Annonce
Indland

PET: Formentlig ingen terrorister blandt flygtninge

Politiets Efterretningstjeneste (PET) vurderer, at terrorister ikke benytter sig af flygtningeruter.

Formentlig ingen terrorister, ingen ændring i terrortruslen og ingen forhøjet kriminalitet.

Det er budskabet fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Rigspolitiet, som tirsdag sammen med justitsminister Søren Pind (V) holdt pressemøde om flygte- og migrantsituationen i Danmark de seneste uger.

Blandt andre Dansk Folkeparti har ytret bekymring for, at terrorister er sluppet ind over Danmarks grænser, men konstitueret PET-chef Finn Borch Andersen siger:

- Der er ingen ændring i terrortruslen.

- De efterretninger vi har og på baggrund af dem, vurderer vi, at organiserede, militante islamiske grupper ikke vil benytte menneskesmuglernetværk eller flygtningeruter til at søge at få terrorister ind i Vesten, herunder Danmark.

Finn Borch Andersen siger, at flygtningeruten fra for eksempel Syrien til Danmark er for risikabel.

- Den rejserute er forbundet med så stor risiko, både hvad angår de pågældendes sikkerhed og risiko for at blive opdaget, at det ikke er en hensigtsmæssig rejserute.

- Derfor er det vores vurdering, at man vil være tilbageholdne med at prøve initiativer af den art, siger Finn Borch Andersen.

Terrororganisationer har ellers truet med at sende folk med blandt flygtninge til Europa, men PET-chefen vurderer, at der er tale om en "bevidst vildledning".

- Det kan naturligvis ikke afvises, at der blandt flygtningene kan være enkeltpersoner, der sympatiserer med militant islamisme.

- Det er bare vigtigt at understrege, at de flygtninge, som vi aktuelt ser fra Syrien og Irak, må vurderes netop at flygte fra militante islamistiske grupper, siger Finn Borch Andersen.

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg tilføjer, at flygtninge- og migrantpresset ikke har haft betydning for kriminaliteten i Danmark.

- Vi ser ingen tendenser overhovedet til, at kriminaliteten stiger noget som helst sted i Danmark. Det er vores vurdering, at de fleste, som er kommet ind i Danmark, de er rejst videre.

- Intet taler for, at vi skulle have fået flere kriminelle i landet på grund af situationen, siger rigspolitichefen.

Han tilføjer desuden, at politiet ikke har registreret "en ophobning" af illegale indvandrere nogen steder i Danmark.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Erhverv For abonnenter

- Kvinder er ved at banke sig selv tilbage til kødgryderne

Annonce