Annonce
Faaborg-Midtfyn

Pensionist frifundet for vold: Genboer røg i totterne på hinanden over p-plads

Adelgade i Faaborg fungerer som sivegade for trafikken i midtbyen. Arkivfoto.
Dommer frifandt pensionist for vold efter at have kigget video fra 'overfald'

Faaborg: En 66-årig pensionist blev onsdag ved retten i Svendborg frifundet for vold mod en 48-årig genbo. Sagen viser tydeligt, at det gode naboskab i Adelgade i det centrale Faaborg er kraftigt udfordret.

Ud over anstrengte personlige relationer mellem nogle af beboerne, har kaotiske parkeringsforhold forpestet stemningen.

Det var da også netop uoverensstemmelser omkring parkering i Adelgade, som var anledning til at to af gadens beboere mødtes i retten, efter de ganske korporligt var røget i totterne på hinanden.

Annonce

Gennem to år har han råbt ukvemsord efter mig og lovet mig øretæver tre-fire gange om ugen.

48-årig, foruettet faaborgenser i retten.

For få P-pladser

Selv om Adelgade-beboerne betaler parkeringslicens for bruge gadens p-båse ud over den almindelige tidsbegrænsning, er der ikke pladser nok til alle, og det giver bøvl.

Den 48-årige årige mand, som politianmeldte sin genbo for overfald, kører på scooter, og den 66-årige tiltalte mener, han har opført sig meget provokerende, når han har parkeret "knallerten", som han kaldte køretøjet.

- Ofte har han kastet den ind i en hul mellem de parkerede , så den har taget pladsen for to biler. Han er bare provokerende, forklarede den 66-årige.

To år med trusler

Omvendt sagde den 48-årige, at hans genbo er aggressiv og truende:

- Gennem to år har han råbt ukvemsord efter mig og lovet mig øretæver tre-fire gange om ugen, fortalte han byretsdommer Henrik Riis Andreasen.

Det ophedede forhold mellem de to mænd, kogte over den 14. juli om eftermiddagen, da den 48-årige stod og spartlede sin gadedør og hørte råb bag sig.

- Jeg kunne tydeligt høre, det var min aggressive genbo. Han råbte igen, at jeg kunne få nogle på hovedet og kom busende frem mod mig, fortalte den forurettede.

Straffelovens paragraf 244

Den 66-årige stod tiltalt efter straffelovens paragraf 244: "Den, som øver vold mod eller på anden måde angriber en andens legeme, straffes med bøde eller fængsel indtil 3 år."

Han mødte op i retten uden forsvarer og nægtede sig skyldig.

Politiets anklager Rose Grove var i den milde ende i sit krav til en strafudmåling og krævede manden idømt 10 dagbøder af 300 kr.

Var manden blevet dømt, havde han fået "pensionistrabat", svarende til halvdelen af bødestørrelsen.

Nu endte det hele altså med frifindelse, da der efter dommer Henrik Riis Andreasens opfattelse, ikke var ført bevis for, at den 66-årige havde ramt den 48-årige med sine slag.

Avisen skriver som hovedregel kun navne på dømte i straffesager, hvis de får en dom på et års fængsel eller derover.

Overfald på film

Han forklarede, han havde tændt kameraet på sin mobiltelfon, fordi han følte sig truet.

- Jeg filmer dig, meddelte han sin ophidsede genbo.

- Jeg er sgu ligeglad lød svaret, inden den 66-årige slog ud.

Så langt er parterne enige, og så meget er sådan set også dokumenteret af den filmstump, den 48-årige fik optaget.

Parkeringsbåsene i Adelgade, Faaborg, har længe givet anledning til irritation blandt beboere, der betaler licens for at holde i dem uden tidsbegrænsning. Foto: Torsten Cilleborg

Ifølge ham snittede slaget fra den 66-årige ham på højre kind og ramte halsen. Pensionisten erkendte at have slået ud:

- Men kun fordi, jeg ikke ville finde mig i, at han stod og filmede mig. Det fik mig op i det røde felt, og fik mig til at bruge udtryk, jeg ikke vil gentage her, men det var ikke sådan, at jeg svor ham evig troskab. Jeg slog ud efter hans telefon, nok et par gange, men ramte hverken telefonen eller ham, forklarede han.

