Annonce
Indland

PET kræver hårdere straf til chefredaktør og bladhus

En dom for at bryde et fogedforbud bør være så streng, at den virker præventivt, mener efterretningstjeneste.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) mener, at Københavns Byret burde have slået hårdere ned på JP/Politikens Hus og chefredaktør Christian Jensen for at have trodset et fogedforbud i sagen om bogen "Syv år for PET".

Derfor har PET valgt at anke fredagens dom til landsretten med krav om en strengere straf.

- Særligt i lyset af de hensyn, der blev søgt beskyttet ved forbuddet, er det for PET afgørende, at straffen fastsættes til et niveau, der virker præventivt, og som sikrer, at der ikke kan spekuleres i, om det kan betale sig at overtræde et forbud, skriver PET i en mail til Ritzau.

I fredagens dom besluttede byretten, at JP/Politikens Hus skal betale 100.000 kroner, mens Christian Jensen skal af med 50.000 kroner. Dertil kommer sagsomkostninger på samlet 60.000 kroner.

PET havde krævet langt højere straffe.

Christian Jensen skulle således have den strengest mulige straf i den type sager - fire måneders fængsel - mens JP/Politikens Hus skulle punge op med hele 15 millioner kroner. Men byretten valgte altså en betydeligt mildere vej.

Mens straffene ankes til landsretten med krav om skærpelse, er PET tilfreds med afgørelsen af skyldsspørgsmålet.

- PET er tilfreds med, at JP/Politikens Hus og Christian Jensen er blevet dømt for overtrædelse af det forbud, som Københavns Byret nedlagde den 8. oktober 2016, og at det således er slået fast, at når domstolene nedlægger et forbud, skal det naturligvis respekteres, lyder det fra PET.

Det var i et særtillæg af Politiken den 9. oktober 2016, at avisen udgav bogen, hvor tidligere PET-chef Jakob Scharf fortæller om sin tid i efterretningstjenesten.

PET forsøgte at bremse bogen af frygt for, at den ville afsløre fortrolige oplysninger om blandt andet PET's arbejdsmetoder og samarbejdspartnere.

I første omgang forbød Københavns Byret forlaget ArtPeople og forfatter Morten Skjoldager at udgive bogen. Forbuddet blev siden udvidet til at omfatte Radio24Syv og JP/Politikens Hus.

Christian Jensen har i sagen argumenteret for, at han ikke mener, at forbuddet var rettet mod ham og Politiken. Ikke desto mindre meddelte han umiddelbart efter fredagens dom, at han ikke ønskede at anke.

- Som chefredaktør er det min opgave at bringe oplysninger af væsentlig samfundsmæssig interesse frem i lyset.

- Jeg har hele tiden sagt, at jeg ikke er hævet over landets love. Nu har byretten talt, og jeg accepterer dens afgørelse, udtalte han i en skriftlig kommentar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Odense

2000 indviede julefestival i Odense

Annonce