingende nødvendigt, at borgmesteren evner at skabe brede forlig, således at der ikke er tvivl om kursen – før såvel som efter et byrådsvalg.

I den forløbne valgperiode har borgmesteren ikke kunnet åbne munden uden at nævne ordet velfærd. Man kommer næsten til at tro, at velfærd et gode, som behjertede politikere uddeler til borgerne. Intet kunne være mere forkert. Velfærd skabes af byens borgere igennem gode job, der giver baggrund for den kommunale beskatning.

Og her kommer vi til kerneproblemerne, som byrådet derfor burde koncentrere sig om: Odense har alt for mange ubeskæftigede borgere, som belaster kommunekassen voldsomt, og som koster fællesskabet langt mere end frasalget af fjernvarmen bidrager med. Endvidere er udgifterne i børne- og ungeforvaltningen ude af kontrol, og lederne kender end ikke deres budget! Skolerne er nedslidte, uden at der med rettighed omhu er foretaget løbende vedligeholdelse. Og så læser man i Stiftstidende 19.09, at den såkaldte ”velfærdsprocent” bl.a. gået til at ansætte 131 flere skolelærere, uagtet at kommunen har faldende elevtal. Som skatteborger bliver man ikke imponeret.

At byrådsflertallet ikke fokuserer på den grundlæggende ubalance i kommunens økonomi, men prioriterer en giftig og helt unødvendig kamp om ejerskabet af fjernvarmen – ja, kære Jørgen Volmer, det er virkeligt til at græde over!

Som en kvittering for fire års byrådsarbejde vælger borgmesteren slutteligt at sætte trumf på og lave et smalt budgetforlig, hvor der kun var smulerne tilbage til de politikere, som repræsenterer de 42 procent af vælgerne, som ikke stemte på det røde flertal i 2017. Men Peter Rahbæk Juel, du er også min borgmester, og du har i særdeleshed ansvaret for at skabe et stabilt og samarbejdende byråd, som skaber bred respekt blandt byens skatteborgere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Fynsk professor støtter nye mundbindskrav: - Men vi ved ikke helt, hvor meget det hjælper

Danmark

Krav, undtagelser og straf: Her er alt, du bør vide om reglerne om mundbind

Fyn

Der er mundbind nok: Dagligvarebutikker i Odense er klar til nye restriktioner

Annonce