Annonce
Nyborg

Penge til julebelysning kom i hus

Hans Henrik Kongsmark og Ulrik Nielsen, henholdsvis handelschef og formand for Nyborg Handel, kommer på en svær opgave i den kommende tid. Sammen skal de overbevise byens handlende om at bidrage til driften af den nye julebelysning. I alt skal der bruges 300.000 kroner, hvoraf kommunen betaler det halve. Arkivfoto: Kasper Riggelsen
Byrådet har sagt ja til at afsætte 752.000 kroner til indkøb af nye guirlander og faste installationer i Nyborgs handelsgader. Derudover betaler kommunen årligt 150.000 kroner til driften. Ullerslev og Ørbæk får et noget mindre driftstilskud, nemlig 75.000 kroner til deling.

Østfyn: De nye guirlander og lyskæder er ikke købt ind endnu.

Men selv om der stadig er over et halvt år til jul, så er det ved at være på høje tid, hvis nyborgenserne skal have julelys i øjnene, når de går deres indkøb i den gamle kongeby, lod næstformanden for Erhvervs- og Udviklingsudvalget, Martin Stenmann (S), forstå på det seneste byrådsmøde.

Her blev politikerne enige om at afsætte ikke mindre end 752.000 skattekroner til indkøb af ny julebelysning og faste installationer i Nyborgs handelsgader. Derudover forpligter kommunen sig til at betale 150.000 kroner årligt til driften.

Til sammenligning må Ullerslev og Ørbæk klare sig med det udstyr, man nu engang har, mens det årlige driftstilskud er på 75.000 kroner til deling.

Men det var ikke forskellen byerne imellem, som fik kommentarer med på vejen i byrådssalen. Det gjorde derimod det faktum, at politikerne på det selv samme møde skulle tage stilling til besparelser på ældreområdet for cirka 14 millioner kroner.

- Det kan måske virke lidt mærkeligt, at de to sager behandles på samme møde, men sådan er det nu engang. Hvis der er noget, der samler vores kommune, trods alt, så er det sådan noget som jul. Og Nyborg Kommune er efterhånden kendt i hele landet som et sted, hvor man er meget ambitiøs omkring julemarkedet, forklarede formanden for Erhvervs- og Udviklingsudvalget, Peter Wagner Mollerup (V).

- Gennem de sidste to år er der sket to ting, som har gjort, at man var nødt til at sætte sig ned og lave en plan for julebelysningen. Dels er der sket det, at det gamle udstyr bliver ved at med at skulle repareres. Der er også sket en anden ting. Handelsstandsforeningens medlemmer er ikke så mange, som de var engang. Så hvordan formår man at holde sammen på hele byen i forhold til julebelysningen og dækningen af omkostningerne til det, tilføjede han.

Annonce

Fifty-fifty

Arbejdet med at finde den rigtige model har været længe undervejs. Især ét spørgsmål har været centralt, nemlig hvem der skal eje julebelysningen til en samlet investering på over en million kroner - kommunen, handelsstandsforeningen eller en ny julebeysningsforening.

Man er endt med at give ejerskabet til de handlende. I forhold til driften er man blevet enige om en fifty-fifty ordning, hvor kommuen og handelstandsforeningen deles om udgifterne.

- Men vi håber på, at mange flere end i dag fremover har lyst til at bidrage til julebelysningen. Så selv om man er en stor virksomhed eller et hotel, der ikke lige ligger i city, er man mere end velkomme til at bidrage. Det er i vores alles interesse, bemærkede Peter Wagner Mollerup.

Også SF's Suzette Frovin opfordrede til sammenhold.

- Vi har brugt meget tid på at tale om julebelysning året rundt. Nu har vi fundet en model, og nu er det vigtigt at alle gode kræfter forener sig. Vi skal ikke sidde om et år igen og tage stilling til om det er den rigtige model. Det er også en appel, der går ud af huset. Det ville være ærgerligt, hvis vi skal til lommerne igen, fordi det viser sig, at der mangler nogle penge. For kan man forestille sig en by uden julebelysning. Nej, det kan man ikke.

Ifølge de handlendes egen formand, Ulrik Nielsen, er man da også henvist til at appellere til folks gode vilje. For at hjælpe den lidt på vej vil foreningen udstyre bidragydere med et diplom, som de kan sætte op i butiksdøren. Selv tror han på, at det er nok til at sikre det nødvendige sammenhold.

Den nyudnævnte handelschef i Nyborg, Hans Henrik Kongsmark, udtrykker det på en lidt anderledes måde:

- Alle er godt klar over, at forsøg på at krybe under radaren og ikke at bidrage ikke er holdbart i længden. Der er ikke noget, der gratis. Så er det bare andre, der skal betale. Derfor handler det om at få italesat, at det er til et fælles bedste.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Odense

2000 indviede julefestival i Odense

Annonce