Annonce
Indland

PET kræver hårdere straf til chefredaktør og bladhus

En dom for at bryde et fogedforbud bør være så streng, at den virker præventivt, mener efterretningstjeneste.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) mener, at Københavns Byret burde have slået hårdere ned på JP/Politikens Hus og chefredaktør Christian Jensen for at have trodset et fogedforbud i sagen om bogen "Syv år for PET".

Derfor har PET valgt at anke fredagens dom til landsretten med krav om en strengere straf.

- Særligt i lyset af de hensyn, der blev søgt beskyttet ved forbuddet, er det for PET afgørende, at straffen fastsættes til et niveau, der virker præventivt, og som sikrer, at der ikke kan spekuleres i, om det kan betale sig at overtræde et forbud, skriver PET i en mail til Ritzau.

I fredagens dom besluttede byretten, at JP/Politikens Hus skal betale 100.000 kroner, mens Christian Jensen skal af med 50.000 kroner. Dertil kommer sagsomkostninger på samlet 60.000 kroner.

PET havde krævet langt højere straffe.

Christian Jensen skulle således have den strengest mulige straf i den type sager - fire måneders fængsel - mens JP/Politikens Hus skulle punge op med hele 15 millioner kroner. Men byretten valgte altså en betydeligt mildere vej.

Mens straffene ankes til landsretten med krav om skærpelse, er PET tilfreds med afgørelsen af skyldsspørgsmålet.

- PET er tilfreds med, at JP/Politikens Hus og Christian Jensen er blevet dømt for overtrædelse af det forbud, som Københavns Byret nedlagde den 8. oktober 2016, og at det således er slået fast, at når domstolene nedlægger et forbud, skal det naturligvis respekteres, lyder det fra PET.

Det var i et særtillæg af Politiken den 9. oktober 2016, at avisen udgav bogen, hvor tidligere PET-chef Jakob Scharf fortæller om sin tid i efterretningstjenesten.

PET forsøgte at bremse bogen af frygt for, at den ville afsløre fortrolige oplysninger om blandt andet PET's arbejdsmetoder og samarbejdspartnere.

I første omgang forbød Københavns Byret forlaget ArtPeople og forfatter Morten Skjoldager at udgive bogen. Forbuddet blev siden udvidet til at omfatte Radio24Syv og JP/Politikens Hus.

Christian Jensen har i sagen argumenteret for, at han ikke mener, at forbuddet var rettet mod ham og Politiken. Ikke desto mindre meddelte han umiddelbart efter fredagens dom, at han ikke ønskede at anke.

- Som chefredaktør er det min opgave at bringe oplysninger af væsentlig samfundsmæssig interesse frem i lyset.

- Jeg har hele tiden sagt, at jeg ikke er hævet over landets love. Nu har byretten talt, og jeg accepterer dens afgørelse, udtalte han i en skriftlig kommentar.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Annonce