Annonce
Odense

Pensionistservice: Ansatte gav politikere et indblik i en udfordrende hverdag

Hvis byrådet følger beslutningen fra Beskæftigelses- og Socialudvalget lukker Pensionistservice. Det betyder blandt andet, at 143 fleksjobbere mister deres arbejde, og at mellem 1000 og 1400 dårligt stillede pensionister ikke længere kan købe sig til billig havehjælp eller en hovedrengøring. Foto: Robert Wengler.

Cirka 50 ansatte i Pensionistservice mødte torsdag aften en lille håndfuld politikere, der havde modet til at høre om frustrationer, vrede og usikkerhed fra de folk, der står til snart at miste jobbet.

Pensionistservice skal lukke, hvis det står til et flertal i byrådet. Men har politikerne truffet beslutningen på det rigtige grundlag?

Fagforeningen 3F havde onsdag aften inviteret byrådspolitikerne til at møde de ansatte fra Pensionistservice for at give dem et andet perspektiv at se sagen fra, men kun fire politikere var mødt op: Helle Nielsen (S), Line Mørk (SF), Ulla Chambless (El) og Christoffer Lilleholt (V).

De fik til gengæld råt for usødet frustrationerne at høre fra nogle af de 143 fleksjobber, der står til at miste deres arbejde, som de alle ser som meningsfyldt.

Alternativet - et midlertidigt ophold i kommunens lokaler på Wichmandsgade og virksomhedspraktik - var langt fra attraktivt for en gruppe, hvor adskillige netop har været igennem indtil flere praktikforløb uden succes.

Som Ulla Espersen fortalte politikerne:

- Hvis I fyrer mig nu, får jeg ikke noget andet arbejde. Jeg er 61 år, og der er ingen, som vil have sådan en gammel en som mig. Hvad skal jeg så gøre? Tage en virksomhedspraktik i 13 uger, og når den er overstået tage en til og så videre, indtil jeg kan gå på pension som 67-årig? Tak for det, sagde hun til stort bifald.

De ansatte forstår ikke, hvordan deres arbejde med at hjælpe dårligt stillede ældre i Pensionistservice betegnes som konkurrenceforvridende og ulovligt, mens virksomhedspraktik ikke er det.

- I praktik arbejder vi gratis for nogle virksomheder, der tjener penge på vores arbejde. Hvorfor er det ikke konkurrenceforvridende også, lød det fra salen.

Udsigten til endnu en runde med vilkårlige virksomhedspraktikker, virker alt andet end tillokkende.

- Vi har alle sammen været sendt ud i virksomhedspraktikker, men I skal også stille krav til de virksomheder, der modtager os fleksjobbere, så vi ikke bliver udnyttet gang på gang. Vi vil gerne have en fast stilling, hvis vi klarer praktiktiden tilfredsstillende. Ellers ender vi bare som en kastebold i systemet. Vi gør det bedste, vi kan, men vi mister lysten, hvis vi kastes rundt fra den ene virksomhed til den anden, sagde April Allard.

Dybest set handler det om at føle sig nyttig og høre til. Som Bent Erik Petersen, tillidsmand i Pensionistservice, forklarede til aftenens højeste bifald:

- Det er meget godt, at man kan komme i Wichmandsgade og senere i virksomhedspraktik. Men praktik er altså ikke et arbejde. Det er noget, hvor man bliver skiftet ud efter 13 uger, og så tager arbejdsgiveren en anden ind. Det har ikke noget med et job at gøre.

Enhedslisten har som det eneste parti udtrykt forbehold over for beslutningen i det politiske udvalg, mens SF endnu ikke har besluttet sig i sagen. Rådmand Steen Møller (V) har tidligere udtrykt ønske om at lave en særlig indsats for medarbejderne, og på aftenens møde talte socialdemokraten Helle Nielsen også varmt for forslag, der kunne give fleksjobbere noget meningsfuldt at lave.

- Jeg synes, der er brug for alle her her. Odense er en fattig storby, hvis vi ikke har råd til at have en arbejdsplads, hvor der er rummelighed, og et sted, der gør en særlig indsats for vores pensionister her i byen. Hvis Pensionistservice er ulovlig og ikke kan føres videre, vil jeg gøre alt for, at vi kan få en socialøkonomisk virksomhed i byen. Vi har alt for få af dem, og Pensionistservice vil være et fantastisk udgangspunkt.

Praktik er altså ikke et arbejde. Det er noget, hvor man bliver skiftet ud efter 13 uger, og så tager arbejdsgiveren en anden ind. Det har ikke noget med et job at gøre.Bent Erik Petersen, tillidsmand i Pensionistservice.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Liveblog: Kirkeminister dropper at arbejde for åbne kirker i påsken

Annonce