Optagelsen, som politiets anklager Rose Greve ved hjælp af et memorystick afspillede for retten på sin pc, kunne ikke give noget helt entydigt svar på, hvem der talte sandt.

En tredje Adelgade-beboer, som overværede optrinnet, kunne kun fortælle, at han havde set en arm bevæge sig, men ikke hvor den havde ramt. Vidnet var dog sikker på, at den 48-årige ikke var blevet truffet i hovedet.

Dermed blev det vanskeligt at anklager Rose Greve at føre egentlig bevis for, at den 66-årige havde fuldbyrdet en voldshandling.

Formaning fra dommer

I det hele taget fik fremstillingen af nabostriden et lettere komisk skær, og dommer Henrik Riis Andresen måtte tage sin egen kamp med et forræderisk smil, da han skulle forfægte rettens værdighed, mens de to kamphaner fortsatte mundhuggeriet i hans retssal. Det blev en kamp, byretsdommeren vandt med en behjertet formaning:

- Se nu af finde ud af det her med hinanden, så i genfinder roen i jeres gade. Det er helt ude af proportioner, at bagateller skal afgøres her. Det bør i selv kunne finde ud af ved at drikke en kop kaffe sammen og tale om tingene, sagde han, da han frifandt den 66-årige efter den tvivlsomme bevisførelse.

Rose Greve havde krævet den 66-årige idømt 10 dagbøder af 3000 kr. for "overfaldet".

Tiltalte var både lettet og overrasket og modtog dommerens besked med:

- Så jeg slap fri? Tak skal du have.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Medicinpriser på himmelflugt: Kom nu ud af starthullerne, sundhedsminister

Hvor er det dog fattigt, at sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke i et svar til Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg ikke har et eneste konkret bud på, hvordan han vil forhindre de danske medicinpriser i at stige og falde så voldsomt, som tilfældet er. Svaret til udvalget er givet som følge af en række række sager, hvor blandt andre fynske pensionister har oplevet meget store udsving i medicinpriserne. Det sker eksempelvis, når medicinalvirksomhederne har forsyningsvanskeligheder, og de tilbageværende leverandører hæver prisen. Som avisen tidligere har beskrevet, kan det føre til pludselige prisstigninger på op til 1200 procent for uundværlig medicin. Ministeren vil, som det fremgår af dagens avis, undersøge "mulige tiltag", der kan forebygge, at medicinpriserne stiger eksplosivt. Og det er skam fint, at ministeren vil undersøge sagen, for det er altid klogt at undersøge tingene til bunds, inden man træffer vidtgående beslutninger. Det er imidlertid forunderligt, at ministeren ikke er nået længere i sagen. Det er veldokumenteret, at visse produkter på det danske medicinmarked svinger endog meget voldsomt i pris, og derfor kan sagen ikke være ukendt hos ministeren eller i hans ministerium. Derfor ville det være naturligt, at ministeren allerede på nuværende tidspunkt havde en plan for, hvordan han vil løse problemerne. Og at han derfor i sit svar til udvalget ville præsentere nogle håndfaste initiativer, der kan skabe ro om medicinpriserne til gavn for patienterne og dermed vælgerne. Men nej: Foreløbig skal sagen undersøges nærmere. Det skaber en forståelig utryghed hos patienterne, at priserne på nødvendig medicin fluktuerer så voldsomt, som tilfældet er. Hvis man har knogleskørhed, skal man naturligvis kunne få sin medicin uden at skulle frygte for voldsomme prisændringer. Man har som patient, specielt som pensionist med en stram økonomi, brug for, at der er ro om medicinprisen. Derfor må Magnus Heunicke ud af starthullerne. Nu.

Annonce