Annonce
Sydfyn

Pengegave til sydfynsk gå-projekt

Gå dig glad-initiativet fra Svendborg har fået penge fra Friluftsrådet til at sprede konceptet ud til andre dele af landet. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær.
Gå dig glad-konceptet fra Svendborg har fået en donation fra Friluftsrådet. Pengene går til den forsatte udbredelse af tiltaget.

Svendborg: Det var en forholdsvis simpel idé, som Lis Thejls fra Svendborg fik sig tilbage i 2015. Den gik ud på, at man samlede sig én gang i ugen og kom ud at gå en tur.

Gå dig glad kaldte hun konceptet, som blev ført ud i regi af Frivilligcenter Sydfyn, og som siden har bredt sig til andre dele af landet blandt andet med økonomisk støtte fra Trygfonden, der i 2017 donerede 832.000 kroner til formålet.

Nu er det så Friluftsrådet, som har sendt en pengegave i retning af Gå dig glad. Den lyder på 450.000 kroner, som går til at brede konceptet ud til 20 nye byer rundt om i Danmark.

- I Friluftsrådet mener vi, at naturen kan noget helt særligt, når det kommer til sundhed. Der er ingen tvivl om, hvor stor glæde også udsatte mennesker kan få af at gå i naturen - især sammen med andre. Gå dig glad er et fantastisk projekt skabt af frivillige kræfter. Det er bogstaveligt talt let at gå til, og alle kan være med. Det vil vi gerne være med til at sprede til så mange byer som muligt, siger direktør for Friluftsrådet Jan Ejlsted i en pressemeddelelse.

Pengene kommer fra den særlige pulje kaldet "Bevæg dig i naturen", som administreres af Friluftsrådet.

Udover at sprede budskabet om gåkonceptet ud til andre byer er ambitionen at skabe en Gå dig glad-app, der skal gøre det lettere at finde ligesindede at gå med. Desuden skal midlerne bruges til at bygge netværker af frivillige, der skal være med til at skabe rammerne for socialt samvær og bevægelse i naturen, forklares det i pressemeddelelsen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce