Annonce
Udland

Peter Aalbæk: Netflix-forbud mod cigaretter er hykleri

Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix
Netflix-initiativ mod rygning kan amputere den filmiske fortælling, mener filmproducent Peter Aalbæk Jensen.

Der er tale om hykleri, når streamingtjenesten Netflix vil skrue ned for antallet af cigaretter i egne film og tv-serier.

Det mener Peter Aalbæk Jensen, filmproducent og medstifter af produktionsselskabet Zentropa.

- Det er mærkværdigt, at man prøver at sige, at ryger folk på film, så animerer det folk til at blive rygere. Men banker man løs på hinanden med et jernrør i en film, så animerer det ikke nogen til at begå vold.

- Jeg tvivler på, at man stopper vold på amerikansk film og tv. Og så længe den er der, så er hykleriet i højsædet, siger Peter Aalbæk Jensen.

Ifølge Peter Aalbæk Jensen er det "forventeligt", at Netflix er kommet med et tiltag på området. Han mener, at det skyldes et stort fokus på "korrekthed".

Streamingtjenesten har besluttet sig for, at rygning og brugen af e-cigaretter skal være forbudt i egne produktioner, hvor aldersgrænsen er 14 år eller lavere.

Der kan dog gøres undtagelser af særlige "historiske eller faktuelle årsager".

Derudover må produktioner med højere aldersgrænser kun have scener med rygning, hvis det er "essentielt for den kreative vision eller er definerende for karakteren".

Peter Aalbæk Jensen tror ikke, at der kommer lignende tiltag i det danske filmlandskab. Han mener nemlig ikke, at Netflix' argumentation holder.

Ifølge filmproducenten kan et forbud mod smøger på skærmen være skadeligt for den filmiske fortælling.

- Jeg ved, at enhver instruktør og fotograf elsker røg, fordi det laver et fantastisk billede. Og skuespillerne elsker at have en cigaret at klamre sig til, fordi det er med til at skabe figuren.

- Så det er en filmisk og fortællemæssig amputering, siger Peter Aalbæk Jensen.

Netflix-initiativet er kommet som reaktion på en rapport, der viser, at antallet af scener med tobak i tjenestens tv-serier er næsten firedoblet i det seneste år.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce