Annonce
Erhverv

Pesticider: Samarbejde om fælles vandværk sat på pause

Nordfyns Vandværk ved Krogsbølle vil nu sætte gang i anlægsarbejdet af en vandledning til de nye boringer ved Pugholm cirka 3,5 kilometer syd for vandværket. Senere håber vandværksformand Steen Madsen så, at de øvrige vandværker i området vil være med i et fælles nyt projekt. Foto: Thomas Gregersen
Et bredt samarbejde om et nyt fælles vandværk er lige nu lagt i mølposen på grund af corona. Ifølge bestyrelsen i Nordfyns Vandværk er det ikke muligt at komme videre, før de andre vandværker har et mandat fra deres generalforsamling. Derfor går vandværket solo med at etablere en direkte vandledning til de nye boringer ved Pugholm.

Nordfyn: Så sent som den 23. december kunne Fyens Stiftstidende fortælle, at Nordfyns Vandværk sigtede mod en forholdsvis hurtig løsning på pesticidproblemerne ved midlertidigt at få rent vand fra Otterup. Men det brede samarbejde er lige nu udskudt på ubestemt tid, fordi det ikke er muligt for vandværkerne at afholde en generalforsamling.

- Vi smækker ikke med døren. Jeg håber, at vi om nogle år kan klippe den røde snor til et nyt fælles vandværk, hvor alle områdets vandværker kan hente rent vand. For det er det, der er vejen frem. Men lige nu er det ikke muligt at få et samarbejde i gang. De første fælles beslutninger har vist sig særdeles vanskelige at træffe, og resultatet er blevet nogle uhensigtsmæssige og unødigt omkostningskrævende beslutninger, lyder det fra Steen Madsen, der er formand for Nordfyns Vandværk.


Annonce

De første fælles beslutninger har vist sig særdeles vanskelige at træffe, og resultatet er blevet nogle uhensigtsmæssige og unødigt omkostnings-krævende beslutninger

Sten Madsen, formand for Nordfyns Vandværk


Bestyrelsen har netop orienteret Nordfyns Kommune og vandforbrugerne om, at der er for mange punkter i samarbejdet, der deler vandene lige nu.

Formaliteter skal på plads

Ifølge dispensationerne skal vandværkerne kunne levere rent drikkevand til forbrugerne senest i juni næste år, og det betyder, at man ikke kan vente på nogle beslutningsprocesser, der ifølge Steen Madsen ser ud til at have meget lange udsigter.

I Tørresø fortæller formand Nels Birkenfeldt, at det handler om, at bestyrelsen er nødt til at have formaliteterne på plads, inden man kan kaste sig ud i så gennemgribende projekter. Det vil sige, at spørgsmålet om et samarbejde skal op på en generalforsamling. Og den har lange udsigter her i coronaens skygge.

Ifølge Nordfyns Vandværk er det dog ikke kun tempoet, der nu udsætter et samarbejde, men også udformningen af et fremtidigt samarbejde omkring drift, vedtægter og betaling.

- Det er simpelthen ikke realistisk at komme i mål. Tørresø og Hasmark ønsker for eksempel kun at aftage meget lidt vand fra et eventuelt samarbejde og så blande med deres eget, så de kan holde sig under grænseværdien. Men, i mine øjne, er det lidt ligesom at tisse i bukserne, siger Steen Madsen.

Annonce

Meget rent vand

Med de seneste testresultater fra de nye boringer i hånden, har han et godt argument for et samarbejde. Ikke alene byder Pugholm på vand i rigelige mængder, men også i en rigtigt fin kvalitet.

- Vandet er så rent, som det kan være, og det er oven i købet noget blødere og med mindre jern og mangan end i vores nuværende boringer. Samtidig viser testene, at vi uden problemer kan hente mellem en halv og en hel million kubikmeter op om året, fortæller Steen Madsen.

Han håber, at gravearbejdet til vandledningen kan komme i gang så hurtigt, at man kun påvirker landmændenes forårsarbejde minimalt.

Annonce

Vil gerne sænke priserne

- Hvis alt går som planlagt, vil vi både kunne give forbrugerne rent vand, bedre vand og billigere vand fra 2022. Sådan som bestyrelsen ser det, får vi mulighed for at reducere priserne på både drikkevand og fast afgift allerede næste år, mener han.

Afstanden fra Nordfyns Vandværk til de nye boringer er i runde tal omkring 3,5 kilometer, og fordi man ikke kender trykstyrken på de gamle ledninger, har bestyrelsen valgt at lægge en ny ledning hele vejen.

Annonce
Navne For abonnenter

Dødsfald: Nu må Spacemakers og håndboldkvinderne klare sig uden Odense-advokaten Jørn Bonnesen

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: Fortsat under 100 indlagte - 17 i respirator

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Giftige svampe kostede Tikko livet: Nu melder dyrehospital om flere døde hundehvalpe

Fyn For abonnenter

Fynbus giver kontrollører bodycam: 'Fede luder - dine børn dør' - trusler er blevet en del af arbejdsdagen for Christina, der bare skal tjekke en busbillet

Assens

13-årig snittet i ryggen med foldekniv ved ungdomshus: - Vi skal have forebygget de her ting, så de ikke sker igen

Middelfart For abonnenter

Landsbyboere nørkler med ambitiøs butiksdrøm: - Derfor vil jeg ikke dømme den ude endnu

Faaborg-Midtfyn

Mangler 200 cykler: Nu må succesfuld cykelhandler skuffe sine kunder gang på gang

Danmark

Mandagens coronatal: Fortsat under 100 indlagte - 17 i respirator

Assens For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Assens

Erhverv

Claudia fik en god idé, mens hun ammede sin søn: Har fordoblet salget i år og drømmer om sin egen hudplejeserie

Fyn

Udbredelse af farlig bakterie kortlagt på kommuneniveau: Fyn er hårdt ramt

Kerteminde For abonnenter

Påkørte person på invalidscooter og stak af: Det fortrød han få øjeblikke senere

Navne For abonnenter

Dødsfald: Børnebørnene kunne fjerne rygsmerterne - ellers var Jan til OB, heavy metal og Barcelona

Nordfyn For abonnenter

Nordfyn blandt de værst ramte kommuner: Men få enkle ting kan eliminere risikoen for at blive smittet med legionella-bakterier

Annonce